Siste

Melder «Fedrelandet» på i Oscar-racet

Hvis Norges bidrag blir plukket ut, er det «Fedrelandet» som skal kjempe om Norges ære i filmbransjens gjeveste prisutdeling.


 

Tidligere norske Oscar-nominasjoner

 • Seks norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for det som tidligere het beste ikke-engelskspråklige film:
   
  Ni liv (1957)
  Veiviseren (1987)
  Søndagsengler (1996)
  Elling (2001)
  Kon-Tiki (2013)
  Verdens verste menneske (2022)
X
Den norske Oscar-komiteen har  nemlig bestemt at regissørs Margreth Olins dokumentarfilm Fedrelandet skal være Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Den norske Oscar-komiteen mener Fedrelandet er en meditativ skildring av norsk natur og en far som er tett knyttet til dette landskapet.
Det er en eksistensiell og inderlig dokumentar som viser hvordan naturen er truet av klimaendringer og som samtidig skildrer slekters gang. Dette er første gang en dokumentarfilm blir norsk kandidat i kategorien for beste internasjonale film.

Fedrelandet tar opp temaer som berører oss alle, som mennesker på jorden. Med sine fantastiske bilder av naturen som tar pusten fra deg, den er så sterk og sårbar på samme tid. Tett på livet i Oldedalen gjennom flere ledd, henvender filmen seg likevel til et stort publikum, på tvers av generasjoner og landegrenser. Filmen har fått en imponerende start på festivaler verden over, med sterke anmeldelser og engasjerte tilbakemeldinger fra de som ser filmen. Og med det erfarne apparatet Fedrelandet har bak seg, tror vi at filmen vil få den oppmerksomheten som skal til blant Oscar-akademiets medlemmer som velger ut de nominerte og stemmer frem en vinner.  

– Dette er til enorm glede for min far og meg, hele mitt dyktige team som består av sterke kunstnere, alle våre internasjonale co-produsenter, kinodistributører og støttespillere, sier regissør og produsent Margreth Olin.

Fedrelandet har distribusjon i mange land, den fortsetter sin reise på festivaler på flere kontinenter og vi takker komiteen for at Fedrelandet får æren av å være Norges Oscarkandidat. Uansett hvor vi viser filmen opplever vi at publikum blir sterkt berørt. Min salgsagent har gjort en strålende jobb for filmen så langt. Vi kjører nå Oscar-løp i to kategorier, beste internasjonale film og beste lange dokumentar, sier Margreth Olin.

Basert på en pressemelding. 

 

 

Debatt