
UNIC, The International Union of Cinemas, representerer kinoenes interesser i 36 land i Europa og naboregioner.
The International Union of Cinemas reagerer på den svenske kulturministerens forlag om å forkaste Sveriges filmavtale og øke momsen på kinobilletter.
The International Union of Cinemas (UNIC) har reagert kraftig mot den svenske kulturministerens planer om å forkaste Sveriges filmavtale, og forslaget om å øke momsen på kinobilletter fra seks til tjuefem prosent.
Mens mange av detaljene i Alice Bah Kuhnkes planer fortsatt er ukjent, virker det klart at kinoene og deres publikum vil bære mesteparten av de mer enn 50 prosentene av filmfinansieringen som vil gå tapt, hvis filmavtalen blir forkastet.
Tross kinoenes ubestridte økonomiske, kulturelle og sosiale bidrag, har kinoene i Europa lenge påpekt, at alt for tyngende momssatser på kinobilletter skader mer enn bare konkurranseevnen og mangfoldigheten til et lands film- og kinobransje. Det siste eksempelet på en slik utvikling er i Spania, hvor en momsstigning på tretten prosentpoeng i 2012 ytterligere akselererte de økonomiske vanskelighetene i bransjen, og til slutt bidro til stenging av mange kinoer.
Etter drøftning med de berørte svenske kinoene, uttaler Phil Clapp, president i UNIC:
«UNICs medlemmer er svært bekymret over forslaget om en momsstigning på kinobilletter i Sverige og støtter våre svenske kolleger i deres kampanje for å sikre at den nåværende reduserte satsen, på seks prosent, blir vedvarende. Vår forskning viser, at størstedelen av UNICs medlemmer i EU nyter godt av en nedsatt momssats på kinobilletter, som til gjengjeld gagner området med et høyere kinobesøk per innbygger. Høyere kinobesøk gagner de statlige inntektene – et gjensidig fordelaktig resultat for alle. Vi vil derfor oppfordre til å fortsette dialogen mellom den svenske kinoforeningen (Sverige Biografägareförbund) og kulturministeren om de fordelene, som en fortsettelse av den nåværende momssatsen på kinobilletter, vil ha for alle parter.»
Forslaget ser ut til å indikere et kvantesprang i svensk filmpolitikk, som i flere tiår har vært basert på bred konsensus og armlengdeprinsippet
Peter Fornstam, formann i Sveriges Biografägareförbund, uttaler:
«Vi gleder oss over UNICs støtte. Vi forstår naturligvis ønsket om en reform, men den svenske kinoforeningen er spesielt bekymret for de negative virkningene som en økt momssats vil ha for de uavhengige kinoene ute i distriktene, som allerede operer i en nokså vanskelig situasjon rent økonomisk. Selv om det på ingen måte har vært perfekt, har forhandlinger omkring filmavtalen tidligere vært en nyttig mekanisme for å sikre en bred enighet om retningen for den svenske filmpolitikken, samt uavhengigheten for svensk films finansiering fra overdreven innflytelsesrik statlig kontroll. Vi håper at kulturministeren vil fortsette denne tradisjonen, og sikre bred oppbakking blant de svenske kinoene om landets fremtidige filmpolitikk.»
Oversatt fra dansk av Ann Mari Nettum fra Danske-Biografer.dk
Facebook
RSS