
I den nye filmmeldingen foreslås det at avgiften til Norsk kino- og filmfond (NKFF) ikke lenger skal disponeres av Film & Kino. Nå foreslår organisasjonen å legge ned avgiftsordningen og heller betale den frivillig til seg selv.
Nye Film & Kino er nå en bransjeorganisasjon for både kommunale og private kinoer, samt noen av videogramdistributørene (hvor alle er pålagt å betale avgift til fondet).
De mener at det er urimelig at kinoene og videodistributørene skal betale en avgift til staten på 2,5 prosent av billettsalget på kino og kr. 3,50 per solgte fysiske videogram når de ikke får noe tilbake fra Norsk kino- og filmfond. Dette er foreløpig rent teoretisk det som blir tilfellet om regjeringens filmmelding blir en realitet.
I filmmeldingen heter det:
• Film & Kino mister råderetten over avgiftsmidlene fra kino- og videogramavgiften i Norsk kino- og filmfond (NKFF), som flyttes til Kulturdepartementet.
• Norsk filminstitutt får via flere nye utvalg ansvaret for mange av Film % Kinos tidligere ordninger, som festivalene, cinematekene, dubbing av film m.v.
• Film & Kino blir å regne som andre private bransjeorganissjoner
Film & Kino, ved styreleder Arild Kalkvik, frykter at avgiften i en ny ordning vil gå til konkurrerende virksomheter.
– Kinoene vil fortsette å betale inn 2,5 prosent av omsetningen, men som en frivillig ordning. For de aller fleste av landets kinoer vil et bortfall av dagens tiltak og støtteordninger fra Film & Kino bety redusert tilbud til publikum og i verste fall kinonedleggelser i områder av landet der det er mest behov for et slikt tilbud, hevder Kalkvik.
At det også skal betales 3,50 per solgte fysiske videogram er Kalkvik negativ til.
– Konkurransevridningen i forhold til de digitale plattformene blir ytterligere forsterket når avgiftsinntektene fra DVD fortsetter å gå ned. Snart vil det bare være kinoene som betaler inn avgift, hevder Film & Kinos styreleder.
Han peker på at før Norsk kino- og filmfond (NKFF) ble opprettet i 1970 var det en frivillig avgift for kinoene.
Den frivillige avgiften skal ivareta tiltak som bidrar til at kinoene, som den viktigste kanalen for formidling av norsk film, fortsatt kan gi publikum i hele landet et godt og bredt tilbud.
I en pressemelding peker organisasjonen på at kinovisning er viktigst.
– Det er et paradoks at når de store Hollywood-studioene har bestemt seg for å videreføre forretningsmodellen hvor kino er den foretrukne lanseringskanalen, så tilrettelegger filmmeldingen for lansering av norsk film på plattformer Hollywood ikke vil prioritere. Kinoene gir de norske produsentene og filmdistributørene langt høyere inntjening enn de får fra de andre plattformene, sier Kalkvik.
Styrelederen fremhever også at kinoene påvirker det lokale næringsliv i mange byer, og viser til butikker, cafeer og restauranter.
Han etterlyser også fokus på piratnedlasting og streaming i filmmeldingen.
– For øvrig mener Kulturdepartementet at vi som bransjeorganisasjon ikke skal forvalte et fond bestående av en offentlig avgift. Det er noe vi også har påpekt selv, selv om denne avgiften utelukkende kommer fra vår bransje, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film & Kino til KINOMAGASINET.
– Men det er ikke rimelig at kinoene både skal betale en statlig avgift som p.t. tilsvarer 24-25 millioner kroner i året, og som ikke kanaliseres tilbake til dem selv, samtidig som departementet forventer at de skal betale ytterligere for sin bransjeorganisasjon, sier hun.
Willy Johansen, som representerer videobransjen og Norsk videogramforening, sier i en kort kommentar til KM at forutsetningen for deres medlemskap i Film & Kino er at avgiften forvaltes av Film & Kino.
– Vi ønsker selvsagt at bransjeorganisasjonen skal fungere for kino og video, men her gjenstår det å se hva som skjer. Hvis alle forslagene til kulturdepartmenet går gjennom, så har den nye bransjeorganisasjonen ikke livets rett. Men jeg tviler på om at det blir slik.
På spørsmål om videobransjen rent teoretisk kan tenke seg å fortsatt betale en videoavgift frivillig til Film & Kino, sier Johansen at det kan han ikke svare på her og nå. Men at det i alle fall må være en bransje også Film & Kino har tro på. Hvis ikke kan videobransjen like gjerne betale til sin egen allerede fungerende interesseorganisasjon, Norsk videogramforening, som Johansen leder.
Les KINOMAGASINETs mange saker om filmmeldingen via lenkene under.
Facebook
RSS