
Unique Cinema Systems AS (UCS) eies av Ladybird AS (77,5 %) og Camak Management AS. Ladybird eier også Unique Digital i Storbritannia, og eies 100 % av Christopher John Olsson-Hagan, mens Camak Management AS eies av Carl Martin Klinberg.
NOC (Network Operating Center): service og vedlikehold på utstyr hos kinoene innebærer sjekk av det såkalte kinosystemet: theatre management system (TMS), som igjen har kontroll over billlettsystemer, integrasjon av automasjon, lys osv.
Service Level Agreement (SLA): Serviceavtale for kinodriften.
VPF står for Virtual Print Fee. Det er en avgift distributørene må betale ved oppsetting av film på kino, som en del av avtalen mellom mellom distributørene, Film & Kino og kinoene ifb. med digitaliseringen av kinoene.
DIGITALISERINGEN AV KINO-NORGE
Film & Kino ble gjennom St. meld. nr. 22 (2006-2007) «Veiviseren, For det norske filmløftet» gitt oppgaven med å organisere og koordinere digitaliseringen av norske kinoer. Et hovedformål med digitaliseringsprosjektet var at digitaliseringen skal omfatte alle kinoer i Norge, uansett deres størrelse og beliggenhet. Anbud om kjøp av utstyr og NOC-tjenester ble gjennomført 2009/2010.
Landet ble inndelt i ti kinosoner, og Unique Cinema Systems (UCS) vant anbudsrunden på ni av disse, mens Nordic Digital Alliance fikk den siste. (Tilbyderen var Arts Alliance Media (AAM) i et partnerskap med Hjalmar Wilhelmsen kinoteknikk, som nå heter Videvox.) På grunn av rammeavtalens utgang april 2014 måtte Film & Kino lyse ut nytt anbud for NOC-tjenestene høsten 2013.
Fra og med 7. april 2014 overtok UCS alle landets nye sju regioner, inkludert den gamle region vest – bestående av 55 kinoer og 73 saler – som Arts Alliance Media/Videvox hadde hatt ansvaret for. NOC-avtalene varer inntil hvert anlegg er seks år. Avtalene løper nå ut fortløpende og kinoene kan fritt velge ny NOC-leverandør.
Digitaliseringen av Kino-Norge kostet ca. 400 millioner kroner. Norsk kino- og filmfond betalte inn 100 millioner kroner. De fleste avgiftsmidlene totalt kommer fra videobransjen, totalt sett 2/3, men akkurat hvor mye som gikk fra kino eller video til digitaliseringen vet man ikke da midlene ble avsatt over mange år. Distributørene betalte sin andel (40 %) via en Virtual Print Fee-ordning. Prognosene per 2013 viste at prosjektet er ferdig nedbetalt i løpet av første kvartal 2017. I praksis ble VPF betalt ned før tiden, våren 2016.
Kilder: Film & Kino / KINOMAGASINET research
BARCELONA: UCS-sjef Ørjan Taule er på frierferd til alle norske kinoer, som selskapet har hatt som faste kunder de siste to årene. – Vi ønsker at Norge også videre skal være et foregangsland i kinobransjen.
Under den nylige CineEurope-messen i Barcelona i juni 20165 var Taule på plass, i likhet med en lang rekke andre lederskikkelser i den norske og europeiske bransjen. Den årlige kinomessen i Spania er en viktig møteplass for aktørene.
INGEN STORE ER AVKLART
Unique Cinema Systems AS (UCS) forteller at de snakker med både små og store kinoer om videreføring av NOC-avtalene.
– Ja, vi har møtt med noen av de større aktørene og hatt dialog rundt videreføring. De store gruppene har alle kinoer som løper ut snarlig, eller har løpt ut, sier Ørjan Taule til kinobransjens fagblad.
Bergen Kinos første sal utløp 1. juni 2016, men per dags dato er det ingen avklaring på nye avtaler. – Jeg håper SF Kino blir med oss videre, sier Taule.
– Vi har fått flere bestillinger allerede, fra små og mellomstore kinoer og håper selvfølgelig å snarlig kunne komme med enda mer gode nyheter på den fronten fra større aktører.
15 PROSENT AV OMSETNINGEN
Under Film & Kino-avtalen har salprisen fra UCS på NOC-tjenester vært på 1.100 kroner per mnd.
UCS’ nye pristilbud per sal er fra 1.249 til 1.999 kroner per sal per måned (tre servicenivåer). Konkurrenten Kino & AV Teknikks tilbud er på 1.350 og 1.850 kroner per sal (to servicenivåer), mens Videvox’ tilbud er mindre omfattende. De tar 750 kroner per sal (inkl projeksjonsutstyr, 60 kr per produkt utover dette).
– Hva har NOC-avtalene betydd for dere?
– Det har selvfølgelig betydd en del. Vår største utgift er NOC-avdelingen og størrelsen på den avhenger av avtalene. NOC-avtalene har betydd ca. femten prosent av omsetningen vår, sier Taule videre.
MINDRE OMSETNING
UCS har hatt sviktende omsetning de siste årene. Ifølge Brønnøysundregistrene var omsetningen i 2012 og 2013 på hhv. 51 og 49 millioner kroner, mens den i 2014 havnet på 30 millioner kroner, med 2,4 millioner kroner i resultat før skatt. Årsregnskapet for 2015 viser en forbedring i omsetning og resultatet, forteller UCS-sjefen.
– Nedgangen i 2014 skyldes at utrullingen var over, og at det var slutt på nye prosjekter.
– Videvox påstår en del ting om deres tilbud. Blant annet at det ikke er nødvendig med så mange tjenester for de små og mindre kinoene. Kommentar?
– Vi har uten tvil en mye større tjeneste. Vi mener selvsagt ikke det Videvox påstår. Da hadde vi tilbudt den type tjenester. Vi er rimeligere enn den ene og dyrerere enn den andre konkurrenten. Vi ser av erfaring at det faktisk er nødvendig med et komplett tilbud. Selvsagt er det mindre servicebehov for en kino som viser en film i uken. Men å se bort i fra at proaktive tjenester er nyttig, er ikke riktig. Det blir fort dyrere også hos konkurrenten, da du må ha en TMS-avtale med oss uansett, og det koster per enhet hos de. Skal man ha support på alt det tekniske tror jeg man finner det mest omfattende og det rimeligste hos oss, mener Taule.
Han ønsker nå å gå bort fra avtaler hvor ulike saler har ulike NOC-avtaler, og heller ha en fast periode, eksempelvis tre år videre som utgår ved et årskifte.
ARGUMENTER
– Dere er markedsleder og har vært NOC-monopolist de siste årene. Hva er hovedargumentene deres for å få kinokundene med videre?
– Det som er mest viktig er at vi sammen med kinoene hele tiden har ligget foran kurven på innovasjon og teknologi. NOC og tilkoblinger er grunnlaget for at vi effektivt kan drive den type arbeid. At man har det samarbeidet er vel som viktig som det faktum at man tjener penger på det. Vi ønsker at Norge skal være foregangsland også videre. Vi føler vi har bidratt bra de siste årene og har mer å bidra med.
Taule sier videre at UCS’ erfaring og kjennskap til alle kinoene og hvordan alle gjør det, er større enn noen andre konkurrenter kan ha, basert på selskapets seksårige erfaringsgrunnlag.
– Vi har et mye større team som sitter og gjør denne jobben. Vi står sterkere stilt til å levere tjenesten med kompetansen. Det er noe annet å være NOC-tekniker enn felttekniker. Det er en del overlapping, men det er ganske annerledes. Så snakker vi norsk og kjenner kinoene. Det får man ikke med en utenlandsk leverandør av samme tjeneste. Og vi har tilleggsproduktene som ingen andre kan tilby, som er en fordel i vår favør. For oss er det viktig å ha de norske kinoene med på laget. Det er en gjensidig sak for de som virkelig ønsker å være frempå med teknologi.


Facebook
RSS