
Markedsjef Ingrid Sølverud ønsket å finne ut hvordan publikum ville reagere på den nye britiske filmen «Philomena» og arrangerte testvisning.
– Jeg er veldig fornøyd. De like filmen meget godt og ville anbefale den til sine venner, forteller Sølverud i etterkant av visningen til KINOMAGASINET, som ble invitert til å overvære testvisningen.
– Jeg fikk masse ord og beskrivelser jeg kan bruke videre. Og medieplanen passer godt til denne målgruppen – det fikk jeg bekreftet.
Til en forsamling av norske og engelsktalende godt voksne personer leide Scanbox’ markedsjef nylig sal Tancred i Filmens hus i Oslo. Siden Scanbox er en lokal independent, og ikke styrt av et Hollywood-studio, har Sølverud hatt frie tøyler til å selv legge opp til kreative lanserings- og markedsføringsanalyser.
Testpublikum fikk først se en plakat for den kommende filmen August Osage County, og deretter fikk de se Stephen Frears nye film, Philomena, som skal kinolanseres 15.11.
Dette blir forøvrig den siste Scanbox-filmen som Sølverud markedsfører, før selskapet avslutter sitt norske markedsengasjement. (Selskapet styres heretter fra den danske avdelingen.)
– Vi er vant til å høre om testvisninger av amerikanske filmer, men det gjøres også i Norge?
– Ja, det er vanlig med norske filmer, men sjelden med utenlandske. Med en norsk film gjør man det tidlig i prosessen og da kan responsen ofte føre til endringer. Det er første gangen jeg gjør det med en utenlandsk film. Jeg gjør det av markedsføringsmessige hensyn. Ville dette vært en testvisning før en film var ferdig, ville jeg vært opptatt av klipperytme, musikken, føler man at man blir kjent med figurene og så videre.
Sølverud fikk mange amerikanere i salen under testvisningen. Hun mener utenlandske mennesker i Norge er gode på nettverk og tror denne kan være en film godt egnet for jungeltelegrafen. («Word-of-mouth»)
– Vi tror vi vet målgruppen, men vi ville være mest mulig sikker. Jeg gjorde dette fordi jeg ville analysere om vi tenker rett når det gjelder bruk av markedsføringsmidlene våre. I spørreundersøkelsen, som de svarte på via nettet, spurte vi både om filmen og hvilke medier de bruker.
Sølverud håpte på, og fikk rett i, at det hun hadde tenkt rundt markedsføringen var det hun hadde på forhånd sett for seg.
Plakaten til August Osage County – på norsk Familien, August: Osage County (31.01.2014) – viser en skikkelig «catfight» av en scene, og fikk blandede reaksjoner fra publikum i salen, som besto av middelaldrende og eldre menn og kvinner. En kvinne likte at det var et uvanlig, actionfylt bilde, mens en annen sa at plakaten fanget oppmerksomheten. Noen likte at det ikke var en typisk stereotypisk plakat. En annen kvinne likte ikke plakaten, siden den fanget en så voldsom, sjokkerende krangel. En mann sa at «en mann vil aldri gått og sett på filmen».
Så fikk testpublikummet se traileren til filmen og ble så spurt om hva de mente.
– Mange kjente skuespillere er med i filmen, men de er ikke fanget på plakaten. Man kan ikke se der at Julia Roberts og Meryl Streep er med, sa en dame.
– Er hvordan en kinoplakat ser ut så viktig lengre? Ser kjernepublikummet den på en kino lengre?
– Det er de som går mye på kino, vi vil nå. Det er vanskeligere å nå de som aldri går på kino. Er det noen som ser plakaten på Gimle, så kanskje de tenker at de vil se den siden den har Julia Roberts og Meryl Streep, svarer Sølverud.
– Vi tenker også mye på kinosjefene, like gjerne som samarbeidspartnere og sluttbrukerne. Kinosjefene er B2B. Jeg skal selge inn filmene våre til kinoene. «Denne skal jeg gjøre stor, denne tror jeg har Oscar-sjanser». Vi er opptatt av at de også skal få eierskap til en film. Ofte er et stillbilde eller en plakat det eneste du kan vise frem tidlig i prossessen.
– Hvordan er det å selge inn til kinosjefene?
– Det er ikke vanskeligere eller lettere, men man skal være bevisst på de, for de er ambassdørene for filmen, i sitt lokale marked. Så de er kjempeviktige!



Facebook
RSS