
X-Men: Days of Future Past
Filmens innspillingsbudsjett var på ca 200 millioner dollar. Per 29. mai har den tjent inn 118 mill. dollar i Nord-Amerika og 221 mill. dollar internasjonalt, samlet 340 mill. dollar.
Den ble lansert 22. mai i Storbritannia og 23. mai i USA og i Norge.
Filmen er per første helg sett av nesten 60.000 personer på norske kinoer, inkludert førpremierer. I forkant av lansering sa Tore Fredrik Dreyer, som leder 20th Century Fox Norway AS, til KINOMAGASINET at målet er å få over 135.000 besøkende på X-Men: Days of Future Past. Av alle filmene i serien, er det X-Men 2 (2002) som fra før av har hatt best besøk i Norge, med 126.000 personer.
Tegneserieforfatter Chris Claremont lovpriser X-Men: Days of Future Past som en film som virkelig betyr noe.
Han lover sterke temaer og en uventet slutt!
Av totalt syv filmer i X-Men-serien er denne siste basert på en selvstendig tegneseriehistorie – fra 1981.
Den er laget av andre serieskapere enn Stan Lee og Jack Kirby (som skapte serien i 1963).
Chris Claremont er en av disse og han fikk en rådgiverrolle under innspillingen av den nye filmen. I et intervju med Newsarama konstaterer den populære forfatteren at filmen tar originalmaterialet på alvor:
– Det som er veldig flott med Future Past, er at man faktisk har en superheltfilm som handler om noe. Forhåpentligvis så oppnår den å handle om rasisme og det å motstå undertrykkelse. Den handler om kampen for frihet og prisen som følger med. Jeg er fascinert av å se hvordan filmskaperne vever disse to delene sammen.
Claremont har også vært med på å utvikle kjernekarakterer i mutantuniverset, som Rogue, Gambit, Emma Frost, Mystique og Sabertooth. I den nye X-Men-filmen lover han en slutt som er uforutsigbar og der alle muligens kan dø, noe som forfatteren påstår skjer i tegneserien i hvert fall.
Stan Lee har kommet langt siden tegneserien ble til, og har også blitt et fast og kjært innslag i alle de populære Marvelfilmene med sine gjesteopptredener. Lee har mye av æren for floraen av superhelter, med Fantastic Four, Thor, Spider-Man, Hulken og Iron-Man. At dette er en mann med talent og stor fantasi er det nok liten tvil om!
Regissørsetet fylles denne gang av Brian Singer. Dette er hans tredje X-Men-film. Singer laget de to første filmene, X-Men (2000) og X2 (2002), men flere regissører har bidratt siden dengang.
I 2011 kom filmen hvor tiden ble skrudd tilbake i mutantuniverset. First Class handlet om hvordan superheltene først kom sammen. Matthew Vaughn regisserte denne. At Singer er tilbake er noe som gleder mange, fordi flere var misfornøyde med hvordan
serien dabbet av når Singer i sin tid forlot skipet. Han forlot da oppgaven for å regissere Superman Returns for Warner Bros.
Singer har uttalt til Collider.com at dette er «den største filmen han har laget», og han har rådført seg med kollega James Cameron rundt temaer som tidsreiser og multiunivers.
Hovedrolleinnehaver James McAvoy er også veldig positiv til filmen og sier «den er flott og sterk», ifølge en artikkel hos Screenrant.com.
– Jeg tror fansen kommer til å elske den. De som aldri har sett X-Men før kommer også til å like den. Jeg mener at den er veldig tilfredsstillende og gir folket hva de vil ha. Samtidig er den utfordrende og gir publikum noe nytt og uventet.
En neste film er allerede kunngjort med X-Men Apocalypse i 2016. Manusforfatter Simon Kinberg – som har jobbet med de forrige filmene – oppfordrer fansen til å dempe for høye forventninger noe. Han forteller at også den neste filmen følger rollebesetningen fra de to siste. Det betyr at det er en oppfølger som kommer til å ha med McAvoy, Fassbender, Jennifer Lawrence og Nic Hoult. Derfor er det ikke en oppfølger som nødvendigvis vil inneholde Ian, Patrick, Halle og de opprinnelige skuespillerne. Handlingen vil omtrentlig finne sted mellom Future Past og når X-Men innledningsvis startet.
Facebook
RSS