
BERGEN: – Europa er et fragmentert kinomarked, men hvis vi snakker med en stemme kan vi bli hørt og skape forandringer. UNIC-direktør Jan Runge vil også ha en mer offensiv holdning til VOD, felles markedsføring og standarder innenfor teknologi.
Direktør Jan Runge fra The International Union of Cinemas (UNIC) holdt foredrag under Den norske kinokonferansen i Bergen.
Han holdt foredrag med overskriften «European Cinema in 2014 – Taking Stock and Looking Forward».
UNIC er en bransjeorganisasjon som består av 33 europeiske territorier, inkludert Russland og Israel, hvis medlemmer har tilsammen 33.000 saler og omsetter for 7,4 milliarder euro.
– Vår jobb er å promotere viktigheten av kinobransjen for hele filmsektoren og til glede for publikum. Europa er et fragmentert kinomarked, men hvis vi snakker med en stemme kan vi bli hørt og skape forandringer, sa Runge i sitt foredrag.
UNIC arrangerer også kinokonferansen CineEurope. Neste års konferanse skjer i Barcelona 22. til 22. juni 2015.
– Å se en film sammen på et stort lerrett, representerer et stabilt og motstandsdyktig filmmarked. De siste årene er det europeiske kinobesøket stabilt rundt 30 % av verdens filmmarked. Dette til tross den enorme veksten i Asia og spesielt i Kina.
Om VOD sa Runge dette:
– Vi er ikke imot VOD, men dette markedet må vokse sammen og ikke spise opp hverandres omsetning. Vi tror at hvis en film lykkes på kino, så lykkes den på VOD. Men det er ikke til vår fordel at ting lanseres rett på VOD.
UNIC er også opptatt av hvordan kinoeierne skal forholde seg til ny teknologi, spesifikt HRF, altomsluttende lyd (immersive audio, eksmpelvis Auro og Atmos), og ikke minst laserprojeksjon.
– Da må kinoeierne tenke over hva disse innovasjonene betyr for bransjen og ha en felles holdning. Vi må unngå at eierne er låst til enkelte format i fremtiden, hvis de i verste fall utgår fra markedet, og slik at alle filmtyper kan vises. Det er mange varianter av kinoopplevelsen nå, derfor må vi tenke på standarder, sa Runge.
UNIC-lederen mener det fremdeles er mye rom for vekst.
– Det er ingen grunn til at det skal være halvparten så mange som går på kino i Finnland som i Irland, f.eks, sa han.
Runge pekte på at et forbedringspotensiale hos mange er promotering av kinoopplevelsen via sosiale medier, spesielt Facebook.
82 % av europeere ser trailere online og 46 % diskuterer film på Facebook, viste en undersøkelse.
– Kinoene må forbedre hvordan dere når ut tilvia sosiale medier og mobile enheter. Her er det rom for mer samarbeid. Nå er er markedsføring «silobasert». Kinoene gjør sin del og distributørene gjør sin. Det er mye mer rom for samarbeid og eksperimentering, og bli partnere med store varemerker utenfor kinobransjen.
Runge sa også at han mener det er for lite anerkjennelse for hva kinobransjen bidrar med i den store sammeheng.
UNIC er basert i Brussel.
– Det er en grunn for at vi er i Brussel – for å påvirke EU. Vi er opptatt av hvordan europeiske filmer kan lykkes, spesielt i en VOD og fildeling/piratkopieringsverden. 1.500 filmer lages i Europa per år, mens det lages 600 filmer i USA, opplyste Runge.

Facebook
RSS