
Drammen kino har store utfordringer med ungdomsgjenger som skaper «kvalme». Kinoen går nå til innkjøp av overvåkingsutstyr for å trygge sikkerheten for gjestene og egne ansatte.
– Vi kjøper inn kamerautstyret i sammenheng med gjengproblemet, sier kinosjef Steinar Johansen hos Nordisk Film Kino Drammen (tidligere KinoCity Drammen) til KINOMAGASINET.
Det siste året har problemene vært tiltagende med flere ungdomsgjenger som ofte skaper problemer i helgene på kinoen, som ligger midt i Drammen sentrum.

Billettluken hos KinoCity Drammen. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
Kinoen har i en periode måtte leie inn kontinuerlig vakthold fra Verisure (tidl. Securitas).
Lokale medier har titt og ofte meldt om «episoder» ved kinoen.
– Det skjer dessverre fra tid til annen, at ungdomsgjenger oppsøker kinoen. Det er helt klart en utfordring. Det er gjenger som ikke nødvendigvis skal på kino, men som bruker kinoen som oppholdsted, forteller Johansen.
– Vi har også dialog med politiet. De er kjappe til å komme. Både de og vekterne vet ofte hvilke gjenger de forskjellige ungdommene hører til, sier han videre.
– Vi ønsker ikke at de ansatte skal bli utsatt for litt skumle situasjoner, f.eks. når de ber folk forlate lokalene. Vi ønsket ikke at det skulle provosere disse gjengene.
– Det hele er veldig surt. Disse ungdomsgjengene er her og skaper ubehag, til sjenanse for andre gjester. Derfor vi er «på» for å få de ut hvis de ikke skal på kino.
– Hva konkret gjør de?
– De kan sitte i gjenger – ti-femten stykker – og oppta en stor del av foajeområdet. De bråker, roper, kaster ting og de oppleves som forstyrrende. Vi ønsker at gjestene skal være sikret plass, men her opptar de en vesentlig del av foajeområdet og lager kvalme. De ordinære gjestene får ikke sitte lenge i fred.
– Har det vært hærverk, tyverier eller bråk under selve kinoforestillingene?
– De gjør ofte herværk, fra tagging på toalettet til at de kan ripe opp i møbler.
– Har situasjonen forbedret seg nå?
– Nei, men det går litt i bølger. Gjengene merker fort hvis vi har vakthold, men da finner de andre steder, så begynner de på igjen. Det kan være kjøpesentre og andre nabobygg.
– Så ting er verre i 2017 enn for noen år siden?
– Det har vært et tiltagende problem de siste årene. Tidligere var det lettere å få de til å lytte. Hvis en kontrollør ba de forlate stedet, så gjorde gjengene det. Det var lettere å rydde opp og få de til å gå enn hva det er nå.Endringen går mer i retning av at de har ingen respekt for beskjeder om å forlate stedet. Ergo må vi bruke sterkere midler. Det har tiltatt i antall gjenger og på en måte ser vi at respekten for beskjeder som man får, gradvis har avtatt eller forsvunnet.
– Hvor mange er det snakk om, disse gjengene?
– 6-7 forskjellige gjenger.
– Hvem er menneskene i disse gjengene?
– Mange av dem er oppvokst i Drammen. Noen av gjengene er kjent i forhold til skolene de går på og de er ofte ikke de beste elevene. Det finnes etnisk norske blant de, men majoriteten er ikke etnisk norske.
– Hva slags aldersgruppe?
– Alt fra 13-14 til 17-18 år.

Foajeområdet hos KinoCity Drammen. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
Les hva Drammenspolitiet uttaler om problematikken her:
Steinar Johansen sier det «aldri går en uke uten at de ringer Verisure, og ber de komme og hente ut noen».
– Kinoen er en av samfunnets åpne tilbud, et av samfunnets frontlinjer, så hva tenker du om utviklingen?
– Jeg føler at vi ikke har verken kapasitet eller kompetanse til å drive med forbedringsarbeid. Vår jobb er å sørge for kinogjestene. Dette er ikke kinogjester. Vi kan ikke være de som skal lære opp disse til å oppføre seg ordentlig.
– Jeg vil også tro at for skolene er disse en utfordring i forhold til læresituasjonen til de som vokser opp. Hvilke holdninger som skapes kan man også fundere over. Ungdommene har jo foreldre, men jeg tror ikke foreldrene deres bruker så veldig mye tid på hva ungdommene gjør på fritiden.
– De bryr seg ikke om hvordan de oppfører seg i samfunnet?
– Det virker ikke som det, eller de vet det ikke, det er vanskelig å si. Men jeg vil jo tro at de får tilbakemeldinger via skolen.
– Er det tilsvarende med gjenger hos kinoer i andre byer?
– Nei, ikke på samme måte som det er her. Jeg har forhørt meg rundt hos andre Nordisk Film Kino-steder og dette problemet er ikke på langt nær så utbredt som hos oss noen andre steder.
Johansen har vært kinosjef i Drammen i 13 år nå, siden 2004.
– I disse årene har ingen ansatte blitt skadet, men enkelte kan ha opplevd ubehag.
– Har du selv vært vitne til hendelser?
– Ja, ved et par anledninger har jeg sett opptrinn. Jeg skjønner at det er ubehagelig for de ansatte det gjelder. Man har navneskilt på seg, man blir gjenkjent som person. Noen vil ha angst for represalier.
– Det skjedde jo noe ved Molde kino tidligere i 2017. Hva tenker du om slike situasjoner?
– Det er en mulighet for at slike ting kan skje. Vi for vår del følger trusselvurderingen som norske myndigheter gjør og vi har ikke spesielle tiltak utover det.
Facebook
RSS