
Arbeiderpartipolitikeren Rune Olsø har blandet rollene på en uetisk måte. Det mener Trondheim kommunes kontrollkomité.
Det skriver Adresseavisen (bak betalingsmur.)
Avisen har presentert en lang rekke artikler de siste par årene om Rune Olsø involvering i kinobransjen – og eiendomsbransjen. (Mer om sistnevnte lengre ned i denne artikkelen.)
Først om at Rune Olsø var med på oppstarten av Candy People Norway, samtidig som han var bystyremedlem.
Senere skrev avisen at Rune Olsø foreslo og fikk til en utsettelse av en revisjon av Trondheim Kino, ikke lenge etter at han forlot styret i Trondheim Kino Utvikling, og deretter opprettet selskapet Candy People Norway sammen med Trondheim Kino Utvikling.
Trondheim kommune søker etter ekstern eksperthjelp for å ytterligere gransking av Trondheim Kino AS
Ifølge Adresseavisen har en enstemmig kontrollkomité, inkludert Arbeiderpartiet, nå fastslått at Olsø brøt de etiske retningslinjene når det gjelder habilitet. De mener at Olsø blandet rollene, da han var tilknyttet Trondheim kino og samtidig var bystyrerepresentant.
Dette er en av bestemmelsene Olsø skal ha brutt:
«Vi unngår å komme i situasjoner som kan medføre konflikt mellom kommunens interesser og egne interesser. Dette gjelder også forhold som ikke direkte rammes av inhabilitetsbestemmelsene i lovgivningen.»
«Det å gjøre en sånn business i tilknytning til kinoen er uheldig og et brudd på kommunens etiske retningslinjer. Det er helt utvilsomt at Trondheim kommunes etiske regelverk er brutt på punkt fire av tidligere bystyremedlem Rune Olsø, og det er knyttet til hans blanding av roller og eierskap i et selskap med så nær tilknytning til Trondheim kino samtidig med at han var bystyremedlem,» sier komitéleder Rolf Jarle Brøske (H) til lokalavisen.
Rune Olsø har også uttalt seg til avisen, via e-post, hvor han sier han er «glad for at revisjonens grundige undersøkelser har konkludert med at jeg har fulgt loven til punkt og prikke, slik jeg hele tiden har påpekt.»
«Jeg registrerer også at komiteen mener at selv om man følger lover og regler, så er det uheldig om man sitter i bystyret samtidig som man skaper arbeidsplasser i næringsvirksomhet som indirekte berører kommunen. Det tar jeg til etterretning. På grunn av helsetilstanden i nær familie er jeg for egen del ikke lenger medlem av bystyret, men dette vil være førende for andre bystyremedlemmer i fremtiden. Først og fremst er jeg i dag svært glad for at alle de omfattende undersøkelsene så grundig tilbakeviser de mange grunnløse spekulasjonene som ble fremsatt om meg i denne saken i fjor.»
Saken skal opp til endelig behandling av bystyret i Trondheim i april 2018, etter snart to års granskning.
Rune Olsø søkte om fritak fra å møte i bystyret i inneværende periode og trakk kandidaturet for å bli leder i Sør-Trøndelag Ap.
Det er også en annen sak som involverer Rune Olsø i Trondheim kommune. I den såkalte Kystadsaken i 2017 skal en utbygger, ifølge Adresseavisen, ha betalt Rune Olsø to millioner kroner for bistand for å sørge for at grøntområdet Kystad ble lovlig som boligområde. En av partene skal ha nektet at de har snakket sammen, men Økokrim skal ha dokumentert at de har både sendt e-poster og SMS overfor hverandre og Ap-partifeller.
PS! Rune Olsø eier via sitt selskap, Rokap AS, 30 % av Candy People Norway AS. 30 % eies av det svenske morselskapet, J & J Holding Ab, mens Wikmark Holding AS eier 40 %. Trondheim Kino Utvikling er ikke lenger medeier.
Facebook
RSS