Siste
Gunnar Sønsteby (t.v.) Sjur Vatne Brean (t.h.) i rollen som Gunnar Sønsteby. FOTO T.H.: GLENN RØKEBERG.

Lager film om en av Norges mest kjente krigshelter

Gunnar Sønsteby – med kodenavnet NR 24 – sin innsats under den andre verdenskrig i den norske motstandsbevegelsen blir spillefilm. Opptakene er i gang.


Etter en ni måneder lang «casting»-prosess er det klart at det er Sjur Vatne Brean som skal spille rollen som Gunnar Sønsteby.

­– Da jeg fikk muligheten til å få denne rollen, så kunne jeg ikke si fort nok ja. Jeg tar utfordringen med stor ærefrykt. Gunnar Sønsteby er en utrolig viktig mann i norsk historie og et svært spennende liv å få dypdykke i, sier Sjur Vatne Brean i en pressemelding.

– Hvem var egentlig dette unikumet av et menneske, som da han var på min alder viste et stort heltemot og samtidig var så gjennomgående kalkulert i alt han gjorde?

Brean er kjent både fra film- og teaterscenen de siste årene, og er nok mest kjent i rollen som Sivert i Rådebank for norske publikummere. Han gjorde seg også bemerket i rollen som Proffen i Nasjonalteatrets kritikerroste oppsetning av Døden på Oslo S. Rollen som Gunnar Sønsteby er hans første hovedrolle i en film.

Filmen – som skal hete NR 24 – regisseres av John Andreas Andersen, som er mest kjent for Skjelvet og Nordsjøen.

Filmen tar  utgangspunkt i unikt kildemateriale fra blant annet Sønsteby-stiftelsen, hvor deler av det ikke tidligere kjent for offentligheten. Manuset er skrevet av Erlend Loe, etter et originalmanus av Espen von Ibenfeldt.

– Å få lov til å lage en film om nasjonalhelten Gunnar Sønsteby er en jobb jeg tar på meg med stor ydmykhet, samtidig som det er en historie jeg gleder meg til å gå løs på. Sønsteby har en spennende og kompleks historie, og stod overfor vanvittige problemstillinger som vi knapt kan relatere oss til. Likevel føles denne historien virkelig relevant i verdensbildet vi har i dag, sier John Andreas Andersen.

NR 24 skal følge Sønsteby fra han melder seg frivillig til motstandsarbeid etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Han blir lederen for den såkalte «Oslo-gjengen» som blant annet Max Manus var en del av. De gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner under krigen.  

– Det er ganske utrolig at det ikke tidligere er laget film om Norges største krigshelt Gunnar Sønsteby. Vi gleder oss til å vise hans utrolige liv og innsats for Norge til det norske kinopublikummet neste høst, sier produsentene Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud i Motion Blur. De lager filmen sammen med veteranprodusent John M. Jacobsen.

Gunnar Sønsteby er Norges høyest dekorerte borger gjennom tidene, og er en representant for våre modige motstandshelter fra 2. verdenskrig. Han var kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24». Sønsteby er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig. Han er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger. De siste årene av sitt liv brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredrag, spesielt for skoleungdom.


NR 24 kommer på kino høsten 2024.

Basert på en pressemelding.

Debatt