Siste

Skildring av livet på Island


Året er 2006, og stedet er Reykjavik i dramaet Life in a Fishbowl, eller som den heter på originalspråket: Vonarstræti.

I filmen får vi møte tre sentrale karakterer, og litt etter litt flettes hovedkarakterenes liv seg inn i hverandre.
Eik er alenemor og arbeider i barnehage, men hennes økonomiske situasjon fører til at hun må prostituere seg for å få ting til å gå rundt. Den tidligere forfatteren Móri drikker altfor mye for å døyve smerten av vonde minner, mens den tidligere fotballspilleren Sölvi sliter med å balansere jobb og familieliv. På jobben klatrer han stadig høyere på rangstigen, mens på hjemmebane er familielivet i ferd med å rakne.
På en pub blir Eik sjarmert av den rufsete og alkoholiserte Móri. På hver sine måter skaper disse to problemer for Sölvi. Disse koblingene mellom hovedkarakterene er med på å skape filmens handling og spenning i en kontekst hvor finanskrisen utvikler seg til et omfattende problem. Life in a Fishbowl ble en stor kinosuksess i hjemlandet, og kan ikke beskrives som noe annet enn et høydepunkt for Island som filmnasjon. Filmen tok storeslem under Islands nasjonale filmpris, EDDA, og har også både vært nominert og vunnet filmpriser i utlandet.
I tillegg var den Islands Oscarbidrag for 2014s beste utenlandske film, men ble ikke blant de fem Oscar-nominerte.
Baldvin Zophoníasson er filmens regissør, og har også skrevet manuset i samarbeid med Birgir Örn Steinarsson. Filmen ble vist under Toronto International Film Festival i 2014.I forbindelse med dette ble filmen anmeldt av Variety, og anmelderen skrev da at manusforfatterne hadde vært flinke med å gi sine karakterer «nyanser og dybde».

Les mer om:

Filmomtale