
DRAMMEN: Eksperimenter med vinduet for visning av film vil uungåelig skje også videre, men studioene er nå mer forståelsefulle og anerkjennende overfor kinovinduet.
Det fastslo Phil Clapp fra Cinema Exhibitors’ Association i Storbritannia og The International Union of Cinemas (UNIC) under sitt foredrag på Den norske kinokonferansen 2015.
Han sa at studioene bør være forsiktige når de endrer som utgjør en fundamentalt forskjell i kinosektoren.
– Men tonen og språket fra studioene er nå mer forståelsesfull og anerkjennende overfor kinoene. Det er kinoene som leder an i verdiskapningen i bransjen. Det vil uungåelig bli små eksperiment videre, men studioene har forstått at det er kino som er hovedinntektskilden, sa Clapp.
EN FREDSAVTALE RÅDER
I USA har Paramount Pictures testet kortere vinduer på to filmer høsten 2015, inkludert Paranormal Activity: The Ghost Dimension.
Incentivet for at kinoene skal gå med på dette er at de får en andel av den digitale omsetningen. Dette er første test på to år.
Clapp mener det stadig kommer «nye koster» inn i studioene som ønsker å skape et navn for seg selv og være den ene personen som klarer å endre vindustrukturen.
– Men den økonomiske modellen jobber imot det. Det er nå en slags fredsavtale – og en dialog. Vi ser at de store studioene vil ha fleksibilitet, medgikk Clapp.
NETFLIX IKKE BARE NEGATIVT
Han tok også opp strømmefilmgiganten Netflix. Han mener det til nå er mellomfilmene de har fokusert på, og hvor de rettmessig møter et behov.
– Netflix-effekten trenger ikke bare være negativ for kinobransjen. Utfordringen vi har med VOD-tilbyderne er at de sier ingenting om tallene sine, mens vi har åpne tall. Det er vanskelig å se hva som er suksess eller fiasko på VOD.
EUROPA ER VIKTIG
De europeiske kinoene står nå for en stadig større del av de globale inntektene. Europa står nå for 28 %, USA 26 % og resten av verden samlet utgjør 46 %.
– Fysiske medier i andel av omsetningen har sunket mye og forsøk på å selge større volum til lavere pris har bare utsatt det uungåelige. Men digital video vil ikke oppveie forskjellen, sa Clapp videre.
Det er en periode med positivitet og optimisme i kinobransjen, med flere lysglimt. I Frankrike har man hatt kampanjer for å få flere unge mennesker til å gå på kino. Dette har ført til en økning i kinobesøket der på 22,6 %.
– Men alt er ikke flott. Det er en gradvis reduksjon i antall besøkende på kino i Europa om man ser det i lengre perspektiv.
TEKNOLOGI FOR KUNDENE
Phil Clapp mener at for UNIC er det viktig å sende en klar beskjed til selskapene om at ny teknologi må være for publikums skyld, ikke for teknologiens skyld. Han viste da til nye lydssystemer, laser, 4D, HDR, HFR og så videre.
– Vi jobber mye med å få anerkjennelse for at kino er «viktigst». EU-kommisjonen mener at alle europeiske filmer bør være tilgjengelige i alle territorier, uansett hvordan de vises, fortalte Clapp.
Han ga også sin egen bransje litt pepper. Han mente at kinoene har massevis av data de ikke forstår og ikke benytter på rett måte. Han mener kinoene også bør vise alternativt innhold i større grad, inkludert arkivinnhold og lokale ting.
Facebook
RSS