
BARCELONA: En svært entusiastisk David Monk fra European Digital Cinema Forum ledet en hyperrask debatt rundt de nye LED-skjermene for kinoene, som Samsung og Sony til nå har vist frem.
Tilstede var David Hernandez fra Samsung Onyx Cinema og Mark Clowes fra Sony Digital Cinema, samt det David Monk presenterte som «en nordmann», som viste seg (selvsagt for oss som kjenner til ham) å være dansk: nemlig Jan Petersen fra Nordisk Film Biografer i Danmark, som også har teknisk ansvar for kinoene deres i Norge.
Debatten fant sted under CineEurope 2018 onsdag 13. juni.
Liker Jan Petersen LED-skjermene?
Ja, svært godt, kom det frem.
– Skjermene ser flotte ut, bildet er fantastisk, men det er visse utfordringer med lyden, sa dansken.
– Hva skal til for at det blir innkjøp av LED-skjermer, lurte moderator David Monk på.
Svaret kom kontant fra Petersen:
– Prisene må gå betraktelig ned. Nå er prisene langt over RGB-laserprojektorer, kanskje to-tre-fire ganger så dyrt. Og vi trenger standarden og innholdet for å kunne kjøpe dem. Og vi må se på hva som er langsiktigheten for disse produktene. Det hevdes at de varer lengre enn projektorene, og det kan stemme, men hvordan ser skjermene ut om fem år, hva skjer om du endrer et panel, og slike ting, poengterte Petersen.
Skjermene er «litt dyre, ja», sa Monk og la til at det var årets underdrivelse!
Et innlegg fra salen kom også inn på at enkelte har ment at skjermer ikke har noe på kino å gjøre og at det ikke gir en «kino-opplevelse».
«Forstår vi hva kinoopplevelsen er? Det er ikke bare teknologi. Er vi i fare å ta oss et sted med teknologien, som endrer dette?», sa vedkommende.
David Monk virket ikke redd for kinoens fremtid med skjerm fremfor projisert bilde på et lerrett.
– Skulle vi beholdt analog film, og ikke gått digitalt, kan noen ønske det nå i dag? Vel, du kan sette inn en gammel projektor og vise 35 mm-film, og noen gjør det. Men hva vil virkelig gjøre kinoopplevelsen bedre? Jeg tror dette er fremtiden, men hvor raskt kommer vi dit. Det avhenger av prisen, sa Monk.

Foruten en prototype hos Samsungs hovedkontor i Seoul i Sør-Korea, er Arena Cinemas Sihlcity i Zürich første ordinære kino med 3D Cinema LED installert. Foto: Samsung.

Fra venstre: David Monk (European Digital Cinema Forum), Mark Clowes (Sony), Jan Petersen (Nordisk Film Biografer) og David Hernandez (Samsung Onyx Cinema). Foto: Rolf Einar Hammerås, KINOMAGASINET.no ©
Han mente også at «hvis ikke vi (kinobransjen. Red. anm) er aggressive om på å forbedre standarden, vil «folk heller si at de vil vente i tre måneder og se filmen hjemme, fordi jeg har bedre bilde hjemme».

Jan Petersen (Nordisk Film Biografer). Foto: Rolf Einar Hammerås, KINOMAGASINET.no ©
– Det kan godt skje, og det kan vi ikke tillate skjer, mente Monk.
Siden et perforert lerrett nå gir senterlyd direkte gjennom lerrettet til publikum, kan ikke en kinoskjerm gi lyden på tilsvarende vis.
– Det er virkelig utfordrende med lyden, så det er rom for forbedring, medgikk David Hernandez fra Samsung Onyx Cinema.
Mark Clowes fra Sony Digital Cinema minnet om at dagens LED-skjermer er førstegenerasjon, og at få bruker serie 1 av digitale projektorer nå. Lydopplevelsen vil bli bedre, var begge selvsikre på.
Moderator David Monk poengterte at Samsung eier Harman Kardon og at Sony på sin side har masse bra lydutstyr og teknologi.
Samsung Onyx Cinemas mann understreket at pr. sommeren 2018 er Samsuns Onyx-skjermer de eneste som er kommersielt tilgjengelige og godkjente av Digital Cinema Intitative (DCI). Sonys mann sa at deres skjerm snart blir godkjent, etter alle solemerker.
CinemaCon 2018: Stadige laserforbedringer – og LED-skjermene imponerer fortsatt
Samsung har to modeller, en på fem meter og en på ti meter brede.
– Vi tror vi redefinerer kinoopplevelsen, og har en teknologi som matcher hva industrien jakter på. En multifunksjonell skjerm som adresserer alle behovene, hvis en kino vil ha en løsning som er klar alllerede. Vi har nå installert 16 skjermer på verdensbasis og flere er på vei. Vi er veldig fornøyd med mottakelsen i markedet, sa David Hernandez.
Og la til:
– Dette er spesiallaget for kino, og ikke noe vi lager for forbrukerne, og gir kinoene etterpå!
Sonys Mark Clowes sa at deres skjerm var laget under konseptet Crystal LED (CLED) for å gi banker og andre forretningsområder lyssterke skjermer der hvor det er godt opplyste lokaler, mye glass etc.
– De er ikke laget for kino, men fikk en god reaksjon da vi viste det for kinobransjen og har nå startet arbeidet med å tilpasse skjermen fpr kinobransjen. Nå gjennomgår vi DCI-godkjennelse for våre eksisterende LED-panaler. Dette er en «high-end»-marked, og ikke et marked vi vil skynde oss inn i.
Clowes minnet om at Sony lenge var en 4K-forkjemper. Han mener at vel så viktig nå er High Dynamic Range, som da High Definition i sin tid ble lansert.
– «Det er bedre enn jeg er vant til». Det er den reaksjonen vi jakter på. Jeg tror folk flest vil like det, selv om de ikke kan sette fingeren på hva det er!

Crystal LED fra Sony på bransjemessen ISE (Integrated Systems Europe) 2018 i Amsterdam i Nederland. Foto: Sony.
Facebook
RSS