
At de private kinoeierne stiller tøffere krav til inntjening er hovedårsaken til uenighetene mellom landets to største kinokjeder og to av filmbyråene.
Det mener Arild Kalkvik som leder Norske kinosjefers forbund (NKF) og er kinodirektør i Trondheim.
– De private kinoene er større, har tøffere krav til inntjening og stiller sannsynligvis tøffere krav til distributørene enn de kommunale, sier Arild Kalkvik til venstresidens dagsavis, Klassekampen.
I intervjuet peker han på det faktum at de to største aktørene, SF Kino og Oslo Kino, eies av store, nordiske aktører.
(Dette er hhv. Nordic Cinema Group – eid av Ratos og Bonnier, og Nordisk Film – eid av Egmont. Red. anm.)
– Man må også huske på at nesten samtlige distributører er eid av amerikanske studioer. Det blir tøffere når to store aktører braker sammen enn når eksempelvis Disney forhandler med en enkelt kommunal kino, sier Kalkvik til Klassekampen.
– Det kan virke som om danske eiere ønsker å få danske løsninger for Norge, mens svenske eiere vil ha svenske løsninger. Det er synd hvis vi ikke tar vare på et flott og fungerende kinomarked, sier Simen Rognerud, daglig leder i United International Pictures (UIP), til avisen.
Rognerud mener det er viktig at prinsippene for det norske kinomarkedet videreføres, og en av disse er at større kinoer betaler mer i filmleie enn de små.
Om UIPs uenighet med SF Kino sier Rognerud til Klassekampen at UIP vil avklare prisen i forkant av lansering basert på en modell om hvor mye selskapet bruker på markedsføring, mens SF Kino vil ha en beregning av filmleie basert på besøkstallene. Rognerud sier at UIP synes deres modell er god og at de vil fortsette med den.
– Vi aksepterer ikke krav om høyere prosentandeler i filmleie, sier Ivar Halstvedt, adm. direktør i SF Kino, i en kommentar til KM.
– Med våre høye snittpriser betaler vi allerede mer i filmleie enn andre kinoer, som har sammenlignbar filmleiesatser. Økningen i norske billettsnittpriser har steget med 50% som følge av 3D, lengre filmer, luksussaler og en generell standardheving de siste 10 årene. Dette har naturligvis gitt distributørene en tilsvarende inntektsøkning og det er derfor ikke rom for at kinoene i tillegg skal belastes med ytterligere økning i filmleie-andelen av billettprisen.
I en annen riksmediesak om filmleiestriden, hos Nettavisen, forteller Jannicke Haugen, direktør i Oslo Kino, at de ønsker et oppgjør med det hun beskriver som udaterte og urettferdige vilkår. Haugen sier til Nettavisen at «det eneste vi ber om er samme betingelser som våre konkurrenter.»
– I Oslo har vi gjennom en årrekke betalt en langt høyere prosent enn kinoene utenfor Oslo, noe som utgjør seks til syv kroner per billett. Eksempelvis måtte vi økt prisene med 15 kroner per billett for å sitte igjen med det samme som våre konkurrenter, forklarer Haugen overfor Nettavisen.
Facebook
RSS