
Torsdag 24. august 2017 var det prisutdeling under avslutningen av Den 45. norske filmfestivalen. Joachim Triers Thelma fikk Den norske filmkritikerprisen og Ole Giæver fikk Best Project Award for prosjektet Klone og kone.
Årets prisvinnere er:
Den norske filmkritikerprisen
Den norske filmkritikerprisen i Haugesund gikk til Thelma, regissert av Joachim Trier og distribuert av SF Studios Norge. Juryen beskriver filmen som et usedvanlig og ambisiøst verk som tar utgangspunkt i en situasjon de fleste kan kjenne seg igjen i.
– Vinneren er en original og gripende sjangerfilm, bevisst sine filmhistoriske røtter. Som et bidrag til tradisjonene den springer ut av, utmerker den seg med sin dype klang og distinkt skandinaviske motiver og symbolikk, sier juryen sin begrunnelse.
Kritikerprisen er et dyptrykk av Ingrid Lilja Arntzen med tittelen «Bli hos meg». Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Mode Steinkjer fra Dagsavisen, Birger Vestmo fra NRK Filmpolitiet og Lars Ole Kristiansen fra Montages.
Publikumsprisen
Prisen gikk til den tyske dramakomedien Bye Bye Germany, regissert av Sam Garbarski og distribuert av Storytelling Media. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at filmen forteller en veldig trist historie med mye varme, medfølelse og sjarm.
– Selv om den utspiller seg i en bestemt tidsperiode, trekker den likevel linjer til lignende, aktuelle hendelser og minner oss om at vi aldri må slutte å lære av fortiden.
Publikumsprisen er et trykk av grafiker Ivar Rudi, som gis av Den norske filmfestivalen og kåres av en publikumsjury oppnevnt av TV Haugaland. Årets jury besto av Bjørn Helge Nesheim, Tonje Lütcherath Olsen, Jan Tore Roth, Bjørg-Else Skjoldevik og Olaug E. H. Mortensen.
Andreasprisen
Den økumeniske filmprisen Andreasprisen gikk til den tysk-ungarske Jupiters måne, regissert av Kornél Mundruczó og distribuert av Tour de Force. Juryen beskriver filmen som et originalt, ambisiøst og eksistensielt verk.
– Med den europeiske flyktningkrisen som dysterrealistisk bakteppe, forteller den en formsterk og mangefasettert historie om et menneskes møte med mirakelet. […] Filmen tematiserer skyld og offer, og de bibelske undertonene er mange i en filmfortelling som gradvis og med en rekke nyanser lar underet få en virkning i hovedpersonens liv, sier juryen i sin begrunnelse.
Juryen for Andreasprisen, som er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og pedagogen Andreas Borch Sandsdalen, besto av biskop Erling J. Pettersen, kinosjef Eli Røthe, filmkritiker Kristin Aalen og kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, som har vært juryleder. Prisen er et grafisk blad av Eli Hovdenak.
Gledessprederen
Statuetten Gledessprederen gikk til den amerikanske filmen The Big Sick, regissert av Michael Showalter og distribuert av Norsk Filmdistribusjon. Juryen beskriver The Big Sick som en hjertevarm film som makter å begeistre på flere plan, dette er en film med stort humør og overskudd.
– Her står menneskeverdet i sentrum og tar opp temaer som er viktigere enn noensinne å belyse. Gjennom en sjarmerende og avslappet fortellerstil kjenner vi på vår fremmedfrykt og på vår ignoranse for andre kulturer, sier juryen.
Prisen er en statuett av Fritz Røed og gis av DNB, og jury oppnevnes av Norske Kinosjefers Forbund. Juryen for Gledessprederen besto av juryleder Christin Berg fra Nordisk Film Kino Oslo, Hanne Jacobsen fra Bømlo kino og Ida Katrine Balto fra Lakselv kino og kultursal.
FIPRESCI-prisen
Prisen gikk i år til svenske Dröm vidare. Filmen er regissert av langfilmdebutanten Rojda Sekersöz.
– Dette er en film som kombinerer den rå energien til dens tenåringsheltinner med gripende skandinavisk sosialrealisme. Dette er en engasjerende og velspilt coming-of-age-fortelling, sier juryen i sin begrunnelse.
FIPRESCI-prisen tildeles beste nordiske film, og deles ut av en jury oppnevnt av det internasjonale filmkritikerforbundet FIPRESCI. Årets jury besto av Cüneyt Cebenoyan, Kira Taszman og Thor Joachim Haga.
Next Nordic Generation Award
Prisen gikk i år til danske Little Dancer. Filmen er regissert av Nils Holst-Jensen fra Den Danske Filmskole.
– Den er både stilsikker, forførende og ubehagelig, og kombinerer flere klassiske elementer samtidig som den evner å unngå klisjeene de så ofte bringer med seg, sier juryen i sin begrunnelse.
Hederlig omtale gikk til filmene Land of Our Fathers og Schoolyard Blues.
Next Nordic Award gis til den beste filmen fra de nordiske filmskolene. Prisen er på 10.000 kroner og gis av SF Studios Norge. Årets jury besto av filmkritiker Jon Selås, regissør Eva Sørhaug og filmkritiker Aleksander Huser.
Best Project Award
Prisen gikk til Klone og kone (My wife, my replica and I). Regissør: Ole Giæver. Produsent: Maria Ekerhovd. Produksjonsselskap: Mer Film.
Best Project Award gis til det beste prosjektet i Nordic Co-Production Market.
Scandinavian Debut Award
Prisen gikk til Guds bibliotek (Library of God). Regissør: Stian Hafstad, produsent: Ine Remme. Produksjonsselskap: PistolShrimps
Prisen består av 60.000 kroner og gis til et prosjekt i the Scandinavian Debut programme. Årets jury besto av Stephen Locke, Kristine Knudsen og Martin Persson.
Nordic Script Pitch
Prisen for beste manuspresentasjon i denne seksjonen gikk til danske War, What If av Puk Grasten. Vinneren får en ukes skriveopphold i Den norske dramatikerforbundet sin leilighet i Barcelona.
Eurimages Lab Project Award
Prisen består av 50.000 euro. Den gikk til svenske Jimmie. Regissert av Jesper Ganslandt og produsert av Jesper Kurlandsky, Hedvig Lundgren og Juan Libossart. Prisen gis av Eurimages til det mest lovende innovative filmprosjektet presentert som et work in progress.
Juryen ble imponert av regissørens tilnærming til denne unike historien. Fra et barns perspektiv skildrer filmen en reise for å overleve, og juryen opplever filmen som både relevant og aktuell. Denne historien skriker etter å bli fortalt.
Hederlig omtale gikk til filmene Alma og The Second Sex.
Årets jury besto av Doina Bostan, Gudmundur Arnar Gudmundsson, Nikolaj Nikitin og Håkon Skogrand.
Basert på en pressemelding.
Facebook
RSS