Siste

Tiden venter ikke på noen –⁠ selv ikke Indiana Jones


Indiana Jones er ikke ung og sprek lengre, men har fortsatt evnen til å svinge pisken og slippe unna skurkene.

– Jeg hadde ingen illusjoner om at vi skulle lage en Indiana Jones som var mørk og dyster, sier regissør James Mangold til Entertainent Weekly.

– Det vi har forsøkt å gjøre er å balansere en riktig og realistisk tilnærming til hvor denne karakteren vil være på dette tidspunktet i sitt liv. Og samtidig forsøke å bringe fremover det vi lover med filmens tittel, som er et vidunderlig eventyr med masse action og livstruende situasjoner og smarte løsninger på forferdelige problemer. Dette er en Indiana Jones-film!

Han la til at han også synes det er interessant å se på helteskikkelser når de er ved livets solnedgang, og de egentlig ikke trengs mer, og gjerne satt i et prisme av holdningene i vår samtid.

Mads Mikkelsen, James Mangold og Phoebe Waller-Bridge presenterte Indiana Jones and the Dial of Destiny under Star Wars Celebration 2023 i London 7. april 2023. Foto: Jeff Spicer/Getty Images for Disney.

I Indiana Jones and the Dial of Destiny er det scener satt til 1944 og 1969.

I 1944-scenen er det Mads Mikkelsen og Harrison Ford som selv spiller de yngre utgavene av seg selv, men det er brukt en «de-aging»-prosess for å få de til å se yngre ut. (Med bruk av avansert datagrafikk og eldre filmopptak av Harrison Ford.)

Regissør James Mangold mener andre verdenskrig-tilbakeblikkene og filmens nåtid minner publikum om kontrasten mellom en helt i sin fysiske beste alder og en helt i 70-årene.

– Vi stoler ikke utelukkende på publikums minne om de tidligere filmene. Disse scenene minner alle om hva Indiana Jones har gjort, hva han har overlevd, hva han har oppnådd. Ved å vise ham i sitt beste og deretter se ham som 70-åring i New York City, gir det for publikum en slags herlig whiplash av hvordan de må omstille seg og gjenopprette hjernen for denne fyren, sier Mangold.

Et annet punkt å notere seg er at siden Mangold ikke stoler på at vi har sett de tidligere filmene kan dette være bra som en første runde for de som nye til Indy sin verden.

Samtidig er det nok å ta av for oss «veteraner». Men de bør alle sees uansett, fordi det er fenomenale filmer, noen av det beste som finnes.

Harrison Ford ble tydelig rørt også under pressekonferansen på Cannes-festivalen. Dette grunnet responsen under premieren, dagen før, hvor han nesten tok til tårene. Da fikk han en æres-Gullpalme, og en kavalkade av hans filmkarriere ble fremvist.

– De sier at like før man dør, så passerer hele livet i revy. Jeg så nettopp livet mitt i revy, sa Ford på podiet og la til:

– En stor del av livet mitt, men ikke hele livet, la han til. Dagen etter ble han bedt om å beskrive hva han følte og sa, med bevegelse i stemmen, at det var en «ubeskrivelig, god følelse» å få hyllesten.

Harrison Ford fyller 81 år sommeren 2023, nærmere bestemt 13. juli 2023.

LES KINOMAGASINETS ANMELDELSE AV FILMEN HER:

https://kinomagasinet.no/artikkel/anmeldelse-indiana-jones-and-the-dial-of-destiny/

Les mer om:

Filmomtale