• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Jurassic World: Dominion

KINOFILM : Jurassic World: Dominion

4
Karakter:

Konklusjon:

Jurassic World: Dominion er simpel moro med et hovedformål om å underholde. Den er bedre enn den forrige filmen i rekken, men lider fortsatt av dumme karakterer og litt tamme og underveldende historietråder som gjør at filmen snubler og faller flatt som et siste kapittel i en velkjent serie.

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Jurassic World: Dominion
Jon Smeland Olsen
8. juni 2022

FILMFAKTA

Norsk kinofilmpremiere: 10.06.2022
Skuespillere: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Isabella Sermon, Jeff Goldblum, Sam Neill, Laura Dern
Sjanger: Action/Eventyr/Familiefilm
Regi: Colin Trevorrow
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år. Denne filmen har flere intense actionscener med dinosaurer og faretruende stemning. Den får derfor aldersgrense 12 år.
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2021
Distributør: United International Pictures

HANDLING

Det er fire år siden Isla Nublar ble tilintetgjort, og dinosaurene lever nå side om side med mennesker over hele verden. Den skjøre balansen vil utfordre og forme fremtiden - vil mennesket klare å være planetens regjerende rovdyr, nå som den deles med verdenshistoriens farligste skapninger?

Jurassic Park som filmserie har vært preget av både oppturer og nedturer. Nå kommer endelig det avsluttende kapittelet Jurassic World: Dominion hvor vi får servert bedre dinosaur-action enn det vi har fått på mange år.

Det er gått fire år siden hendelsene i Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) og dinosaurene lever nå side om side med menneskene både i byer og i skogen. Menneskene er fortsatt ute etter å utnytte dinosaurene for alt de er verdt.

Når «Blue» forsvinner må Owen Grady (Chris Pratt) igjen ut på eventyr for å finne ut både hvor favoritt-dinosauren hans er blitt av, men også hva de som tok henne har tenkt å bruke Velociraptoren til. I sin søken etter svar krysses også veien med gamle kjenninger fra de aller første Jurassic Park-filmene.

Dominion skal, om vi skal tro filmselskapet, være konklusjonen til serien som har holdt det gående siden 1993 med den aller første filmen regissert av legenden Steven Spielberg selv. Serien består nå (med denne inkludert) av seks filmer og en tilhørende TV-serie kalt Jurassic World Camp Cretaceous (eller Jurassic World Dinosaurleiren på norsk) for barn på Netflix.

Det er absolutt lydbildet som skinner sterkest i denne filmen. Åpningsscenen alene hadde god trøkk og fikk kinosalen til å sparke godt fra seg. Når det eskalerer på kinolerretet så får basskassene en skikkelig god treningsøkt. Du kan tydelig kjenne på kroppen når de største dinosaurene tramper i vei fra A til B. Når en Tyrannosaurus rex brøler så kjenner du at det rister godt i kinosetet.

Owen Grady (Chris Pratt) som temmer en dinosaur.

Lydeffektene som sprer seg fra lydkanal til lydkanal var også svært effektive. Du kan høre rasling i både trær og busker både foran og bak deg. Spesielt et øyeblikk i akt tre føltes så virkelig ut at jeg i et lite øyeblikk begynte å lure på om det var fysisk inne i kinosalen noe skummelt foregikk.

Mye av filmen er blitt filmet med klassiske filmkameraer (henholdsvis 35 mm og 65 mm) som tar i bruk filmruller istedenfor dagens digitale kameraer som bruker minnebrikker, eller disker til å lagre innholdet sitt på. Et klassisk filmkamera gir en mer kornete bildepresentasjon enn det et digitalt kamera gjør, og dette gir en mer klassisk filmfølelse.

Personlig har ikke jeg noe imot det, det er tross alt en del av sjarmen. Christopher Nolan bruker fortsatt kameraer med filmruller og er spesielt kjent for å ta i bruk 70 mm film i flere av sine produksjoner. 70 mm er av høyere kvalitet enn standarden på 35 mm.

Jeg må si at jeg koste meg virkelig med Jurassic World: Dominion. Filmen har noen rørende scener både mellom World sine hovedkarakterer, men også de tilbakevendende fra tidligere filmer i serien.

Det er ikke noen tvil om at de returnerende karakterene fra Spielberg sin originale film spiller på både mine og alle andres nostalgiske strenger. Det er ting som skurrer, men totalt sett er det en bedre og mer underholdende film enn den forrige i rekken som føltes både tam og direkte begivenhetsløs.

Når jeg først skulle ta en svømmetur så forestilte jeg meg et badebasseng.

Det er dog et par problemer her som er gjeldende i Jurassic World: Dominion, men disse problemene har også vært gjengangere i hver eneste oppfølgerfilm fra The Lost World: Jurassic Park til nå med Dominion.

Jurassic World: Dominion fortsetter å tygge på det evige etiske spørsmålet om det er riktig av forskere å genmanipulere og klone levende organismer (i filmens tilfelle dinosaurer). Dette har serien med dinosaurfilmer hatt som tema så lenge jeg kan huske.

Det endrer seg aldri. Det gjøres den samme feilen igjen og igjen som skaper en ny og livsfarlig dinosaur som løper fritt. Det er rett og slett urealistisk at folk kan være så dumme og tomme i pappen at de gjør den samme feilen fire-fem ganger uten å lære noen verdens ting.

Det er spesifikt en karakter som totalt har vært med i fire Jurassic Park-filmer, derav tre av dem er blant World-filmene. Han dukket først opp i den aller første Jurassic Park-filmen og er fortsatt like patetisk og dum nå som han var da. Han lærer aldri av feilene sine og man skulle jo tross alt tro at hjernen hans skulle ha utviklet seg siden 1993.

De digitale og praktiske effektene er i det store og det hele gode, men jeg hevet et øyenbryn her og der underveis. Til tider virker det veldig tydelig hvilke effekter som filmskaperne har prioritert.

I et øyeblikk ser alt veldig bra ut mens i et annet så er det tydelig at en gigantisk T. Rex må se bra ut, mens den lille Velociraptoren er ikke så viktig, så den har ikke fått i nærheten av like mye «kjærlighet» i produksjonen. I det store og det hele var det vel kun en scene ved bruk av green screen som ble så dårlig at den endte opp med å bli komisk.

Jurassic World: Dominion er kanskje filmserien sin foreløpige siste film, men den avslutter ikke med slik fanfare som man skulle tro. Markedsføringen gjør heller ikke dette bedre. Hele grunnen til at Owen Grady og Claire Dearing forlater sitt relativt rolige liv i skjul er på grunn av en liten Velociraptor som blir tatt fra moren sin ved navn Blue.

Det høres ikke så episk ut på papiret og det er det ikke heller. Jeg forstår godt at det er blitt bygd opp et forhold mellom Owen og Blue som man tross alt gjennom tre filmer forventer et visst utbytte for. Blue ble trent opp av Owen i den aller første Jurassic World, så vi har fått en tilknytning til Velociraptoren, men det hele føles underveldende som en sentral historietråd i et siste kapittel.

Det er enda en historietråd i filmen som involverer den aller første Jurassic Park sitt rollegalleri. Denne tråden er av en større og verdenstruende skala, men den tar fort baksetet, fordi fokuset ligger i hovedsak på denne lille kidnappede dinosauren.

Er det ikke litt kaldt ute?

I det store og det hele er jo hele poenget å knytte sammen alle de relevante trådene i den siste filmen, men Dominion føles kun som enda en Jurassic World-film som i seg selv ikke nødvendigvis er en dårlig ting, men ikke ideelt for en serie sitt siste kapittel.

Jurassic World: Dominion er en pakke fullstappet med moro som ikke rekker helt opp til originalen. I all hovedsak på grunn av svake og direkte dumme karakterer som virkelig burde ha utviklet seg siden den aller første filmen i serien. Den redder seg inn ved å være stappet full med gode actionsekvenser og knallgod lyd som virkelig fikk kinosetet til å vibrere i takt med det som skjedde på skjermen.

Rollelisten i Jurassic World: Dominion er som følger:

Chris Pratt (Owen Grady), Bryce Dallas Howard (Claire Dearing), Isabella Sermon (Maisie Lockwood), Jeff Goldblum (Ian Malcolm), Sam Neill (Alan Grant), Laura Dern (Ellie Sattler).

Jurassic World: Dominion hovedtrailer
Relaterte sakerAnmeldelseChris PrattColin TrevorrowForsidenJurassic ParkJurassic WorldKinoUniversal
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
8. juni 2022
Jon Smeland Olsen

Frilansanmelder for KINOMAGASINET og VIDEOMAGASINET. Studerer for tiden en bachelor i forretningsjus og økonomi på BI i Trondheim.

Relaterte sakerAnmeldelseChris PrattColin TrevorrowForsidenJurassic ParkJurassic WorldKinoUniversal

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: The Fabelmans

Magnus Meling3. februar 2023
Les mer

Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin

Jon Smeland Olsen1. februar 2023
Les mer

Anmeldelse: Munch

Erik Mamen31. januar 2023
Les mer

Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin

John Berge26. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: Babylon

Jon Smeland Olsen19. januar 2023
Les mer

Anmeldelse: La elva leve

John Berge16. januar 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Veldig fornøyd med at 50 kinoer har booket film «som kan berge liv»
    FILMLANSERING10. januar 2023
  • Fortsatt kinoaktuelle Kampen om Narvik til topps hos Netflix
    VOD (KLIKKEFILM)26. januar 2023
  • Anmeldelse: Utama
    ANMELDELSE10. januar 2023
  • James Cameron om forskjellen på kino vs. hjemmekino
    REGISSØRINTERVJU30. januar 2023
  • Slik blir Marvel-året 2023
    FILMLANSERING7. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: Filmtyven
Anmeldelse: The Black Phone