
Fakta om «De dødes tjern» anno 2019
* Inspirert av romanen «De dødes tjern», av Bernhard Borge, som er pseudonym for forfatteren André Bjerke.
* Handling: Lillians tvillingbror Bjørn dør på mystisk vis alene ved den gamle familiehytta. Et år senere kommer Lillian og vennene hennes til hytta for å ta farvel med- og selge stedet. Like etter ankomst begynner mystiske ting å skje.
* Regien er ved Nini Bull Robsahm – regissør og manusforfatter, kjent for «Rovdyr» (2008), «Hjelp, vi er i filmbransjen» (2011) og «Amnesia» (2014).
* I rollene: Skuespillere Iben Akerlie, Jakob Andersen Schøyen, Sophia Lie, Patrick, Walshe McBride, Jonathan Harboe, Elias Munk og Ulrik von der Esch.
* Premiere: Fredag 1. november 2019.
Regissør Nina Bull Robsahm har kalt filmen «en nytolkning» av «De dødes tjern», så dermed må hardbarkede fans av 1958-filmen – og romanen fra 1942 – belage seg på en del endringer.
– Lillan er barnehjemsbarn, nært knyttet til sin bror. Ikke vært så mye ute i verden. Det er mye undertrykte ting, har hovedrolleinnehaver Iben Akerlie uttalt til VG om fortellingen – som nå kommer i ny drakt.
– Lillian er en biperson i originalen, men her er hun hovedperson, sier Akerlie, kjent fra filmen «Victoria» og TV-serien «Mammon», til NTB.
Hun legger til om handlingen:
– Hun har mistet tvillingbroren sin, og nå skal hun selge hytta og drar opp for å rydde opp. Du vil ikke tro alt som skjer!
Med på turen har Lillian blant andre en venn ved navn Berhard Borge (spilt av Jakob Andersen Schøyen), som har en podkast om det paranormale. Det kan virke som han kommer til helt riktig sted.
Jakob Andersen Schøyen har kjente foreldre (Hege Schøyen og Arild Andersen), men har også fortid som en aldri så liten barnestjerne.
Nå kjenner vi ham fra parodisuksessen «Hit for hit» – men fra 2001–2004 var han i full aksjon som Dynamitt-Harry i tre Olsenbanden Junior-filmer.

Jakob Schøyen Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Om «comebacket» sier han:
– Jeg takket ja fordi det virket som en veldig kul utfordring. Jeg har lenge ønsket å «vende tilbake» til filmen. Jeg likte også veldig godt hvor lidenskapelig opptatt Nini var av prosjektet og film generelt. Det smitter, sier Andersen Schøyen. Som mener tiden som barneskuespiller kom til nytte:
– Vi ble veldig godt drilla på at film handler om å vente, og at det gjaldt å være tålmodig, høflig og snill mot de du jobber med.
– Jeg har en forkjærlighet for skrekkfilmer. De var jo «ulovlige» å se da jeg var liten, noe som gjorde ønsket om å se dem enda sterkere, , sier Jakob Andersen Schøyen.
– Jeg liker at skrekkfilm heter skrekkfilm. Det er ikke bare film, det er skrekk også. Du sitter med en forventning om at dette kanskje blir jævlig. Det er nesten nostalgisk å se. Det minner meg om å være i en kjellerstue med potetgull og dyne mens man tøffer seg for kompisene med at «jeg er ikke redd».
Akerlie kaller innspillingen av «De dødes tjern» for en helt unik erfaring. Mange scener ble spilt inn i et mer eller mindre avstengt område i Sørkedalen i Oslo. Og som seg hør og bør hadde de verken naboer eller dekning på mobilen.
– Jeg håper folk tar imot vår film som en helt selvstendig versjon, fremholder skuespilleren – og legger til at vi kan glede oss til klassiske skrekk-elementer:
Vennegjengen som drar på tur. Hvite nattkjoler. Mørk og truende natur – og karakter som går dit de absolutt ikke bør. Alt er med.
– Og tjernet blir en karakter i seg selv, der det til tider er så speilblankt at man kunne tro det var et filmtriks. Samtidig er det masse gørr og gugge og noen riktig angstfremkallende undervannsscener, smiler Akerlie.

En scene fra Besatt. Foto: Viaplay.
Til spørsmål om hvem som bør se filmen, svarer Andersen Schøyen:
– Alle! De dødes tjern er en klassiker. Nå kan en ny generasjon få oppleve den. Og en eldre generasjon kan få se Ninis nytolkning av boken. Dessuten er den skutt på film, i Norge. Det er en lekker film med nydelig musikk.
Facebook
RSS