Søk
Close this search box.

Kings Bay: 60-tallet i nytt lys

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom

Åtte års arbeid er nå klart for kinoene. Regissør Stig Svendsen har jobbet med spillefilmen Kings Bay siden 2008.

Stig Svendsen spillefilmdebuterte med Radiopiratene i 2007 og laget siden den uavhengige produksjonen Elevator (2011).

Men nå er han her med årets første store norske film, Kings Bay.

Regissør Stig Svendsen under innspillingen.
Regissør Stig Svendsen under innspillingen.


 

– Ideen fikk jeg i mai 2008, forteller Stig, som har jobbet med manuset sammen med broren Ole Arild Svendsen.

– Hva gjorde at det tok så lang tid å få filmen ferdig?

– Finansieringen. Det var alltid et prosjekt mange var interesserte i og et prosjekt jeg aldri har klart å legge fra meg. Et prosjekt verdt å kjempe for.

Stig Svendsen er fra Dyrøy kommune i Troms fylke. Han har bakgrunn fra Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art i New Jersey i USA og Oslo Film og TV- akademi.

– Jeg tegnet hele tiden på skolen i USA. Der lærte jeg meg storyboarding og dette benyttet jeg til Kings Bay.

– Hva var det mest utfordrende med Kings Bay?

– Å lage film er vanskelig og komplisert, uansett, sier han og ler.

– Jeg håper at Kings Bay er en film som kan nå bredt ut. Jeg synes vi har laget en spennende film og som jeg er veldig stolt av. Den har bra driv, er helstøpt og jeg tror ikke den er kjedelig. Jeg synes tematikken er spennende. Jeg håper også de eldre som husker Kings Bay-ulykken vil gå og se den. Den handler om overvåking og Norges stilling i nordområdene, som er et tema som er mer og mer aktuelt.

– Kan den nå 200.–300.000 publikummere?

– Jeg håper på det men man vet aldri. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å lage en så bra film som mulig og håpe den treffer en nerve i publikum.

Han beskriver Kings Bay som en fortettet thriller, i stil med ingen ringere enn All the President’s Men, JFK og vår egen Orions belte.

Blant scenene han er mest stolt av er «tilbakeblikkscenene» til 60-tallet og en spennende sekvens i fjellanlegget i Tromsø.

Ting fra mørke, hemmelige rom i fortiden avsløres i Kings Bay.
Ting fra mørke, hemmelige rom i fortiden avsløres i Kings Bay.


Artist og tidligere journalist Kari Bremnes (59) spiller hovedrollen.

– Filmen handler om en journalist på sporet av hva som egentlig skjedde og utløste Kings Bay-ulykken. Vi vet ikke hva som utløste eksplosjonen. Journalisten graver. Informasjon på to gamle samlebånd gir «cluet» til hva som skjedde. Alt tyder på at det ikke var en ulykke. Når hun graver og kommer nærmere sannheten er det tydelig sterke krefter som vil stanse dette fra å komme ut, men hun finner ut hva som skjedde, forklarer Svendsen.

https://kinomagasinet.no/artikkel/kari-bremnes-til-filmen/

Kings Bay utspiller seg i Tromsø i dag der Nordlysjournalisten Harrieth «Harri» Hansen sliter for å holde hodet over vannet både på jobben og i privatlivet. Livet har på en måte kjørt fra henne.

En dag mottar hun en anonym pakke og det blir innledningen til en intens spenningshistorie. Bakteppet er gruveulykken på Svalbard i 1963 som førte til at Einar Gerhardsen gikk av som statsminister og Norge fikk den første borgerlige regjering på 30 år.

Svendsen-brødrene gjorde svært mye research for filmen.

– Om hva som skjedde før og etter ulykken. Vi så på de store linjene i verden og det åpnet opp for mye interessant lesning. Kings Bay skjedde en uke etter Cuba-krisen. Det var mye som foregikk i verden. Det åpner opp for at man konspirerer. Men vi legger frem en plausibel teori, den er ikke helt på viddene!

Kari Bremnes i rollen som Harrieth «Harri» Hansen, journalist i Nordlys. Som vi ser finnes det fortsatt telefonautomater i Tromsø!
Kari Bremnes i rollen som Harrieth «Harri» Hansen, journalist i Nordlys. Som vi ser finnes det fortsatt telefonautomater i Tromsø!


– Hvordan hadde det seg at artisten Kari Bremnes valgt?

– Hun ble nevnt som en idé. Kan hun spille, er hun perfekt, tenkte vi. Hun prøvefilmet og det overbeviste oss alle. Hun har jo bakgrunn som journalist og er artist. Hun er veldig bra i filmen. Man tenker ikke over at det er Kari Bremnes når man ser henne. Hun bærer filmen veldig bra, sier Stig Svendsen.

Produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene har en lang rekke filmsuksesser bak seg, med Børning-filmene som noe av de siste, for ikke glemme Max Manus.

– «Det grå gullet» kalles de som sjelden går på kino. Klarer du å flytte på gruppen som vanligvis sitter i sofaen, er det mange mennesker vi snakker om. Kongens nei er det siste eksemplet på at det fungerer. Jeg tror mange der ute vet hva Kings Bay-ulykken er for noe, men vi setter i gang folkeopplysningskampanje nå, så håper vi at også ungdommene vil vite hva det er. Kings Bay er en spennende film. Den kunne ikke vært laget for 20 år siden. Da ville man ikke hatt skepsisen til øvrigheten. Men år for år avdekker man nye ting som virkelig har skjedd, sier Jacobsen.

– I de årene vi har forsøkt å få filmen laget har virkeligheten på en måte innhentet oss, mener Stig Svendsen.

SAKEN ER HENTET FRA KINOMAGASINET 1•2017, SOM DU KAN LESE DIGITALT HER:



Kings Bay-filmplakat.
Kings Bay-filmplakat.

Meld deg på KINOMAGASINETs nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev med jevne mellomrom