
FILMFAKTA
Norgespremiere: 13.05.2016
Originaltittel: Flaskepost fra P
Sjanger: Thriller
Skuespillere: Fares Fares, Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark, Johanne Louise Schmidt, Jakob Oftebro, Pål Sverre Hagen, Lotte Andersen
Regi: Hans Petter Moland
Manus: Nikolaj Arcel
Nasjonalitet: Danmark
Produksjonsselskap: Zentropa Entertainments
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Videodistribusjon: Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår: 2015
Lengde: 1 time og 51 minutter
Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Angstskapende stemning og flere volds- og drapsskildringer gjør at denne filmen får aldersgrense 15 år.
HANDLING
Carl Mørck og resten av Avdeling Q begynner å arbeide med en gammel flaskepost. Etter hvert som de tyder brevet forstår de hvor alvorlig dette er, og etter hvert ledes de mot en gammel bortføring av to gutter. Men dramatikken er på ingen måte over. Barn blir fremdeles bortført, men foreldrene melder dem ikke savnet. Slik føres Carl og Assad inn mot løsningen som befinner seg i en sekt. Marerittet er ikke over og Avdeling Q må kjempe en kamp mot klokka.
Flaskepost fra P serverer nervepirrende action ispedd en stor slump med karakterutvikling, og dette resulterer i en svært velkomponert og spennende film.
Flaskepost fra P er en dansk thriller basert på Jussi Adler-Olsens kriminalroman med samme tittel. Dette er den tredje filmen i denne serien basert på Adler-Olsens bøker om politietterforskeren Carl Mørck og resten av Avdeling Q. De to foregående filmene er Kvinnen i buret (2013) og Fasandreperne (2014), som begge ble regissert av Mikkel Nørgaard. Nå er det norske Hans Petter Moland som har overtatt registolen.
Filmen åpner på godt vis med glimrende nærbilder under vann, og kameraarbeidet fortsetter å være svært godt utover i resten av filmen også. Filmens fotograf er norske John Andreas Andersen som har mye erfaring fra filmer som blant annet Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014), Hodejegerne (2011) og Kongen av Bastøy (2010). Andersen har også arbeidet med Moland tidligere med Folk flest bor i Kina (2002).
Andersen våger å gå tett på i denne filmen, og dette gjelder både mennesker og gjenstander. Bildene vi får se forteller ekstremt mye. De rolige og behagelige scenene får spillerom, samtidig som de pulserende actionscenene får en solid grunnmur med Andersens fotoarbeid. I tillegg er kameraets bevegelse tidvis med på å understreke Carl Mørcks noe ustabile sinn, og dette er en solid effekt for oss publikummere.
Flaskepost fra P byr på veldig mye action og spenningssekvensene er så gode og fulle av framdrift at jeg tidvis ikke kan annet enn å holde pusten og holde meg fast til setet. Særlig mot slutten av filmen skjer det mye; vi vet at det eksisterer en kamp mot klokka, og både regissør, klipper og fotograf skal ha stor ære for at dette fungerer på en så fengslende måte som det gjør. Flere scener skildrer brutalitet på en nokså inngående og detaljert måte, og dette er ett av virkemidlene som benyttes for å holde det nervepirrende tempoet oppe.
Carl Mørck blir fremdeles spilt av Nikolaj Lie Kaas. Han gjorde en god jobb i de to foregående filmene også, men i Flaskepost fra P imponerer han stort. Han har en formidabel tilstedeværelse, og videreutviklingen av Mørck er formidabel.
Det at karakterutviklingen får større spillerom nå må også Moland og manusforfatter Nikolaj Arcel få noe av æren for. Fortellermåten i denne tredje filmen er nokså annerledes både når det kommer til selve handlingen og karakterene.
I Kvinnen i buret og Fasandreperne ble Mørcks privatliv kjernen til å komme nærmere innpå han. Denne gangen er det mindre fokus på hans private sfære, og dette kommer eksplisitt fram ved at vi kun er med inn i hans bosted én gang. Likevel tar denne filmen oss med på en reise som viser tydelig utvikling hos Carl Mørck.
Vi får se biter av en omsorgsfull, empatisk og følsom fyr. Dette kommer gradvis og naturlig fram, og tross alt kan man ikke annet enn å bli sjarmert av denne karakteren.
Også Fares Fares, kjent fra de to tidligere filmene om Avdeling Q, og norske Pål Sverre Hagen (DeUsynlige og Kon-Tiki) gjør gode rolleprestasjoner i filmen. Hagen har fått prøve seg på en av sine mest usympatiske roller hittil på lerretet. Han balanserer hele tiden på grensen til at karakterens framtoning blir for ubehagelig å følge, og nettopp dette er med på å gi filmen en ekstra nerve.
Midt oppe i de dramatiske actionscenene og Mørck sin karakterutvikling finner vi også noen humoristiske momenter. Én av filmens mest kostelige scener må være da Carl Mørck får seg en ufrivillig luftetur i en cabriolet til tonene av Katzenjammers A Bar In Amsterdam.
Et regissørskifte er alltid spennende i en filmserie, men det hersker ingen tvil om at Moland virkelig har klart dette med glans. Flaskepost fra P er velfungerende på svært mange områder, og klarer å få meg som publikummer til å bli medrevet både av historie og karakterer. Handlingen er så spennende å følge at alt som heter klokke blir glemt, og det mellommenneskelige i filmen er akkurat framtredende nok til at jeg gjerne vil følge karakterene videre.
Skandinavisk krim og action overbeviser med andre nok en gang.
Flaskepost fra P er perfekt for alle som er klare for action på kinolerretet, og dette er en film du IKKE bør gå glipp av.
Stor takk til Hamar Kino for presseadgang.
Facebook
RSS