
Kinobransjen setter nå sitt håp til at Tenet kan trekke publikum tilbake i store mengder. Men hvor mange vil gå på kino og se Christopher Nolans nye film? Det er vanskelig, om ikke umulig, å spå.
En rekke norske kinosjefer fikk se filmen – som får norgespremiere 28. august – allerede mandag 17. august, under en lukket visning under Den norske filmfestivalen 2020 i Haugesund.
– Er Tenet filmen dere virkelig trenger for å få folk tilbake til kinoene?
– Vi trenger store filmer, men jeg kan ikke svare på spørsmålet uten å si noe om filmen. Og det kan jeg ikke. Vi håper Tenet kan være med å trekke folk tilbake, svarer kinosjef Erlend Serigstad hos Bryne kino.
Serigstad leder også Norske kinosjefers forbund.
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
LES OGSÅ:
Nå blir det rekordkort tid fra kinofilmpremiere til hjemmekinolansering
AMC-sjefen tror den nye filmleie-avtalen blir den nye standarden
Kilder i bransjen sier at filmen har mange scener lagt til Norge, og at en viktig del av handlingen også refererer til Norge – og viser at det faktisk er i Norge filmen foregår. Filmen gir «James Bond»-assosiasjoner, sier kildene våre.
– Vi har sammenlignet Tenet med Inception. Og den hadde vel rundt 370.000 kinobesøk i Norge, forteller Atle Ellingsen, SF Studios distribusjonssjef, til Kinomagasinet.no.
– Og nå vil dere være fornøyd med 100.000?
– Nei, vi må ha mer enn det. Men vi skal ikke sette noe mål. Vi må nok bare se hvordan det går nå, egentlig. Men det er klart at Tenet skal gå ganske lenge på kinoene. Den har ikke noe særlig konkurranse. Og så er det disse restriksjonene på kinoene, så får vi bare se hvordan det spiller inn. Og så håper vi på endring av énmeters-regelen ganske snart. Det er det viktigste.

Atle Ellingsen er distribusjonssjef hos SF Studios Norge. Foto: John Berge, Kinomagasinet.no ©
SF Studios lanserte til kinoenes store glede barnefilmen Knerten og Sjøormen den 3. juli. Pr. midten av august er salgstallet på over 113.000 billetter.
– Du uttalte under seminaret «Kinodrift i koronaens tid» at du er fornøyd med 113.000 som har sett Knerten og Sjøormen så langt, men sammenligner man med de forrige Knerten-filmene så er jo besøket atskillig lavere?
– Ja, det spørs hvilken Knerten du sammenligner med, men den forrige gjorde 155.000. Den nye filmen skal tikke og gå en stund til, så det kan jo hende den når opp mot den forrige. Jeg synes det er veldig gode tall, gitt situasjonen vi har vært gjennom, og jeg er kjempefornøyd med innsatsen til kinoene gjennom sommeren og stolt over jobben som er gjort. Jeg synes hele kino-Norge skal være stolt av den, og hva vi har fått til, sier Ellingsen.
Da kino-Norge fikk beskjed om å stenge ned kinoene grunnet spredningen av koronaviruset, 12. mars 2020, hadde den svenske filmgiganten to premierer på gang for dagen etter.
– Veien etter det har vært ganske humpete, med permitteringer – og ikke minst: hva skal vi gjøre med filmene? sa Ellingsen under bransjesamlingen i Haugesund.
Pr. august 2020 er et sted mellom 20-30 filmer flyttet enten til 2021 for planlagt kinofilmpremiere, eller strømmetjenester, fortalte Ellingsen.
Sommerens avtale mellom den amerikanske kinokjeden AMC og filmselskapet Universal kapper vinduet fra kino til videolansering fra tre måneder til tre uker.
– Dette er en endring i strukturen som har vært på trappene lenge, sa Ellingsen under seminaret. Han poengterte at «de store filmene» ikke er en del av AMC/Universal-avtalen.
– Dette er medium og småfilmene. De spiller seg ut, 90-95 prosent av dem, i løpet av to til tre uker på kino. En Premium VOD-lansering gjør at man kan bruke markedsføringen også til å få folk til å kjøpe filmene digoitalt. Dette trenger ikke være farlig og kan være bra for norsk film også, hvor man kan tjene mer penger i økosystemet, sa Ellingsen, som sa at han forstå at kinoene isolert sett kan være redd for utviklingen.
I et intervju med Kinomagasinet etter seminaret understreket Ellingsen at hvis kinovinduet endres for hele bransjen i USA, så kommer endringene også til Norge.
– Og det må vi forholde oss til. Jeg er usikker på om man skal være ekstremt redd for det eller om man skal se på en løsning der man kan ta en del av det og forstå at dette kan bidra til at det øker inntjeningen totalt i bransjen. Mer penger inn til oss blir penger vi reinvesterer i norske prosjekter, som igjen lager mer innhold som sendes ut.
Men først er det altså Tenet, som i Norge altså får norgespremiere 28. august.
– Det blir kjempespennende og det blir gøy å lansere en ordentlig «blockbuster» igjen. Den skal jo reåpne kinovinduet igjen, sier Ellingsen.
– Jeg har sett Tenet – og jeg skal se den igjen i IMAX-versjon. Det er bare å glede seg, avrunder SFs filmdistribusjonssjef.
Facebook
RSS