
VPF står for Virtual Print Fee. Det er en avgift distributørene må betale ved oppsetting av film på kino, som en del av avtalen mellom mellom distributørene, Film & Kino og kinoene ifb. med digitaliseringen av kinoene.
Tiårsjubilanten Verdal kino – som feirer bursdag denne uken – får ikke vise skrekkfilmen «The Conjuring». Men de vil så skrekkelig gjerne!
«Flere har spurt etter premiere på The Conjuring, men vi må dessverre melde at distributør har valgt å tilby denne “skrekkelige” filmen til kun 27 kinoer i Norge, som alle har større besøk enn vi har …… Trykk gjerne “liker” hvis du IKKE liker denne meldinga», skrev kinosjef Eli Røthe på kinoens Facebook-side. Filmen er i distribusjon fra SF Norge, via deres avtale med Warner.
Men kinogjengerne forstår selvsagt ikke hvorfor. Er ikke filmene digitale da?
– Vi fikk en del henvendelser fra publikum om filmen. Hos byrået fikk vi opplyst at det var kun 27 kinoer, med større besøk enn Verdal, som fikk sette opp filmen. Derfor la vi ut beskjed på Facebook med begrunnelsen vi fikk oppgitt. Det er klart at når folk etterspør en film, vil jeg forsøke å få tak i den, og sette den opp. Men The Conjuring har vi ikke fått tilbud om, sier Røthe til KINOMAGASINET.
Hennes kino er den største i Nord-Trøndelag, men er ikke inne på Topp 30-listen over kinoer i Norge (etter besøkstall.)
– Hele kinonorge trodde det skulle bli enklere å få vist filmene vi ville vise etter digitaliseringen, men av og til hender det altså at vi ikke får det. Selv om vi nå ikke har fysiske begrensninger med 35 mm filmkopier vi kun kunne ha en viss periode, og som regel først lenge etter de store kinoene hadde vist filmene, sier Røthe. Hun sier at hun synes at det «hele er dumt».
Slik Verdals kinosjef har forstått det, er det filmbyråene og VPF-avgiften de må betale, som legger begrensninger. De tror enkelte kinoer ikke spiller inn utgiften, hevder hun.
– Hvis det er en film som publikum gjerne vil se på våre kinoer, er det veldig kjedelig at det legges begrensninger i distribusjonene fra distributørenes side. Vi trodde det lå i fortiden da vi gikk inn i den digitale tidsalder. Det er avgiften som gjør at byråene likevel sier nei. Det høres vanvittig ut og publikum skjønner ikke dette. Men det er ikke noe vi bruker så mye aggresjon på, men vi vil gjerne synliggjøre dette for distributøren, sier Eli Røthe.
Hos SF Norge beroliger avdelingsleder Åge Hoffart Verdals kinosjef.
– Det er egentlig ganske enkelt, sier Hoffart.
– Vi har 180 kinoer i Norge. Mange vil ha mange av de store filmene og de får ganske mange av dem. Så er det slik at absolutt alle kan få f.eks en storfilm som den nye James Bond, men ikke denne skrekkfilmen, fordi vi går ikke ut så stort. Vi satte strek ved ca 30 kinoer. Men hvis vi ser samme utvikling i Norge, som i USA, kommer vi antageligvis til å utvide til flere kinoer, slik at helgen etter premieren blir det kanskje mulighet for flere. Vi må ha godkjennelse fra rettighetshavere på hvor mye penger vi skal bruke og de har sagt vi nok kan utvide.
– Spiller VPF-avgiften inn?
– Det er kostnader forbundet med VPF-en for oss. Det koster det oss underkant av 3.000 ekstra for hver kino vi legger til, opptil 90 kinoer. Før var det en terskel, i støtteordningen, hvis man gikk over en viss antall kinoer. Nå er det ikke slik. Men kommer det ikke nok folk og ser en film på en kino, risikerer man tap. Som sagt kan det hende Verdal og en del andre kinoer får filmen senere. Men det er ganske tette helger fremover. Det er mange filmer skal ut ila. aug/sept. Det er fryktelig mange filmer ute nå og det er bare de 30 største kinoene som har plass til alle, sier SF Norges filmsjef.
– Og The Conjuring vekker oppsikt?
– Ja! Det er en film som virkelig skremmer folk. Den er fryktelig skummel, synes selv jeg, og jeg har sett mange skrekkfilmer. Den inneholder for så vidt ikke noe nytt og revolusjonerende. Den er bare jævlig skummel. Vi hadde en internvisning her oss oss med tolv stykker i salen. Ila. den første halvtimen måtte halvparten gå ut. De turte ikke se mer! sier Åge Hoffart.
Facebook
RSS