Siste

Filmjubilanten: 80 år siden Walt Disney fortryllet kinopublikum med Bambi


Bambi er en av Disneys mest magiske og meningsfylte historier. Det er en film om sorg, tap, vennskap, og søken etter å finne sin plass i samfunnet. Filmen har en tidløs sjarm som fortsetter å sjarmere nye seere hvert år.

Få filmer har klart å bevare en plass i kulturlandskapet på samme måte som Bambi. Den er full av sitater og referanser som folk gjenkjenner flere tiår etter de så filmen første gang. Siden filmen fylte 80 år i 2022, er det en god unnskyldning til å ta et gjensyn med en av Walt Disney Studios sine mest kjente mesterverk.

Bambi sin historie om livet i skogen føles troverdig og ekte. Dyrene vi blir kjent med har mye sjarm og sterke personligheter. Det er enkelt å bli glad i karakterene som gjør oppturene og nedturene så mye mer følelsesladde. Enten det er den joviale, litt sosialt klønete Trampe; den sjenerte, blyge Blomst; eller Bambi selv så blir man fort engasjert i karakterene.

Bambi og Trampe på skøytetur.

Livet i skogen er fylt av gleder og sorger. Det er her Disney har utviklet en egen magisk evne til å påvirke seerne. Filmen bruker en levende animasjonsstil som svømmer over av følelser. Karakterene og omgivelsene føles virkelige. Opplevelsene karakterene har underveis føles realistiske og blir utført med en delikat kjærlighet for kunstformen som man husker i årevis.

Det finnes selvfølgelig et hav av scener man kan trekke frem som illustrerer magien i Bambi. Man har den barnslige gleden av Bambi og Trampe på glattisen. Man har den utforskende naturen i oss alle når Bambi drar på tur til den store enga med moren sin. Man har den medfødte frykten for det ukjente under regnstormen.

Alle disse scenene viser fortellerevne i særklasse hvor man lar animasjonsformen briljere. Man forsterker det hele med Frank Churchill og Edward H. Plumbs Oscar-nominerte musikk. På klassisk vis utfyller musikken hver handling som finner sted. Hver dråpe som faller får sin egen unike lyd. Hvert klønete fall etterfølges av sin egen lille musikksnutt. Musikken er en egen karakter i historien.

https://www.youtube.com/watch?v=saa98l0yDYQ

Noe av det som har gjort Bambi til en del av popkulturen 80 år etter utgivelsen er filmens vilje til å håndtere voksne temaer. Den første halvdelen av filmen tar seg for seg alles møte med det ukjente. Fremmede ukjente som senere blir venner. Opplevelser som skremmer oss først, blir spennende etter hvert som vi blir eldre. Den ukjente, enorme verden kommer oss nærere når vi kjenner igjen sporene våre.

Den andre halvdelen av filmen tar for seg alles møte med det uunngåelige. Tapet av de vi elsker. Forelske og kjærlighet for nye bekjentskaper. Viljen for å kjempe for de vi er glade i. Tapperheten vi viser i møte med livets mange farer.

 

Det er denne balansen mellom den mer uskyldige barndommen, og den mer voksne modningsfasen som gir Bambi en tidløs sjarm. Historien får en tyngde som har tiltrukket nye seere i over 80 år. Bambi var Walt Disney Studios sin femte animasjonsfilm. Man ser at studioet hadde utviklet en formel for å fortelle engasjerende, detaljrike, magiske historier som seere fortsetter å elske.

Det er verdt å påpeke at Bambi har selvfølgelig noen mindre svakheter. Noen sekvenser som går litt vel fort. Noen handlingspunkter som ikke går noen vei. Det er svakheter som forstyrrer litt, uten å ødelegge helhetsinntrykket. Til tross for svakhetene er Bambi en av Disneys største mesterverk. En søt, kjærlig historie om et rådyr alle husker, og aldri vil glemme. Det er en film man har kommet tilbake til i over 80 år, og man vil fortsette å komme tilbake i minst 80 år til.

En halvvoksen Bambi med vennene kaninen Trampe og stinkdyret Blomst.

Les mer om:

Filmhistorikk