• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Fabelmans
    • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    • Anmeldelse: Munch
    • Sært, spesielt og superbra: The Banshees of Inisherin
    • Anmeldelse: Babylon
  • KINOBRANSJEN
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
    • Filmweb har rundet 25 år. Her er historien om dette unike norske nettstedet.
    • Er over kneika, men fortsatt utfordrende
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

FILMHISTORIKK

Evigunge Tom Cruise har rundet 60 ganger vår nærmeste himmelstjerne

Tom Cruise fyller 60 år, og still looking good! Bildet er tatt under CineEurope 2022-messen i Barcelona. Foto: Sigurd Moe Hetland.
Evigunge Tom Cruise har rundet 60 ganger vår nærmeste himmelstjerne
Endre Snildal
5. juli 2022

Thomas Cruise Mapother IV

Thomas Cruise Mapother IV (født 3. juli 1962 i Syracuse i delstaten New York i USA) er en amerikansk skuespiller kjent fra en rekke populære filmer.

Vi hyller ham med 60 punkter gjennom filmkarrieren.

Den 3. juni 1962 ble Tom Cruise født i New York. Siden Australia ligger 14 timer foran New York, så er tittelen til en av hans største filmroller, Born on the fourth of July (1989), nesten helt riktig. Derimot er filmtittelen Legend (1985) en mye mer korrekt beskrivelse av Tom Cruise sin karriere. I denne utdypende artikkelen feirer vi hans 60 års dag med 60 fakta fordelt på 20 forskjellige temaer.

De er igjen basert på overskrifter laget av tjue av hans filmtitler i kronologisk rekkefølge gjennom en enestående karriere som her viser hvorfor Tom Cruise ble en av de største Hollywood-stjernene allerede på 80-tallet, og har siden 90-tallet vært den største av dem alle!

Endless Love

Nicole Kidman

Tom Cruise giftet seg med Nicole Kidman på julaften 1990 og de adopterte to barn sammen før paret ble skilt 8. august 2001. De har spilt sammen i tre filmer:

1. Days of Thunder (1990): Tom Cruise godkjente Nicole Kidman som hans kjærlighetsinteresse i filmen etter at det ble foreslått at Cruise skulle se opptredenen hennes i Dead Calm (1989).

2. Far and Away (1992): Det er den første filmen de spilte sammen som ektepar. Deres dårligste film sammen hvor de begge fikk kritikk for deres irske aksent. Men filmmusikken fra John Williams er bra!

3. Eyes Wide Shut (1999): Deres beste og siste film sammen ble regissert av en av filmhistoriens beste, Stanley Kubrick, som dessverre gikk bort fire måneder før filmen ble satt opp på kino.

Losin` It

Tom Cruise har vært nominert for Oscar tre ganger, men aldri vunnet. Nå skal det nevnes at Cruise vant Golden Globe på de samme tre Oscarnominasjonene, så Losin` It-referansen gjelder kun for Oscar. Golden Globe har tydeligvis Endless Love til Cruise, selv om å ikke la han Losin` It og bare være en av The Outsiders er Risky Business, men han hadde All the Right Moves til å bli Legend. Vi kan vel ikke si at det er The Color of Money som gjør at det er Far and Away fra A Few Good Men i The Firm, «Oscar-akademiet» for at Tom Cruise skal bli en Oscarvinner er Mission: Impossible …

4. Born on the Fourth of July (1989) – Nominert for beste mannlige hovedrolle som Ron Kovic. En sann historie om krigsveteranen som ble antikrigsaktivist. Cruise tapte for Daniel Day-Lewis i My Left Foot som her vant sin første av totalt tre Oscar for beste mannlig hovedrolle. Han er fortsatt den eneste som har klart den bragden, så Cruise måtte gå tomhendt hjem, fordi Day-Lewis hadde kanskje mer talent enn Tom i sin venstre fot?

5. Jerry Maguire (1996): Nominert for beste mannlige hovedrolle som Jerry Maguire. De som gamblet på at denne rollen som sportsagent ville vinne, måtte vise frem pengene sine. Han tapte for Geoffrey Rush for Shine. Nok en gang skinte glansen raskt på en annen skuespillerprestasjon enn på Cruise.

6. Magnolia (1999): Denne gangen nominert for beste mannlig bi-rolle i Magnolia. Han tapte for Michael Caine for The Cider House Rules. «The Academy Awards House Rules» er visst å stemme på sin elskede Michael Caine fremfor en skuespiller som er «for mainstream», og kanskje er også scientologi en del av grunnen?

The Outsiders

Til tross for at Tom Cruise er en outsider som ikke tilhører gruppen «Oscarvinnere», så har han blitt satt pris på av andre prisutdelinger som selv er «outsidere» fra Oscar og Golden Globes. Her er tre av hans beste anerkjennelser for roller hvor han ble mindre antatt til å ha sjanser til å lykkes som en «outsider» enn de 3 Golden Globe-vunnet Oscarnominasjonene.

7. Interview With a Vampire: The Vampire Chronicles (1994): Han vant «Favoritt-Skuespiller» – Mystery/Thriller (On Video Blockbuster Entertainment Awards). Manusforfatter Anne Rice ønsket Julian Sands til å spille Lestat, men ifølge produser David Geffen så var det regissør Neil Jordan som valgte Tom Cruise. Rice hadde absolutt ikke noe tro på Cruise i rollen, men etter å ha sett hans prestasjon gikk hun angrende ut i media og hyllet hans tolkning.

8. Minority Report (2002) Vant Beste Skuespiller (Empire Awards, UK). Tom Cruise sin beste rolle han aldri vant noe for er nok Vincent i Collateral (2004), hvor han faktisk tapte mot Matt Damon for Bourne Surpremacy på Empire Awards. Men han vant i alle fall for Minority Report, en film som trekkes for sjeldent frem som en av hans bedre roller.

Grunnen til at Cruise ikke har fått nominasjon for Collateral hos Oscar og Golden Globes er nok fordi begge nominerte Jaime Fox i bi-rolle for samme film, og med kun fem nominerte falt Cruise utenfor. Fox hadde nok liten sjanse for bi-rollen sin uansett, fordi de fleste stemte på han i stedet for hans hovedrolle som Ray Charles i Ray som han også vant både Oscar og Golden Globe for det året.

9. Vanilla Sky (2001): Tom Cruise vant Saturn Award for beste skuespiller. De har nominert han for hele 11 filmer, men merkelig nok vant han kun med denne. I forhold til hans beste roller, så er kanskje denne faktisk bare vanilla i form av at den er mer ordinær uten det lille ekstra.

Oscar derimot var absolutt ikke vanilla dette året, og Cruise i Vanilla Sky ble ikke nominert. Det var det Will Smith for Ali som ble, men tapte for Denzel Washington for Training Day. Halle Berry for Monster`s Ball ble for øvrig den første, og fortsatt den eneste fargede som har vunnet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle!

Risky Business

Helt siden scenen med helikopteret inn i tunnelen fra Mission: Impossible (1996) med rotorvingen i nærheten av Tom Cruise som vises godt at det er spesialeffekter, så har han vært fast bestemt på å ta mest mulig stunts selv på ekte. Han er den eneste skuespiller som har tatt et ekte Halo-jump ved å hoppe ut av et fly ved 25.000 fots høyde, og ikke åpne fallskjermen før etter 2.000 fot fra bakken i Mission: Impossible – Fallout (2018). I samme film har han lært seg å fly et helikopter. Her er tre risikable og utfordrende stunts han gjør på egen risk både med og uten kabel fra de andre Mission: Impossible filmene:

10. Mission: (Im)possible – Rogue Nation (2015): Han er virkelig hengende fra utsiden av et fly.

11. Mission: (Im)possible – Ghost Protocol (2011): Han klatrer verdens høyeste bygning, Burji Khalifa.

12. Mission: (Im)possible – Ghost Protocol (2011): Han holder pusten under vann i seks og et halvt minutt.

Tom Cruise knuste angivelig 35 vinduer da han klatret opp Durj Khalifa-bygningen i Dubai under innspillingen av M:I – Ghost Protocol.

All the Right Moves

Tom Cruise sine Topp 3 beste danse-sekvenser fra hans filmkarriere:

13. Tropic Thunder (2008): Rulleteksten til låten «Get Back» av Ludacris! Det finnes extended versjoner på YouTube for å virkelig få med All the Right Moves.

14. Tropic Thunder (2008): Scenen til låten «Low» av Flo Rida. Cruise sin karriere var også litt «Low» etter hans Lion for Lambs (2007) rett før denne. På Oprah-show i 2005 hadde hun et Interview with a «Sofa King» (Crazy in Love) Tom Cruise. Denne Tropic Thunder-scenen har både dansemoves og en monolog som fikk mange til å like Tom Cruise igjen. I alle fall når de leste i rulleteksten at det faktisk var han som spilte rollen som Les Grossmann.

15. Risky Business (1983): Tom Cruise kun kledd i sokker, underbukse og en litt åpen skjorte later som han synger «Old Time Rock & Roll» av Bob Seger når han er hjemme alene. Han har ikke alle de rette bevegelsene inne her ennå, men denne klassiske scenen er altfor ikonisk til å ikke være med på listen! Dette var starten på veien til å bli en legende.

Tom Cruice er ikke til å kjenne igjen i rollen som Les Grossman i Tropic Thunder.

Legend

Filmen Legend (1985) ble regissert av Ridley Scott og hans bror, Tony Scott, som regisserte både Tom Cruise sin neste film, Top Gun (1986) og Days of Thunder (1990). Her er flere av de legendariske «S-ene» innen regissører Tom Cruise har samarbeidet med i tillegg til Ridley Scott:

16. Steven Spielberg: Først og fremst Minority Report (2002), som er en av Cruise sine beste filmer, men også W.G. Wells klassikeren War of the Worlds (2005) som er en nyinnspilling som dessverre ikke fortjener klassikerstatus. Derimot en Welles, Orson Welles har gjort den mest legendariske fremførelsen av en episode fra «The War of the Worlds» på radio live 30. oktober 1938 som skapte fullstendig kaos da han på sin troverdige måte beskrev en romskiplanding i Central Park i New York.

17. Martin Scorsese: Scorsese har kun laget The Color of Money (1986) med Tom Cruise. Spielberg har ved flere kilder gått frem at han ikke ønsker å samarbeide med Cruise igjen, men kanskje vi får en ny Scorsese-film med Cruise? Vi tar vel gjerne imot en oppfølger til The Color of Money både med eller uten Scorsese?

18 Oliver Stone: Stone vant Oscar for beste regi for Tom Cruise filmen Born on the fourth of July (1989). Siden vi holder oss til etternavn, så ble fornavnet Stanley utelatt. Stanley Kubrick og Eyes Wide Shut (1999) ville ellers vært med på denne topp 3 listen. Med Ridley Scott så er vel disse litt sånn som «de fire store S-ene» fra det gamle Norske skøytelandslaget på slutten av 70-tallet og tidlig 80-tallet, og vi er nok ikke ute på tynn is med den påstanden, selv om vi burde byttet ut Stone med Stanley da.

Tom Cruice var bare 24 år da han spilte inn den første Top Gun-filmen. Anno 2022, i en alder av 60 år så ser han fremdeles meget bra ut.

The Color of Money

Top Gun: Maverick (2022) er filmen som nylig tok rekorden på å få spilt inn mest penger i hans karriere på kinoene. Gratulerer! Men hva var Tom Cruise sine tre filmer som har inntjent mest penger fra før? Ditt oppdag, hvis du velger å akseptere det er å gjette hvilken filmserie det kan være? – «Umulig», sier du? Dette svaret vil du selv lese på fem sekunder.

19. Mission: Impossible – Fallout (2018)

20. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

21. Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Tom Cruise henger faktisk utenfor Preikestolen i Norge i filmen Mission: Impossible – Fallout.

The Firm

Her er firmaer/selskap/organisasjoner vi forbinder med navnet Tom Cruise:

28. Cruise/Wagner Productions. Amerikansk uavhengig filmproduksjonsselskap startet av Tom Cruise og hans agent Paula Wagner i juli 1992. Deres første film med selskapet var Mission: Impossible (1996), og det ble totalt 18 filmproduksjoner med Valkyrie (2008) som den siste sammen før Wagner forlot selskapet i august 2008.

29. Paramount Pictures. I oktober 1992 signerte Cruise/Wagner Productions en eksklusiv treårig finansierings- og distribusjonsavtale for flere filmer med Paramount Pictures. Mission: Impossible serien er fortsatt deres største samarbeid. Selv om Cruise lager film noen ganger med andre selskaper, så er det oftest med Paramount.

Før avtalen i 1992, så hadde Cruise allerede laget film med Paramount med Top Gun (1986) og Days of Thunder (1990). Begge disse filmene er regissert av Tony Scott med Don Simpson/Jerry Bruckenheimer Films som opprinnelig var et tilknyttet produksjonsselskap til Paramount som også produserte Top Gun: Maverick (2022). Don Simpson gikk dessverre bort i 1996, men navnet og hans minne lever fortsatt.

30. Church of Scientology California. Scientologi-kirken er en bevegelse og organisasjon grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard (1911–1986). Det er også andre kjente personer som har stått frem som medlemmer, som for eksempel John Travolta, men det er helt klart først og fremst Tom Cruise som er kjendisen de aller fleste forbinder med scientologien.

Mission: Impossible

Det å velge hva som er de viktigste Tom Cruise-filmene å anbefale er Mission: Impossible i dobbel betydning. For det første så er hans rolle som Ethan Hunt hans største, og deretter «Maverick» fra Top Gun, så for å kunne gjøre dette Topp 3 oppdraget mulig, så utelukkes de opplagte førstevalgene av hele Mission: Impossible-serien og begge Top Gun-filmene i disse rangeringene. Først ut er 80-tallet:

31. Rain Man (1988): Hans eneste Oscar-vinner film for beste film.

32. Born on the Fourth of July (1989): Oliver Stones sitt krigsdrama som burde ha vunnet Oscar fremfor Driving Miss Daisy, selv om det skal sies at den ikke helt lever opp til Oliver Stones sin Platoon som vant tre år tidligere.

33. Risky Business (1983): Det blir plass til hans hovedrolle i den første suksessen ved å utelukke den største med Top Gun, men det er likevel Risky Business å ikke gi plass til Francis Ford Coppola sitt mesterlige ungdomsdrama fra samme år som er en outsider som havner utenfor her, siden Cruise sin rolle i The Outsiders (1983) er mindre.

Jerry Maguire

Hei! Når det gjelder Tom Cruise og filmreplikker, så er det først og fremst Jerry Maguire som stjeler overskriften. A Few Good Men har klassiske replikker i Tom Cruise-filmer, men You can`t handle the truth hvis du ikke forstår at vi vil prioritere de han faktisk fremfører selv i filmene. Derfor lages her like godt en hyllest kun Jerry Maguire-filmen til tross for at det egentlig finnes andre gode utfordrere. I feel the need. The need for speed. Så går derfor rett på sak:

34. «Show me the money!»

35. «You Complete Me».

36. «Help me … Help you. Help me, help you». Trenger du hjelp til å godta at ikke replikker fra andre Tom Cruise-filmer likevel gjør dette til Mission accomplished? Forhåpentligvis så hadde vi dere på «hei»?

Cuba Gooding Jr i rollen som en amerikansk fotballspiller og Tom Cruise som en utbrent sportsagent i Jerry Maguire.

Eyes Wide Shut

Nå har vi kommet til rangering av filmene hans fra motsatt ende. Husk at disse rangeringene er kun basert på undertegnedes egne meninger, og det er lov å være uenig.

37. The Mummy (2017): Jeg lukker øynene for at han kan være involvert i en så dårlig film så sent i karrieren som 2017, og at denne faktisk er blant hans Top 10 mest inntjente filmer betyr også at en Tom Cruise-film tjener masse penger uten å være bra. The Mummy er død for meg, og trenger ikke å bli gjenopplevet!

38. Losin` It (1982): Året før, med Endless Love, var tross alt debuten, så den er litt unnskyldt. Og Taps samme år er faktisk undervurdert, men Losin` It er bare en dårlig film som til tider er såpass pinlig at det nok en gang frister å lukke disse øynene i enkelte scener. Spesielt med tanke på at filmen er regissert av Curtis Hanson som 15 år senere laget 1997 sin aller beste film L.A. Confidential. (Curtis Hanson`s Oscar-drømmer for beste film sank dessverre med Titanic).

39. Lion for Lambs (2007): Selvsagt flere aktuelle å vurdere her, men en Robert Redford-film hvor han spiller mot både Tom Cruise og selveste Meryl Streep, som er fremragende i alt, ikke leverer bedre enn dette var så skuffende. Denne filmen ble dessverre mer lam for løver av både kritikerne og publikum. Husker godt hvor mye jeg gledet meg til denne nye Tom Cruise filmen på kino i 2007. Jeg må innrømme at denne er fortsatt en av få Cruise-filmer jeg har sett kun den ene gangen.

Mission: Impossible 2

Det å velge Topp 3 Tom Cruise filmer fra kun 90-tallet er Mission: Impossible too, til tross for at jeg utelukker min personlige 90-talls favoritt med Tom Cruise: Mission: Impossible (1996).

40. Magnolia (1999): Paul Thomas Anderson regisserte et tre timers mesterverk med en ensemblebesetning hvor Tom Cruise sin «Bi-rolle» likevel ble en av filmens største roller. Anderson har også laget filmer som Boogie Nights (1997) og There Will Be Blood (2007). Det er en nytelse å se denne filmen, og samtidig så er det også Cruise sin beste skuespillerprestasjon.

41. A Few Good Men (1992): For en rolleliste, og bare Jack Nicholson alene er grunn nok til elske denne filmen. Dette er filmen Cruise og Cuba Gooding Jr. spilte sammen før Jerry Maguire, og vi har også blant annet Kiefer Sutherland og Kevin Bacon. Og selvsagt med Demi Moore, så har dem i filmen mer enn bare noen gode menn i rollene.

Tom Cruise gjorde en fantastisk rolleprestasjon i A Few Good Men.

42. Jerry Maguire (1996): Dette var virkelig hans år, siden M:I også ble utgitt i 1996. Cameron Crowe er både regissør og manusforfatter, og denne romantiske komedien er så godt skrevet at jeg anbefaler den også til dem som normalt ikke er så glad i denne sjangeren.

The Others

Tom Cruise har vært involvert i noen filmer som for eksempel på produsentsiden uten å spille i dem selv, så her er det tre som anbefales å sjekke ut av disse «andre» filmene hans som han ikke er med som skuespiller:

43. The Others (2001): En hjemsøkende thriller med Tom Cruise sin daværende kone Nicole Kidman i hovedrollen skrevet og regissert av Alejandro Amenàbar. Innspillingen hjemsøkte også Cruise og Kidman som ble skilt seks dager før verdenspremieren, som skjedde to dager etter premieren i resten av USA og Canada. Amenàbars siste film før denne var den spanske Open Your Eyes (1997) med Penèlope Cruz. Denne filmen fikk sin amerikanske nyinnspilling av Jerry Maguire-regissør Cameron Crowe med nettopp Cruise i hovedrollen sammen med Cruz i Vanilla Sky (2001): Filmen som fikk Cruise inn i et forhold med Cruz. En annen Cameron, Cameron Diaz hadde også en rolle før hun også ble gjenforent med Cruise igjen i Knight and Day (2010).

44. Narc (2002): Absolutt en severdig kriminal-thriller om en undercover narkotikaoffiser som skal hjelpe til med en drapsetterforskning av en politimann. Denne hemmelige agenten ble spilt av Jason Patric og hans brutale makker ble spilt av nylig avdøde Ray Liotta. RIP.

45. Elizabethtown (2005) Det tredje og så langt det siste samarbeidet Cruise har hatt med Cameron Crowe som igjen står for både manus og regi. Filmen har Kirsten Dunst og Orlando Bloom i hovedrollene. Som Jerry Macguire er dette også et romantisk komedie-drama, men ikke fullt like god som den. Filmen er likevel verdt å se uten at jeg skal gi noen altfor høye forventninger av den. Susan Sarandon og Alec Baldwin medvirker også i denne filmen. Gi den gjerne en sjanse.

Mission: Impossible 3

Så har vi kommet til tredje og siste kapittel i Tom Cruise Topp 3-trilogien. Denne gangen filmene fra 2000-tallet:

46. Minority Report (2002): Den har fått gode kritikker, men er likevel undervurdert. Filmen holder seg virkelig godt til å være 20 år gammel, og for å handle om år 2054, så er den er mesterlig regissert av Steven Spielberg. Basert på en novelle av Philip K. Dick som er mer kjent for å ha skrevet Blade Runner og Total Recall. I stedet for å legge prioriteten på alle disse CGI-effektene i så mange lignende filmer, så klarer denne å ha fokus på historien og karakterene. Jeg er stolt på vegne av både Spielberg og Cruise. Det er sånn det skal lages film!

47. Collateral (2004): Det var så forfriskende å kunne se Tom Cruise i en slik karakter-rolle som leiemorderen Vincent. Jeg likte han for øvrig som biljardspilleren Vincent også i The Color of Money, men Cruise burde oftere ta på seg slike type roller. En drosjesjåfør blir tatt som gissel av en kontraktsmorder mens han fullfører kontrakten i løpet av en natt i Los Angeles. Jamie Fox og Tom Cruise storspiller begge i sine roller, og regissør Michael Mann lagde en av sine beste filmer siden Heat (1995).

48. Edge of Tomorrow (2014): Jeg ønsket ikke å forholde meg til kun perioden 2000-2009, siden det ville ikke vært Mission: Accomplished å utelate denne fra hans topp 3 liste i det 21. århundre. Min favoritt av romantiske komedier er Groundhog Day (1993), så plottet i filmen gikk rett hjem hos meg. I tillegg så har den så mange gode action-scener med både Cruise og Emily Blunt, og jeg håper virkelig at ryktene stemmer om at de kommer tilbake med oppfølgeren etter de to siste M:I-filmene og hans SpaceX Prosjekt som planlagt.

Rock of Ages

Her ønsker jeg å gi en topp 3 musikalske høydepunkter fra hans filmer hvor Cruise synger utenom musikalen Rock of Ages (2013) hvor Cruice fremfører Wanted Dead or Alive (Bon Jovi), I Want To Know What Love Is (Foreigner) og Pour Some Sugar On Me (Def Leppard) som Topp 3 høydepunkter. Men han synger også Paradise City (Guns N` Roses), Here I Go Again (Whitesnake), Every Rose Has It`s Thorn (Poison) og til slutt under rulleteksten Rock You Like A Hurricane (Scorpions). Synd dette ikke er en bedre film, for musikken er sjangeren som har ligget mitt hjerte nærmest siden barndommen.

Tom Cruise i rollen som rockestjernen Stacee Jaxx i gruppen Arsenal.

49. Top Gun (1986): En ikonisk scene hvor Tom «Maverick» Cruise og hans «wingman», spilt av Anthony «Goose» Edwards, får med seg enda flere i baren på å synge en A cappella-versjon av You`ve Lost That Lovin Feeling (The Righteous Brothers) for å sjekke opp Kelly «Charlie» McGillis. De synger for øvrig også senere på Great Balls of Fire (Jerry Lee Lewis). Ikke like ikonisk scene, men minneverdig nok til å få referanser til dette i oppfølgeren Top Gun: Maverick (2022).

50. Magnolia (1999): Wise Up-sekvensen hvor flere av de sentrale rollene i filmen fremfører noen linjer hver fra låten Wise Up av Aimee Mann. Tom Cruise sin scene er sittende i bilen mens han synger «it’s not going to stop, until you wise up». Valget går til denne på grunn av betydningen av hele scenen, og ikke bare sekundene med Cruise. Ellers ville det vært kanskje mer minneverdig med en syngende Cruise i en annen bil-scene fra Jerry Maguire hvor han synger litt på Free Fallin` av Tom Petty. Aimee Mann skrev faktisk Wise Up for Jerry Maguire, men den er mer kjent fra Magnolia.

51. War of the Worlds (2005): Tom Cruise synger på Little Deuce Coupe av The Beach Boys til Dakota Fanning som spiller hans datter i filmen. En rørende og minneverdig scene, så jeg velger denne fremfor at han i Born of the Fourth of July (1989) synger litt på Moon River av Henry Mancini til Kyra Sedgwick og Runaway av Del Shannon til en ung Holly Marie Combs.

Edge of Tomorrow

Hva er det nå som står på kanten av morgendagens filmprosjekter fra Tom Cruise? Faktisk så er det annonsert at oppfølgeren til nettopp 2014 filmen Edge of Tomorrow er planlagt under tittelen Live Die Repeat Repeat, men først kommer følgende tre prosjekter:

52. Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One (2023): Denne er nå ferdig innspilt, og er i post-produksjon. USA premieren er nå satt til 14.07.23.

53. Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part Two (2024): Denne er nå under filminnspilling. USA premieren er nå satt til 28.06.24. Christopher McQuarrie har regien på begge slik han også hadde på de to forrige M:I-filmene og Jack Reacher (2012).

54. Untitled Tom Cruise/SpaceX Project: Denne er fortsatt under pre-produksjon. Filmen har ennå ikke fått satt noe premieredato. Den skal bli den aller første filmen innspilt i verdensrommet, og regien har Doug Liman som regisserte Cruise i American Made (2017), Edge of Tomorrow (2014), og skal også ha regien på oppfølgeren Live Die Repeat Repeat. Manus blir av Cruise, Liman og Christopher McQuarrie. Sistnevnte har vært manusforfatter på Cruise-filmene Valkyrie (2008), The Mummy (2017) og Top Gun: Maverick (2022) i tillegg til sine regisserte Cruise-filmer. Jack Reacher er da filmmanus basert på Lee Child sin karakter.

Tom Cruise i en scene fra Edge of Tomorrow.

Jack Reacher – Never Go Back

Jack Reacher (2012) er den eneste filmen han har laget en oppfølger jeg ikke er fan av. «Never Go Back» er til og med undertittelen på 2016 filmen, men vend aldri tilbake var nok bare i underbevisstheten. Tom Cruise på 1.70 kan ikke bli noe Jack Reacher slik vi kjenner karakteren fra Lee Child sine romaner, og det er bedre å se TV-serien Reacher (2022-) med Alan Ritchson i denne rollen på Amazon Prime. Her er hans topp 3 vellykkede oppfølgere:

55. Top Gun: Maverick (2022): Hvis du ennå ikke har sett denne filmen, så er det bare å komme seg på kino! Den overgår virkelig originalen fra 1986, og leverer samtidig en samme type film, men på en oppdatert måte tilpasset 2022. Den prøver ikke å være noe mer enn den er, og det er akkurat dette vi har ventet 36 år på. Du bør ikke vente 36 timer en gang før du har kjøpt deg billett og møter opp i kinosalen.

56. Mission: Impossible – Fallout (2018): Den første oppfølgeren til M:I er selvsagt M:I-2 (2000), men selv om jeg er stor John Woo fan, og synes denne filmen får dårligere omtale enn fortjent, så er den tross alt ikke en like god film som de andre M:I-filmene. Ghost Protocol, Rouge Nation og Fallout er blitt mer som en ny triologi etter den første triologien, og Fallout er definitivt den beste av dem alle … så langt.

57. The Color of Money (1986): Den første filmen hvor Paul Newman spiller rollen som biljardspilleren «Fast Eddie» Felson var 25 år tidligere i The Hustler (1961), og han vant endelig sin eneste Oscar som mentor for Tom Cruise i denne oppfølgeren. En kan helt sikkert se på denne filmen mer som en «reboot», men selv om filmen kan sees uavhengig uten viktige referanser tilbake til klassikeren The Hustler, så er det likevel en historie som fortsetter med Paul Newman som Felson, og Walter Tevis har skrevet begge romanene filmene er basert på. En undervurdert film sjelden nevnt i en så god filmkarriere.

Mission: Impossible – Fallout

Det å velge bare tre Cruise-filmer fra 90-tallet var helt umulig, så vi avslutter med de neste Topp 3 på listen fra 90-tallet som dessverre falt ut:

58. The Firm (1993): Etter å ha spilt advokat i A Few Good Men (1992), fortsatte han med en ny advokat-rolle i sin neste film. Basert på en av John Grishams bøker, som var populært på den tiden med advokatdramaene The Pelican Brief samme år, og The Client året etter. Gene Hackman er glimrende her som alltid, og det er synd at han gav seg allerede i 2006 i en alder av 76 år. Ed Harris har også en rolle i filmen. Han er heldigvis fortsatt aktiv, og ble gjenforent med Cruise i Top Gun: Maverick (2022).

59. Interview with a Vampire: The Vampire Chronicles (1994): Dette var filmen rett etter The Firm, og denne gangen spiller han ikke noe advokat eller djevelens advokat. Men han spilte vampyren Lestat som gir evig liv som vampyr til Louis spilt av Brad Pitt, og en ung Kirstin Dunst har her sitt gjennombrudd. En Neil Jordan-film skrevet av Anne Rice om kjærlighet, svik og ensomhet. Cruise sitt første virkelige sjansespill på å gjøre en helt annen type rolle enn tidligere, og han mestret det bemerkelsesverdig.

60. Eyes Wide Shut (1999): Tom Cruise startet 90-tallet med Days of Thunder (1990) og avsluttet det med Eyes Wide Shut (1999). Og til slutt velge mellom disse to ble ikke fullt det umulige valget som jeg trodde. Days of Thunder har sine underholdende øyeblikk, og jeg likte selvsagt filmen godt da den kom ut. Jeg synes ikke den er like god i dag. Derimot Eyes Wide Shut har fått mer kritikk enn jeg synes den fortjener. Et lite mesterverk. Bare så synd at Kubrick ikke klarte å avslutt sin karriere med et stort mesterverk før han døde.

Hva nå Tom Cruise avslutter med før han legger skuespillerkarrieren på hylla får vi bare vente å se. Håper det er veldig lenge til det skjer. Vil han noen gang kunne få vinne sine fortjente Oscar som skuespiller? Oscar eller ikke. Tom Cruise har allerede vist både at han er en meget dyktig skuespiller, men også at han har så mye mer å bidra med innen filmproduksjon. Han er vår tids største filmstjerne.

Han vil bli husket som en av de aller største gjennom filmhistorien. Noen ganger så holder det med å være kun 1.70 høy. Dere har sikkert allerede skjønt at jeg går aldri Tom for ord om Hollywoods Golden Boy som bare Cruiser videre også etter å ha blitt en 60 year (g)old man! Mitt personlige største gjenlevende Ikon Clint Eastwood holder fortsatt på som 92 åring. Den som lever får se da om 60-åringen Tom Cruise holder på et 1/3 århundre til?

Relaterte sakerForsidenTom Cruise
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
FILMHISTORIKK
5. juli 2022
Endre Snildal

Relaterte sakerForsidenTom Cruise
  • Rekordene står i kø for Tom Cruise 30.05.2022
  • Tom Cruise var den eneste filmskuespilleren som besøkte kinobransjemesse 14.10.2021
  • Tom Cruise «elsker Norge». Vurderer å returnere også for film nummer åtte i Mission: Impossible-serien. 15.09.2020

Siste saker fra FILMHISTORIKK

De lystige skurkene i Sherwood-skogen

John Berge16. januar 2023
Les mer

Filmjubilanten: Con Air – en actionfest vi aldri glemmer!

Ole-Kristian Solberg30. desember 2022
Les mer

De beste filmene med innslag av casino og pengespill

John Berge29. desember 2022
Les mer

Filmjubilanten: 80 år siden Walt Disney fortryllet kinopublikum med Bambi

Ole-Kristian Solberg28. desember 2022
Les mer

Nå er jubileumsfeiringen av Bond i gang

John Berge22. september 2022
Les mer

Slik feires James Bond i den hemmelige agentens hjemland

John Berge2. august 2022
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Katrine Wang Svendsen,Matias Kjølstad, Magnus Meling.

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

Siste nyheter

  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Gulliver er tilbake
    ANMELDELSE7. januar 2023
  • Anmeldelse: Babylon
    ANMELDELSE19. januar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Anmeldelse: The Fabelmans
    ANMELDELSE3. februar 2023
  • LA ELVA LEVE – fakta eller fiksjon?
    REGISSØRINTERVJU3. februar 2023
  • Skuffende, svak og lite fengende thriller: Knock at the Cabin
    ANMELDELSE1. februar 2023
  • Anmeldelse: Munch
    ANMELDELSE31. januar 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

70 år med sang i regnet
45 år med Star Wars