
Tore Fredrik Dreyer (36) fikk i mai 2012 en av Kino-Norges mest ettertraktede jobber da Bjørn Jacobsen pensjonerte seg fra 20th Century Fox Norge.
– Hvordan var det å overta etter Bjørn Jacobsen – mannen som bragte Star Wars-film nummer to til filminnspilling i Norge?
– Bjørn er en fantastisk fyr, med et enormt kunnskapsnivå. Jeg er veldig glad for at jeg er blitt bedre kjent med ham. Jeg håper at jeg kan tilføre kinomarkedet generelt og Fox spesifikt like mye som det Bjørn gjorde. Vi har fortsatt god kontakt og Bjørn er interessert i å følge bransjen, følgelig diskuterer vi stadig innimellom. Hans viktigste råd før jeg begynte var å holde fokus på kjernen i filmen. Det er lett å få for mange ideer rundt en film. Vil den aktiviteten, den type markedsføring, eller vil den festpremieren tilføre filmen verdi og dermed skape mer oppmerksomhet. Er du ikke sikker på det, ikke gjør det, sa Bjørn.
ENERGISK STIL
Tore Fredrik Dreyer – med bakgrunn fra unge, djerve Euforia, veletablerte UIP før det og Get i starten av karrieren – ble såkalt hodejaget til jobben. Eh, headhuntet heter det så visst også på «norsk». Alle toppsjefene for det internasjonale markedet.
– Hvordan føltes det, den dagen du fikk vite at du fikk en av de mest prestisjetunge jobbene i bransjen?
– Kombinasjonen over å ta over for Bjørn Jacobsen – og det faktum at det var for selskapet som ga oss Star Wars – at de var interessert i at jeg skulle lede Norge … det var veldig kult. Det var veldig spennende i Euforia og jeg var forberedt på å jobbe mye lenger med norsk film, som på alle måter var gøy og utfordrende. Men det er klart at …
Tore Fredrik lar det henge i luften og vi forstår at det var umulig å si nei til en slik sjanse.
– Et stort øyeblikk, skyter han inn på sitt erketypiske vis, i høyt tempo.
– Jeg kom utenfor på gaten foran Colosseum. Vi hadde sett Prometheus. Der møtte jeg en far og sønn utenfor. «Han er sjefen for Star Wars i Norge, hils på ham,» sa faren. Veldig morsomt! Dessverre har Disney tatt over den serien, søren. Men, men. Vi har episode 1 til 6 til 2020, da.
– Hva overbeviste Fox om deg, tror du?
– Fokuset var på god forståelse for markedet totalt sett, om hvilke filmer som lages og hvorfor. Og det digitale og og teknologien i en ny kinohverdag. De likte mine tanker om hvordan firmaet skal ledes i forhold til personalhåndtering og utvikling og det mente jeg skjønte hvordan butikken kunne drives fremover.
– Hvordan føler du deg mottatt i rollen som Fox-direktør?
– Jeg fikk veldig mange hyggelige hilsner fra Kino-Norge og bransjekolleger, både da jeg gikk inn i Euforia og i Fox. Det var utrolig kult å lese om seg selv i Variety og Screen. Det har du lest i så mange år, om heltene dine og viktige personer i bransjen, plutselig ser man sitt eget navn der. Da var jeg stolt. Det er ikke ofte jeg føler.
IT’S THE LABEL, BABY
– Hva skiller en Fox-filmlansering fra UIP, Disney, SF og så videre?
– Vi er gode på digitale medier og sosiale medier. Vi er beviselig sterke på PR. Vi har ikke hatt en lansering på aldri så lenge som ikke var på nasjonal TV. Vi klarte det med Prometheus, Istid 4, Life of Pie, Hitchcock, Croods – det er ikke mange byråer som klarer å få til det.
– Hva er nøkkelen, foruten et morselskap med solide filmer?
– Jennifer Holme Welding og Eva Mo (hhv. PR og digital kommunikasjonsansv. og markedsdirektør. Red. anm.) har en ekstremt sterk pasjon for filmene. De er genuint opptatt av å levere 100 % hele tiden. Vi er store i markedet, men et lite antall personer. Når vi analyserer og skaper scenarier for lansering, gir input fra hver enkelt en egen gruppedynamikk som igjen skaper en større total. I denne settingen har vi ofte med en eller flere av filmsjefene også.
– Hvor sterk er styringen fra USA eller Storbritannia?
– Releasjonen til Regional- og Home Office er veldig god. Min overordnede sitter i London og jeg føler at vi får mandat og myndighet til å ta beslutninger ved alle sider av lanseringen. Vi har også god hjelp i «matriseorganisasjonen» inn mot SF og finans som sitter i Stockholm. I tillegg har SF lansering på Home Entertainment-titler.
NERD, ALLTID NERD?
Tore Fredrik – fra Skårer, Lørenskog – er tilsynelatende alltid blid, langhåret og med en stort sett uformell stil. Han er uenig i at den er rocka, men jo da, han liker både Metallica og Nirvana. En fyr du kan prate med i to minutter og føle du har kjent hele livet. Ekstremt likandes, jovial, sosial og … litt hyper. Han prater på inn og utpust og sitter ikke stille i fem sekunder. Undertegnede angrer på at han ikke satte på opptakeren, fremfor å skulle notere alt i lynets, nærmere lysets hastighet.
– Hvor kommer lidenskapen din for film fra?
– Det begynte for oss nerder med en kompis som var to år eldre enn meg og skulle ha meg til å se alt jeg ikke burde sett i tidlig alder. Vi drev på med rollespill og så grøssere og splattere, sci-fi – de mer sære tingene (den gang) i tillegg til Terminator, Predator, Die Hard, Alien og mer blockbuster kategoriserte filmer. Mye av grunnlaget for fremtidig lidenskap ble lagt i tidlig barndom. Jeg var, og er, opptatt av tegneserier, Tolkien, og hele Fantasy-universet og har vel en type meta-tilnærming til film – og film-universet.
– Rocka stil?
– Jeg har hatt langt hår i ti år nå, vel. Kan selvsagt bli undervurdert pga. fremtoning, men «It’s nice to be important, but it’s more important to be nice» …hehehe, Scooter sa vel det.
Direktør Dreyer bor på Berg, har to barn, tre og fem år, er gift på sjuende året.
– Du er altså ikke kinodirektøren med slips og dress?
– Slips, eller sløyfe, kan jeg ha hvilken som helst dag på jobben. Jeg tar hva jeg føler for den dagen. Skjorte, bukse, jakke når jeg er i London. I bransjen vår, heldigvis, er det litt roligere stil. Ikke hettegenser, som du (Undertegnede. Red. anm.) går i – men det er deilig at man ikke behøver å gå med dress hver dag. Jeg har hatt slike jobber tidligere. Tweed-jakke kler meg egentlig bedre.
BUSINESSENS FREMTID
Tore Fredrik Dreyer mener at kinobransjen har ingen grunn til uro – tross VOD, som nå rir videobransjen som en mare.
– Jeg ser at kinobransjen, så lenge vi klarer å skape den gode opplevelsen og den kollektive følelsen av å være med på noe annet enn hjemme, og så lenge publikum vil ha den følelsen, så er jeg ikke redd for kinobusinessen. VOD vil ta over for de fysiske formatene. Dette året vil være et paradigmeskifte for det, men det fysiske vil vare en stund, spesielt fordi vi nordmenn liker å samle på ting fysisk. Men jeg er helt sikker på at fysiske filmformater forsvinner.
– Men vinylen kom tilbake?
– Får du et format du kan se hjemme, som er like bra som på kino, som er fysisk – 4K. Da er det annerledes.
Dreyer tror kinoene vil komme til å kjøpe opp digitalrettigheter, for å bundle kinorettigheter med digitale. Businessmodellen er der og relasjonen til distributørene.
– Du går på kino og kjøper ikke bare kinobilletten, men også retten til en digital kopi av filmen, gjerne med diversifisert pris mot kvalitet. Det vil ikke gå i lengden å låse forbrukerne til vinduer. Vinduet blir irrelevant om du får filmen digitalt i tillegg til kinobillett.
– Men film er fortsatt kultur på kino og ikke det på VOD, DVD eller BD?
– Når ser man skuespillere lansere en DVD? Kino er en red carpet event også for DVD. DVD har vært margindriveren i Norge også, mens kinoen var katalysator. Men nå er marginene i ferd med å forsvinne fra fysisk video. Da blir kino enda viktigere og gir studioene bra fortjeneste.
HFR, ATMOS …
– Hva slags utfordringer står bransjen overfor de neste årene?
– Det er å fortsette å sørge for at kino hver gang er en bra opplevelse. Vi kan ikke ha misfornøyde kunder grunnet bråk i salen. Det andre er å utvikle teknologien i rett retning og ikke bare ha nye ting fordi det er nytt.
– Dolby Atmos og High Frame Rate (HFR), da?
– HFR var som et TV-bilde. Det tok bort scopen på en kinofilm. Det er mye mer spennende med lydsystemet. Atmos likte jeg bedre i Hobbiten. Følelsen av regnet overfra, inne i hulen med Gollum, man hørte detaljene, mye mer 360 graders-feelingen. Veldig kult. 3D-lyd. For meg er det mer spennende enn HFR, det visuelle. Jeg har sett alle versjonene av filmen: 3D, 3D Atmos og 2D.
FOX-FILMER
Croods var den første DreamWorks-filmen som 20th Century Fox nylig hadde gleden av å lansere.
– Andre filmer dere gleder dere til?
– Ja! Epic – Skogens hemmelige rike den 7. juni. Vi har også Turbo fra DreamWorks den 27. september og Ben Affleck i Runner, Runner i oktober og i desember kommer Walking With Dinosaurs – The Movie.
– Og så har du The Wolverine til sommeren – 26. juli.
– Den kuleste – Djerv! Personlig synes jeg det. Det er spennende fordi han ikke er en klassisk superhelt. Han er en outsider som vil være en vanlig fyr, med kroppen full av adamantium og dermed usårbar. Denne filmen ønsker vi å gjøre vesentlig større enn de foregående. Vi jobber med å se på hvordan vi kan ekspandere oppmerksomheten og skape tilknytning til karakteren og tappe inn i fanbasen til Hugh Jackman.
Dreyer påpeker at nerdekulturen på 80-tallet – som han selv er en del av – nå er «mainstream». – Superhelt-filmer er et av de viktigste fenomenene nå. Fra smalt og sært til å bli allemannseie, sier han. – Film, spill, tegneserier – metauniverset. Det henger sammen, alt ihop.
Og snipp, snapp, snute, så er vårt besøk ute!


Facebook
RSS