
Det er på høy tide å oppsummere filmåret 2018.
Et svært solid filmår er over og da jeg skulle plukke ut de femten beste filmene jeg fikk sett, bød det på en del problemer.
For det første er det altfor mange filmer jeg ikke har fått sett. Det gjelder titler som The Phantom Thread, First Man, Call Me By Your Name og Cold War. Alle filmer jeg mistenker ville vært med i vurderingen.
Og hva med alle de titlene som jeg har sett men som ikke har ordinær premiere før i 2019?
Jeg endte på at jeg tar med filmer jeg har sett på festivaler i Norge, eller på offisielle førpremierer i løpet av året som gikk. Jeg tar dermed ikke med f.eks. Shape of Water da den ble sett på festival i 2017, til tross for at den hadde kinopremiere i februar 2018. (Den hadde forøvrig glatt kommet inn på topp 3 hvis den hadde blitt sett i 2018!)
Så i omvendt rekkefølge, her er mine topp 15 filmer fra filmåret 2018:
15. Den store stygge reven
En svært trivelig og til tider hysterisk artig barnefilm som dessverre ble sett av alt for få på kino. Jeg storkoste meg sammen med tre-åringen, som satt fjetret gjennom den perfekte spilletiden på 80 minutter.
14. Terrified
En argentinsk grøsser som ble vist på Ramaskrik og Tysvær skrekkfest. Kanskje den skumleste filmen jeg så i år og en skikkelig godbit som også skremte vettet av KINOMAGASINETs utskremte medarbeider da han besøkte Ramaskrik i høst. Denne filmen har dessverre ingen norsk distribusjon.
13. I’ll Take Your Dead
Nok en film som ikke har hatt norsk distribusjon, men som ble vist på et par festivaler. En thriller med nok elementer fra skrekkfilmgenren til at selv den mest garvede skrekkfilmentusiast blir fornøyd. Legg til at hovedrollen spilles med en slik styrke av den unge Ava Preston at tankene går direkte til Natalie Portman i Léon og man har en av 2018s beste spenningsfilmer.
12. Mission: Impossible – Fallout
Den sjette filmen i Mission: Impossible-serien er også en av de beste! Dette er strøken action som leverer på alle punkt! Topp underholdning som fikk terningkast 5 av vår anmelder Alexander Svanåsbakken.
11. A Quiet Place
En av årets mest overraskende og mest oppfinnsomme skrekkfilmer. Ekteparet John Krasinski og Emily Blunt overbeviser i rollene som ekteparet som forsøker å holde familien sin i live. Utfordringen ligger i at monstrene som har utslettet store deler av verdens befolkning tiltrekkes av den minste lyd. Til tross for noen logiske brister (hvorfor bosetter de seg ikke bare ved siden av en foss?) og annet smårusk er dette en neglebitende god film som holder deg på kanten av stolsetet gjennom hele handlingen. Bjørn-Harald L. Sønstehagen trillet en femmer på terningen.
10. The Dark
Dette er en svært annerledes zombiefilm. Dvs teknisk sett er det en zombiefilm siden hovedpersonen er en død jente, men utover det er det svært lite som minner om sjangeren. Det er stille, trist, mørkt, voldelig, sårt og vakkert. Tankene går mot en mer realistisk versjon av Pans Labyrint og vi får bare håpe at denne dukker opp på en norsk strømmetjeneste etter hvert.
9. Mandy
Årets største angrep på sansene sto Mandy for. En fantastisk reise inn i en stilisert verden fylt med tvilsom narkotika, 70-tallsmusikk, sinnssyke kultledere og en Nicolas Cage i fri dressur. Filmen gikk ikke på ordinær kino, men er å få tak i på Blu-ray, DVD og en rekke strømmetjenester.
8. Isle of Dogs
Wes Andersons smått geniale dukkefilm er en nytelse å se på. I umiskjennelig Anderson-stil blir vi kjent med en fantastisk, og ikke minst symmetrisk verden. Jeg var svært begeistret og trillet en femmer på terningen.
7. Videomannen
Ennio drev på 80-tallet Sveriges beste videobutikk. Nå er han en av de ledende figurene i Gøteborg sitt VHS-samlemiljø. En dag blir han tilbudt en god slump penger for en sjelden utgave av Zombie, men så blir kassetten stjålet!
At ikke denne filmen har norsk distribusjon er en skam! En av årets såreste og mest nerdete filmer kommer fra Sverige. Dette er skitten og depressiv 80-tallsnostalgi, så langt vekk fra Stranger Things du kan komme. Filmen er heldigvis tilgjengelig på Blu-ray, og VHS faktisk, fra Sverige. Det er bare å grensehandle i veg for dem som bor slik til. Ellers er jo Internettet vår alles nærmeste nabo.
6. Den skyldige
En skuespiller, et kontor og en handlig som utspiller seg i løpet av en drøy time. Kan det bli god film av slikt? Ja, så absolutt! Denne danske godbiten er en thriller som fungerer som bare det! Mye takket være en svært dyktig Jakob Cedergren i hovederollen. I skrivende stund er filmen fremdeles med i konkurransen om å bli nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Jeg trillet så klart en femmer på terningen.
5. The Tale
Laura Dern spiller filmskaperen som jobber med en dokumentar om kvinner som ble seksuelt misbrukt som barn. Når moren finner en skolestil hun skrev som 13-åring må hun se tilbake på, og revurdere hva som egentlig skjedde med henne en sommer 37 år tidligere. Dette er en knyttneve av en film som bare blir enda sterkere når man vet at filmen bygger på regissør Jennifer Fox sine egne opplevelser som barn. Filmen er tilgjengelig på HBO Nordic.
4. Roma
Årets vakreste film er Alfonso Cuarón sitt nydelig portrett av en hushjelp og familien hun jobber for på tidlig 70-tallet i en forstad i Mexico City. Filmen tar seg svært god tid og underveis aner man ikke hvor lang tid det har gått. Jeg har sjelden forsvunnet så mye inn i en film som jeg etter hvert gjorde her. Filmen er tilgjengelig på Netflix.
3. Lady Bird
Greta Gerwig skriver seg med Lady Bird inn i filmhistorien med gullskrift. Hun har fra før imponert oss i filmer som Frances Ha, Mistress America og 20th Century Woman og nå leverer hun i sin første film som regissør på egen hånd en av de mest imponerende debutene i moderne tid. Lady Bird er så gjennomført godt laget at det oser årevis av erfaring av filmen. Alt fungerer tilnærmet perfekt. Har du ikke sett den er det bare å hive seg rundt. Vår anmelder Bjørn-Harald trillet en femmer på terningen og spør du meg er det et øye for lite.
2. You Were Never Really Here
En ekstremt intens, voldelig og sår hevnfilm. Joaquin Phoenix er den emosjonelt ødelagte krigsveteranen som tjener til livets opphold med å spore opp forsvunnede jenter i New York. Når en politiker ber han om å finne datteren hans må han dykke inn i en bekmørk verden av pedofili og barneprostitusjon.
1. The Florida Project
Velkommen til USAs skyggeside. Noen steinkast fra Disney World i Orlando møter vi en gruppe mennesker som bor på et motel og forsøker å få hverdagen til å gå rundt. Dette er den filmen som har sittet i meg lengst i året som har gått, uten at jeg egentlig kan sette fingeren på hva det er med den som jeg elsker. Det kan være skuespillerprestasjonene, den drømmende stilen eller distansen filmen holder til karakterene. Dette er en film jeg kommer til å vende tilbake til mange ganger. Og så får jeg ta en alvorsprat med Bjørn-Harald som endte opp med en firer på terningen.
Facebook
RSS