
Den norske filmfestivalen 2014. Under ledelse av tidligere Aftenposten-journalist Per Haddal ble det satt fokus på «Idéfilmens skjebne på kino» i en debatt søndag 17. august i Haugesunds rådhus' bystyresal. I panelet satt festivalens ærespresident Liv Ullmann og regissørene Eskil Vogt og Erik Poppe.
HAUGESUND: Har Oslo Kinos kvalitetsfilmrepertoar endret seg etter at Egmont overtok som eier? Nei, sier programdirektøren.
Det avviste programdirektør Christin Berg under et seminar.
Ordstyrer og initiativtaker til debatten, Per Haddal, spurte Berg om nettopp dette.
– Hva slags innvirkning har eierskapet fått på kinovirkeligheten i Oslo – er idéfilmen under større press? lurte Haddal på.
– Det kan jeg trøste deg med, det er den ikke. Vi viser like mye kvalitetsfilm som tidligere, svarte Berg fra talerstolen.
Hun sa videre at alle som driver kino vil ha mangfold.
– Vi lykkes ikke hvis vi ikke har det, uavhengig av eier. Oslo Kino får fort høre hvis vi ikke viser filmene folk vil se og ha. Vi viser like mye av det som før. Jeg sitter i Film & Kinos garantiutvalget, sammen med Trondheim og Bergens programsjef. Vi støtter ca. 40 filmer i året. Dette er superviktig! Det er en risikosport å importere kvalitetsflmer og det krever penger til å støtte det. Vi leier jo filmene og vi er avhengig av en bærekraftig distribusjon. Vi saumfarer repertoaret på festivalene. Det bruker vi mye tid på. Så svaret er nei. Vi viser like mye kvalitetsfilm som tidligere.
Videre sa Berg:
– Vi har et stort hjerte for den andre filmen, men det er viktig å fylle den store salen på Colosseum. Gjør vi ikke det, har vi ikke mulighet til å vise de små filmene. Vi setter de opp i en sal så lenge som mulig. Folk kan være trege og får ikke med seg at filmer går på kino. Derfor er det viktig å ha dem lenge på kino.
– Der vi har utfordringer, er mindre steder. Der har kvalitetsfilmen en utfordring. Det er støttemidler som ikke finnes i den grad og det krever mye arbeide å jobbe med dette for kinoene. Der må kinoer og distributører ta et ansvar for at den skal leve videre.
Haddal fortalte så at de filmene han vil se, ikke vises på hans lokalkino i Risør.
– Ja, det er en annen debatt, men vi får håpe at i fremtiden vises filmene folk vil ha, over alt. Men da må man jobbe med det. Filmene drukner av og til blant mange andre filmer. Det er en kunst å ikke lansere alle såkalte kvalitetsfilmer på samme tid, da blir det mye, og publikum blir forvirret. Blind ble f.eks. lansert i Oscar-høysesongen i 2013, og det er mulig den led under det, sa Berg henvendt til regissør Eskil Vogt i panelet.

Facebook
RSS