• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

FILMLANSERING

Et nostalgisk eventyr

Et nostalgisk eventyr
Linn Tesli
7. august 2016

Originaltittel: Pete's Dragon
Sjanger: Eventyr / Fantasy
Skuespillere: Robert Redford, Bryce Dllas Howard, Oakes Fegley, Wes Bentley
Regi: David Lowery
Nasjonalitet: USA
Produksjonsselskap: Walt Disney Productions
Distribusjon: The Walt Disney Company Nordic
Produksjonsår: 2016
Lengde: 1 t. 42 min.
Aldersgrense: 9 år
Norgespremiere: 30.09.2016

Disney fortsetter å plukke frem gamle perler. Denne gangen er det den varme historien om Peter og Dragen som skal i ilden. Dette er en nyinnspilling som i stor grad lener seg på ren nostalgi, men det er jo på mange måter det Disney ofte handler om.

Nyinnspillingen av Peter og Dragen er regissert av David Lowery, som tidligere har hatt regien på uavhengige spillefilmer som St. Nick (2009) og Ain’t Them Bodies Saints (2013). Han har i tillegg en rekke kortfilmer med seg i ryggsekken. Men, som en godt etablert uavhengig filmskaper føles det på mange måter noe fjernt at han ble valgt til å ta føringen i en nyinnspilling av familiefilmen, og Disney-klassikeren, Peter og Dragen.

Selv sier Lowery til Collider at han følte seg forberedt til å ta på seg Peter og Dragen.


– Jeg tror at mine forventninger var på plass og at, til syvende og sist, så gikk jeg inn i prosjektet på samme måte som jeg gjør med alle andre filmer; jeg forsøker å fortelle en god historie, så nøyaktig som mulig, og benytte meg av de verktøyene jeg har tilgjengelig.


Lowery må ha gjort noe riktig da han også er valgt til å regissere nok en nyinnspilling av Peter Pan, denne gangen fra Disney. Da vil Lowery igjen samarbeide med Toby Halbrooks som førte Peter og Dragen (2016) i pennen og som også skal skrive manus til den nye versjonen av Peter Pan. Kanskje vil Disney ha mer hell med sin nye duo, enn Warner Brothers hadde med regissør Joe Wright og Pan (2015). Det skal bli interessant å følge Lowery og Halbrooks vei fremover og se om de sammen kan klare å skape Disney-magi.


Historien om Peter og dragen baserer seg på en fortelling skrevet av Seton I. Miller og S. S. Field. Disney kjøpte rettighetene til historien allerede i 1957, og i 1977 kom spillefilmen.


Som med Jungelboken (2016) har Peter og Dragen (2016) blitt transformert til en litt annen historie, som er mer inspirert av originalen enn den er en kopi.



Peter og Dragen (1977) er kanskje ikke blant den mest kjente av Disneys klassikere, men filmen er elsket av mange for sin sjarmerende og varme historie om en drage som hjelper en foreldreløs gutt til å komme seg vekk fra sin fæle adoptivfamilie. Til slutt finner Peter endelig en ny og god familie, og Elliott må reise videre for å hjelpe andre barn. Det er kanskje like greit at man har valgt å kun la seg inspirere, men gått bort fra det opprinnelige manuset. Filmen fra 1977 er en av de mørkere Disney-filmene jeg kan huske, til tross for at den vekker gode minner.



Originalen faller inn i rekken av andre lignende musikalske Disney-klassikere som med stort hell blandet levende bilder og animasjon, slik som Mary Poppins (1964) og Hokus Pokus Kosteskaft (1971). Peter og Dragen (1977) nådde aldri helt opp til sin forgjenger Mary Poppins i popularitet og fikk den gangen delte anmeldelser, men det er ingen tvil om at dragen Elliott likevel satte dype spor hos veldig mange.



I originalen har Peter rømt fra sin grusomme adoptivfamilie og møter underveis på den noen ganger usynlige dragen Elliott. De to blir uatskillelige venner. Historien skal være betydelig endret i denne nyinnspillingen av originalfilmen til tross for at Peter fortsatt er en foreldreløs gutt. Peter og Dragen var opprinnelig en musikal og dragen Elliott hadde en stemme. I den nye versjonen har man gått helt bort ifra det musikalske og det er ingen stemme kreditert til dragen.

– Noe av det vakre med det (at Elliott ikke kan snakke) er at det er et totalt emosjonelt vennskap, forteller Lowery til collider.
– Det er ingen ord om kommer i veien, nettopp fordi Elliott ikke kan prate. Jeg elsker ikke-verbal kommunikasjon. Jeg finner stor verdi i det… fordi han (Elliott) ikke kommuniserer verbalt er det så mye mer øyeblikkelig tilknytning mellom karakterene. De er i stand til å skape et bånd som ord ville kommet i veien for.

Lowery berører her noe helt essensielt. Forholdet mellom Peter og Elliott var det som bar originalen og er det som forventes å bære også denne versjonen. Det er lov å håpe at Lowery har latt seg inspirere av andre stumme karakterer i Disneys univers, og deres forhold med snakkende karakterer, slik som Snehvit og Minsten, eller Pluto og Mikke. Og selv om Ariel fra Den Lille Havfruen (1989) i utgangspunktet har en stemme, er det nettopp de scenene der hun ikke kan prate med prinsen som er med på å vise hvordan de knytter seg til hverandre. Stumme eller verbalt uforståelige karakterer, som Rafiki i Løvenes Konge (1994), er altså ikke et nytt triks fra Disney.

I nyinnspillingen har filmskaperne denne gangen valgt å la oss møte Peter (Oakes Fegley) som en gutt som har bodd seks år i skogen, sammen med en drage. Peter blir her oppdaget av skogvokteren Grace, spilt av Bryce Dallas Howard (Jurassic World, 2015 og Spider-Man 3, 2007). Grace har vokst opp med hennes fars, Mr Meachams (Robert Redford), eventyrlige fortellinger om en grønn drage, som han titt og ofte forteller til de lokale barna. Hun har alltid trodd at historiene var eventyr, men når Peter forteller henne om et lignende fabeldyr bestemmer hun seg for å komme til bunns i saken. Sammen med sin far og 11 år gamle Natalie (Oona Laurence) oppsøker de sannheten om Peter og dragen.

I Peter og Dragen møter vi både kjente og mindre kjente ansikter. Bryce Dallas Howard som spiller Grace kjenner vi kanskje best igjen fra filmen Jurassic World. Hun er med andre ord ikke fremmed for å spille mot karakterer hun ikke kan se. Som hos så mange andre har Peter og Dragen en spesiell plass i hjertet til Howard.

– …når søsteren min oppdaget at jeg skulle være med i denne filmen begynte hun å gråte. Hun visste ingenting (om produksjonen), men bare, ”Åh, Peter og Dragen!” Det var familiefilmen vår, som vi så om og om igjen da vi var barn, sier Howard til Collider.

Robert Redford, kjent fra et utall filmer som Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), Spy Game (2001) og Lions for Lambs (2007), er en gammel traver som lover å tilføye kvalitet til historien om Peter og dragen. I følge et intervju med Redford på Collider fikk han muligheten til å selv være med på å utvikle rollen som treskjæreren og fortelleren, Mr. Meacham. Det lover godt for karakteren hans.

Den kanskje mest ukjente og mest spennende rolletolkningen vil være Peter, spilt av unge Oakes Fegley. Han har hatt noen gjesteroller i serier og etterhvert deltatt i noen spillefilmer. Jeg gleder meg til å se hvordan han presterer som Peter.

Jungelboken (2016) som ble sluppet tidligere i år beviste at det definitivt er mulig å lage en ny vri på en gammel historie, som samtidig kan falle i smak hos både eldre og nyere publikum. Spørsmålet er om Disney klarer det igjen. Jeg må innrømme at jeg er en skeptiker, men med håp. Gjort riktig kan nyinnspillingen av Peter og Dragen bli en nok en favoritt, men som med alle Disneys nyinnspillinger er forventningene høye og fallhøyden derfor stor.

30.09.2016 har filmen Norgespremiere. Da er det bare å sette seg godt ned i kinosetet, med popcorn på deling, og kaste seg inn i eventyret.


Relaterte saker
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
FILMLANSERING
7. august 2016
Linn Tesli

Forfatter, frilansjournalist og oversetter.

Relaterte saker

Siste saker fra FILMLANSERING

Slik blir Marvel-året 2023

Matias Kjølstad7. februar 2023
Les mer

Veldig fornøyd med at 50 kinoer har booket film «som kan berge liv»

John Berge10. januar 2023
Les mer

Endelig er det duket for Avatar-bonanza

John Berge13. desember 2022
Les mer

«Vi håper at det å fortelle disse historiene på det store kinolerretet bidrar til at Alf Prøysen blir aktuell for nye generasjoner eventyrlystne barn.»

John Berge5. desember 2022
Les mer

Tommys voldsnatt

Iver Neset1. desember 2022
Les mer

Varsler tidenes mest omfattende opplegg for skolekino-visninger

John Berge28. november 2022
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Veldig fornøyd med at 50 kinoer har booket film «som kan berge liv»
    FILMLANSERING10. januar 2023
  • Fortsatt kinoaktuelle Kampen om Narvik til topps hos Netflix
    VOD (KLIKKEFILM)26. januar 2023
  • Anmeldelse: Utama
    ANMELDELSE10. januar 2023
  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023
  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Omtale: Under kirsebærtrærne
Programsjefer reklamerer for Rosemari