Ron Howard med glamorøst Formel 1-drama

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Filmstudioene har en tendens til å gå for oppfølgere og «prefabrikkerte produkter», mener regissør Ron Howard. I høst er han tilbake med en ny film – 70-tallspastisjen «Rush» omhandlende to Formula 1-gianter.

Ron Howard var den selvsagte hovedpersonen under BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) sitt arrangement «A Life In Pictures: Ron Howard» i London i begynnelsen av juli.

Vinneren av Oscar for publikumssuksessene Apollo 13 og A Beautiful Mind svarte på spørsmål om dagens filmbransje og om sin nyeste film Rush.

Den får norsk kinopremiere 4. oktober fra Norsk Film Distribusjon.

Som filmskaper blir Howard fremdels inspirert og engasjert av nyere filmer. Men selv synes han det er blitt enda vanskeligere å lage film.

Regissør Ron Howard mener, til tross for studioenes forkjærlighet for «sikre» filmer, at det fremdeles skjer spennende ting innen film. Rush henter inspirasjon fra dokumentarsjangeren, fortalte han under hyllestarrangementet.

NÅDELØS RIVALISERING

Hans nye film handler om den nådeløse rivaliseringen mellom to Formula 1 giganter på syttitallet da motorsporten var på sitt mest glamorøse.

Chris Hemsworth («Thor» fra storsuksessen The Avengers og de to Thor-filmene, hvorav den siste kommer til jul) spiller den karismatiske engelskmannen James Hunt, mens Daniel Bruhl (kjent fra Inglorious Bastards) har rollen som den østerrikske perfeksjonisten Niki Lauda.

Howard ble interessert i prosjektet siden det handlet om to sterke personligheter innen en av de mest ekstreme motorsportene.

Regissøren fortalte under BAFTA-arrangementet at han ofte lar seg styre av sin egen nysgjerrighet. Formula 1 ser han på som en som en fascinerende gedigen og innholdsrik verden. I tillegg ble han tiltrukket av mulighetene som lå i det visuelle utrykket.

– Det var muligheten til filmatisk, i selve racene, til å formidle de følelsemessige faktorene fra livene deres og la det vises i kjørestilen til hver enkelt sjåfør. Hvert race reflekterer derfor hovedkarakterenes utvikling og dermed selve historien i filmen, sier han til bransjebladet Screen Daily.

FØRSTE GANG MED DIGITALFILM

Dette er den første spillefilmen som Howard har filmet digitalt.

– Det var mer råmateriale enn noensinne, minnes han.

Også klipp med uheldige panoreringer eller rack-fokus fikk han bruk for.

– Gitt stilen jeg var ute etter så passet disse godt til filmen, fortalte han.

Rush er den første gangen Howard jobber sammen med den kjente filmfotografen Anthony Dod Mantle. Fotografen vant en Oscar i 2008 for sitt arbeid på den visuelt spektakulære Slumdog Millionaire. Anthony Dod Mantle er kjent for å være en pioner innen digital film helt tilbake til Dogme-95 filmen Festen og har i de siste årene jobbet tett med Danny Boyle.

– Anthony ga oss noen virkelig originale og impresjonistiske bilder å jobbe med. Når de blir forsiktig brukt, så får de en psykologisk og følelsemessig betydning, forteller Howard.

INSPIRERT AV DOKUMENTARER

En av inspirasjonskildene for Rush var dokumentarfilmen Senna fra 2010. Dokumentaren handlet om den brasilianske stjernen Ayrton Senna og hans franske rival Alain Prost på åtti og nittitallet.

– Senna fungerer bra som en dokumentar, men er veldig forskjellig fra spillefilmen Rush, sier Howard.

Men han mener det er alltid inspirerende og informativt å se hvordan en dokumentarfilmskaper bruker lyd, musikk og redigering for å fortelle sitt budskap.

En annen dokumentar som Howard har funnet inspirasjon i fra er Gimme Shelter fra 1970 som omhandler Rolling Stones famøse konsertturne i USA.

– Den observerer og fanger med stor kunnskapsrikhet rockemiljøet, samtidig som den har en improvisert stil som passer verdenen den skildrer, sier Howard.

Gimme Shelter ga Howard også inspirasjon til å formidle Formel 1 på en rock’n’roll måte.

– Dermed kommer andre nyanser av motorsporten bedre til syne. Glamouren, miljøet og mediatrykket. Det er en særegen stil som gjør filmen føles mindre som om at den er iscenesatt og regissert.

– Mer som Senna hvor du føler at oppdager noe, sier Howard.



Howards neste film snakket han ikke så mye om.

Men det blir Inferno, basert på Dan Browns bok med samme navn fra tidligere i 2013. Dette blir da den filmatiske oppfølgeren til The Da Vinci Code og Angels & Demons. Tom Hanks skal igjen spille Robert Langdon.

Premieren er satt til 18. desember 2015, melder Sony Pictures. De to første filmene tjente inn over 1,2 milliarder dollar på verdensbasis, bare på kinomarkedet.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom