Siste
En scene fra «There’s Something in the Barn».

Tretten er lykkens tall for fjellbygdas unike filmfestival

– Dette er et eventyr for oss som er involvert i festivalen, sier Morten Haagensen (49), sjef for Ramaskrik filmfestival. Han er til daglig kinosjef hos Oppdal kulturhus.


Tretten år etter starten er det duket for nok en skrekkfilmfestival i skibygda Oppdal.

Årets festival foregår 19. til 22. oktober og har Mick Garris som hovedgjest (se faktaboks til høyre.) 

  Mick Garris

  • Regissør, produsent, manusforfatter, forfatter og podcaster Mick Garris tar turen fra Los Angeles for å møte publikum. Mick Garris er først og fremst kjent for sitt samarbeid med forfatter Stephen King og han har regissert ikke mindre enn sju King-filmer og TV-serier inkludert The Stand, The Shining, Sleepwalkers og Riding the Bullet. – Hvis du tegner en sirkel rundt Mick Garris vil filmskapere som Steven Spielberg, John Carpenter, Joe Dante, John Landis, Wes Craven, Tom Holland og mange mange flere stå i umiddelbar nærhet, forteller festivalsjef Morten Haagensen. Garris har i en årrekke vært selve navet i sjangerhjulet med sine mange samarbeid, kanskje spesielt med TV-serien Masters of Horror på starten av 2000-tallet. X

I 2022 var det 4.380 solgte billetter og i 2023 kan det teoretisk sett bli flere. Ikke minst fordi festivalen har økt antall visningsteder. De tar i bruk en konferansesal på kulturhuset i tillegg til de to kinosalene, samt at utestedet Karusellen viser film med hjelp fra Bygdekinoen. På toppen av det hele vises det film på festivalhotellet Skifer for de tilreisende som kommer dagen før festivalen starter.

– Tretten år, Morten! Gratulerer!

– Ja, fy flate! 

– Ikke noe overtro rundt tallet?

– Nei, vi tror det går bra. Vi hadde ulykke nok med pandemien!

– Så med festivalen er Oppdal en turistmagnet utenfor skisesongen?

– Ja, det har faktisk blitt det. Det er veldig artig at vi får til å lage noe slikt på Oppdal, at vi får så mange tilreisende, også fra utlandet. Vi føler vi har skapt noe som er ganske unikt i bygde-Norge. Vi driver med det vi har lyst til, vi snakker med folk som lager skrekkfilm! sier Morten.

– Så du for deg en slik suksess da du startet opp?

– Ikke helt i starten. Da var det mer: «Får vi til å arrangere neste år?» Men etter noen år, da vi fikk fylkeskommunal støtte og støtte fra Norsk filminstitutt, så jeg for meg at vi utviklet oss.

Morten Haagensen. ARKIVFOTO: JOHN BERGE, KINOMAGASINET.no ©

En av årets hovedattraksjoner på Ramaskrik blir også norsk. Skrekkfilmkomedien There’s Something in the Barn er åpningsfilmen. Dette er den nye filmen fra produsentene Kjetil Omberg og Jørgen Storm Rosenberg, som har gitt oss filmer som Død snø og I onde dager

– Et univers vi elsker! Det betyr en god dose humor og sjangerfilm etter vår smak, kommenterer Morten Haagensen. Han beskriver den som «en herlig film», med referanser blant annet til det han beskriver som «de deilige Gremlins og Critters-filmene på 80-tallet.»

There’s Something in the Barn er regissert av Magnus Martens og har norsk kinopremiere 10. november, men får altså sin norske premiere på Ramaskrik filmfestival allerede 19. oktober som årets åpningsfilm. Filmen er også tatt ut til Fantastic Fest i USA, en av de aller største Fantastic-festivalene i verden.

Fra «There’s Something in the Barn».

 

Debatt