
Prøysens juletrilogi har nå passert over én million kinobesøkende totalt.
Fantefilms Snekker Andersen og Julenissen trakk over en halv million besøkende i 2016. Den vesle bygda som glømte at det var jul fulgte opp med godt og vel 400.000 besøkende i 2019.
Teddybjørnens jul hadde premiere på norske kinoer 11. november – og ble forhåndvist med diverse førpremierer under Den store kinodagen 2022.
Pr. søndag 4. desember 2022 er det solgt nesten 180.000 kinobilletter til filmen, og den er nr. 1 på den norske kinotoppen.
Totalt er det solgt 1,1 millioner kinobilletter htil det produksjonsselskapet har kalt «Prøysen-trilogien».

En scene fra Teddybjørnens jul.
Etter å ha rundet en million besøkende på Prøysen-trilogien i hjemlandet slår Teddybjørnens jul også an internasjonalt. Teddybjørnens jul har allerede solgt over 60.000 billetter i Tyskland. Nå i desember 2022 skal filmen vises på kino i flere nye europeiske land.
– Man kan lett tenke at Prøysen er særnorsk, men disse fortellingene har en enorm appell også ute i verden, sier produsent Martin Sundland, som er hovedaksjonær i produksjonsselskapet Fantefilm AS, i en pressemelding.
– Vi håper at det å fortelle disse historiene på det store kinolerretet bidrar til at Alf Prøysen blir aktuell for nye generasjoner eventyrlystne barn, sier han videre.
– Alf Prøysen har jo noen helt fantastiske hva hvis-fortellinger: Hva hvis julenissen trengte noen til å besøke sine egne barn? Hva hvis ei hel bygd glømte jula? Hva hvis det fantes en levende teddybjørn? Vi håper at filmene våre kan gi nye barnefamilier lyst til å åpne bøkene og dykke ned i det store Alf Prøysen-universet.
Martin Sundland var en av de som tok initiativet til å filmatisere Prøysen:
– På den tida var det flere som ønsket å gjøre det, men Elin og Ketil Prøysen* ga Fantefilm tilliten, og det er vi utrolig takknemlige for. Vi har hatt et sterkt ønske om å forvalte Prøysen-arven på en ordentlig måte, og for oss har det hele tiden vært viktig at Elin og Ketil kan stå inne for det vi lager. Det flotteste skussmålet vi får for filmene våre er når Elin og Ketil sier «Åh, dette hadde pappa likt å se», sier han.
(* Alf Prøysens barn. Red. anm.)

En scene fra Teddybjørnens jul.
Produsenten forteller at det har vært overveldende å oppleve at så mange fortsatt har et personlig forhold til Prøysen-historiene:
– Vi er mange som har et sterkt forhold til hans viser og fortellinger, og den norske juletradisjonen går hånd i hånd med Prøysens verker. Det finnes virkelig ingen som ikke kan teksten til Julekveldsvisa eller Musevisa! For oss har det vært en glede å se at alle som har jobbet på filmene har delt vår ambisjon om å lage julefilmer av høy kvalitet for hele familien.

En scene fra Teddybjørnens jul.
Sundland håper de populære julefilmene er en døråpner til Prøysens rikholdige univers av sjarmerende viser og fortellinger. Han er ikke i tvil om at temaene til Prøysen fortsatt resonnerer.
– Gode verdier går ikke ut på dato. Til grunn for alt Prøysen fortalte lå en varm og engasjert medmenneskelighet. Han sto alltid på de svakes side, og fortalte håpefulle og bevegende historier. Hans måte å tenke på har vært en ledestjerne for oss gjennom arbeidet med disse tre filmene, sier Sundland.

En scene fra Teddybjørnens jul.
Facebook
RSS