• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: Agent Max
    • En sterk og adrenalinfylt oppfølger: John Wick: Chapter 4
    • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    • Anmeldelse: The Dam
    • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
  • KINOBRANSJEN
    • Varsler storsatsing på kinofilmer
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Guillermo Del Toro’s Pinocchio

VOD, KINOFILM : Pinocchiio

5
Karakter:

Konklusjon:

Guillermo Del Toro's Pinocchio er kjempegodt laget, med mange sjarmerende karakterer. Den har flere spennende problemstillinger, og stiller spørsmål ved den originale fortellingens budskap. En mørk og makaber barnefilm om Pinocchio. Det er akkurat slik de skal være!

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Guillermo Del Toro’s Pinocchio
Erik Mamen
22. november 2022

FILMFAKTA

Premiere: 25.11.2022 på utvalgte kinoer (se liste under) og 9.12.2022 på Netflix
Regi: Guillermo del Toro og Mark Gustafsson
Aldersgrense: 9 år
Land: USA, Frankrike, Mexico
Produksjonsår: 2022

Nordisk Film Kino i Oslo
Vega Scene, Oslo
Frogner Kino, Oslo
Cinemateket Bergen
Cinemateket Trondheim
Cinemateket Stavanger
Verdensteateret Tromsø
Cinemateket Lillehammer

HANDLING

En dag bygger håndverkeren Gepetto en gutt ut av tre. Gutten blir tildelt liv, og må som alle andre barn lære seg forskjellen på rett og galt. Han får hjelp av en gresshoppe. Men det er vanskelig å handle moralsk rett, spesielt når du bor i et fascistisk Italia.

Med Guillermo del Toro og Mark Gustafsons gjenfortelling om den levende tredukken lærer vi at å lyve noen ganger er det riktige å gjøre.

Mange av oss har sett denne fortellingen før. Særlig Disneys filmatisering fra 1940 er en kjenning for mange. I tillegg har sangen «When You Wish Upon a Star» blitt en slags julesviske her i Norden.

Så Pinocchio som karakter, kjenner vi godt. Dukken som ville bli en ekte gutt, og som fikk lengre nese hver gang han løy.

Men vi kjenner ikke denne versjonen av historien? Tross en lang rekke nyere filmatiseringer av italitenske Carlo Collidis barnebok fra 1883.

Denne gangen er vi i 1940-tallets fascistiske Italia. Gepetto er en mann i sorg etter at hans første sønn døde i et bomberaid under første verdenskrig. Av vrede prøver han å gjenskape sitt barn i tre. Dette resulterer i et helt annet barn enn han ønsket seg. Pinocchio er impulsiv, naiv og eier ikke konsekvenstenkning. Herfra fortelles åpningen av det kjente eventyret. Men med noen markante endringer. Disse endringene skyver deretter fortellingen inn på et nytt spor som endrer fortellingens budskap og følelsesregisteret. Sekvensene som i originalromanen, og tidligere filmatiseringer var ment for å skremme barn til å oppføre seg, er byttet ut. Her virker det heller som filmen prøver å oppdra de voksne i salen heller enn barna.

Treskjæreren Gepetto får mye tid i denne versjonen av filmen. Han er en far som prøver å gjemme bort sin nye sønn. Han skammer seg over Pinocchio, og ønsker han var mer som sin første sønn. En annen far som får mye skjermtid, er den fascistiske offiseren i byen. Han synes denne gutten av tre er et avvik som må innordne seg nasjonens idealer. Offiseren har i tillegg sin egen sønn, som sliter med å leve opp til sin fars idealer.

Her ligger mye av filmens hjerte. Hvordan disse barna strever etter å bli likt av sine fedre er en rørende kjernekonflikt. Filmen rommer også noen større eksistensielle spørsmål om liv og død. Pinocchio er laget av tre, og derfor ikke levende. Men ettersom at han nå først har fått pustet liv i seg, kan han da egentlig dø? Og hvis han er udødelig, hva vil det si for ham å leve under en krig med så mange dødsfall?

Formmessig er filmen en stor glede. Den er animert i stop-motion, hvor man fotograferer dukker ett og ett bilde av gangen. Og dette animasjonsteamet har fått så mye liv inn i hvert eneste bilde. Fotoet er varmt og vennlig i store deler av filmen, samtidig som de skumlere scenene bruker mye mørke blåtoner og intense rødfarger. Den er stilisert, og stilen samsvarer godt med filmens handling og tematikk. Del Toro har samarbeidet med blant andre manusforfatteren Patrick McHale på denne filmen. McHale er mest kjent for å ha skrevet episoder av animasjonsserien Adventure Time og skapt mini-serien Over the Garden Wall, noen av de beste animerte seriene fra 2010-tallet. Og Guillermo Del Toro’s Pinocchio har flere av de samme kvalitetene McHale har fått til før. De mørke og skumle passasjene i denne filmen er frydefulle å se på. Flere av de er også del Toro sine kjennetegn. Guillermo Del Toro’s Pinocchio har flere paralleller til del Toros egen spillefilm, El laberinto del fauno (på norsk Pans labyrint) fra 2006. Særlig i hvordan den kombinerer barnlige eventyrfortellinger med fascistisk undertrykkelse.

I tillegg må stemmeskuespillet nevnes. Versjonen med engelske stemmer har brukt skuespillere som Cate Blanchett, Christoph Waltz, Ewan McGregor og Tilda Swinton for å nevne noen. Alle skuespillerne gjør en kjempejobb, og bringer veldig mye liv til karakterene gjennom stemmearbeidet.

Guillermo Del Toro’s Pinocchio er rettet mot hele familien, og ikke bare de eldre, slik mange av del Toro sine andre filmer er. Filmen lykkes ganske godt med å holde på balansen. Den aldri blir for enkel og lystig, ei heller aldri for komplisert og dyster. Det må likevel spesifiseres at fortellingen om Pinocchio alltid har vært en mørk fortelling. Selv Disney-versjonen fra 1940 – selskapets andre helaftens tegnefilm – har flere traumatiske scener for de aller yngste. Og om du har sett noe som helst av enten del Toro, eller McHale før, så vet du at det alltid gjemmer seg noe skummelt i skyggene. Det er en film med mye glede og håp i alt det mørke den viser frem.

Hvis man skal trekke frem et par svakheter med Guillermo Del Toro’s Pinocchio er det i hvordan den bruker noen av karakterene. Sebastian J. Cricket, (eller Sebastian T. Gresshoppe på norsk), mister noe av funksjonen sin. Dette er fordi han ikke lenger får den rent oppdragende rollen han hadde i tidligere fortellinger. I denne er han rammefortelleren, og en slags sidekick som aldri rekker å komme til poenget før de andre har dratt videre. I tillegg er noen av vitsene og sangene hans litt repeterende, og tidvis på grensen til å bli irriterende. Men det bikker heldigvis aldri over kanten. Dessuten er faktisk et par av sangnumrene og vitsene til gresshoppen veldig fornøyelige, så de veier opp for hverandre. Den største svakheten til filmen er egentlig bare at jeg ønsker meg mer! Når filmen slutter er det på et passende sted. De dramatiske linjene som filmen har etablert har fått en konklusjon med fin sløyfe på. Men universet er så rikt at jeg gjerne ville vært der videre. Jeg skulle gjerne sett mer av hvordan Pinocchio levde under krigen, og hva som skjedde med flere av vennen hans. Dette er mer et kompliment enn en kritikk, men følelsen av at det var noe mer som manglet, satt fortsatt i meg gjennom rulleteksten. Tør vi håpe på en oppfølger? Jeg gjør i alle fall det.

Guillermo Del Toro’s Pinocchio er en god film for hele familien. Og spesielt de som liker de litt skumlere animasjonsfilmene. Den har rike karakterer, og en oppfinnsom måte å vri fortellingen på. Den er et stykke bunnsolid håndverk. Om du er enten 8 eller 45 kan du finne noe å like i denne filmen. En god innføring i at man ikke alltid skal høre på de voksne er den også.

Filmen har premiere på Netflix 9. desember 2022, men vil ha en kort periode på kino fra 25. november, noe som er ganske unikt i Netflix-sammenheng. Det kan tyde på at de ønsker å heve sjansene for nominasjoner for diverse filmpriser og anseelsen til filmen. Det nye er at også selveste Nordisk Film kino viser Guillermo Del Toro’s Pinocchio på utvalgte kinoer.

Trailer for filmen
Relaterte sakeranimasjonAnmeldelseForsidenGuillermo del ToroNetflix
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
22. november 2022
Erik Mamen

Erik Mamen har tatt Bachelor i film- og videoproduksjon ved NTNU og har studert ved UiO. Erik ble anmelder for KINOMAGASINET i 2022.

Relaterte sakeranimasjonAnmeldelseForsidenGuillermo del ToroNetflix

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: Agent Max

Joachim Eikeri27. mars 2023
Les mer

En sterk og adrenalinfylt oppfølger: John Wick: Chapter 4

Jon Smeland Olsen25. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods

Matias Kjølstad23. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Dam

Anne Helen Houg15. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl

Terje Thomassen15. mars 2023
Les mer

En trygg og blodig oppfølger: Scream VI

Jon Smeland Olsen9. mars 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • Varsler storsatsing på kinofilmer
    KINOBRANSJEN28. mars 2023
  • Anmeldelse: Agent Max
    ANMELDELSE27. mars 2023
  • En sterk og adrenalinfylt oppfølger: John Wick: Chapter 4
    ANMELDELSE25. mars 2023
  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival dc animasjon eventyr

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Trailer: Sulis 1907
    TRAILER28. februar 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Disney+ sender Oscar-utdelingen
    PRISUTDELING3. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Varsler storsatsing på kinofilmer
    KINOBRANSJEN28. mars 2023
  • Anmeldelse: Agent Max
    ANMELDELSE27. mars 2023
  • En sterk og adrenalinfylt oppfølger: John Wick: Chapter 4
    ANMELDELSE25. mars 2023
  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: The Menu
Anmeldelse: Wannsee-konferansen