
Blind hadde premiere 28.02.2014.
Den er per 04.03.2014 sett av i overkant av 4.000 personer på kino. Filmen gikk opp på 31 kinoer.
Med hjelp av en applikasjon for iPhone eller iPad kan synshemmede nå få med seg hva som skjer på kinolerrettet under visningen av den nye norske filmen Blind.
Blind hadde norgespremiere 28. februar.
Appen heter Parlamo og det er MediaLT som i prosjektet SETT på kino har jobbet med å finne fram til gode løsninger for distribusjon av synstolking i kinosaler, melder Norges Blindeforbund. De har støttet prosjektet fra Norges Blindeforbunds forskningsfond.
Synstolking betyr at en stemme beskriver handlingen i filmen, samtidig som man ser filmen. Beskrivelsene er minst mulig forstyrrende og ødelegger ikke dialogen i selve filmen. Ved å avspille appen samtidig med filmen, og med hodetelefoner på, kan man oppleve filmen selv som synshemmed, i en kinosal.
Fra før av er ca 40 filmer synstolket, og dette lydsporet har vært tilgjengelig på DVD-er og Blu-ray Disc. Film & Kino har støttet dette tidligere, men har varslet at det ikke blir gitt mer støtte i 2014, grunnet sviktende inntekter.
– Langsiktig ønsker vi oss en ordning akkurat som den man har med teksting for hørselshemmede, slik at det stilles krav om at alle filmer som mottar offentlig støtte skal synstolkes, sier Sverre Fuglerud i Blindeforbundet til ABC Nyheter.
– Det er nå vedtatt at alle norske filmer skal tekstes, sier skuespiller Henrik Rafaelsen til NRK.
– En naturlig utvikling ville være at de fleste filmer også synstolkes. Der bør vi se til Sverige hvor dette er mye mer vanlig – både på kino og i teateret, sier Henrik Rafaelsen til nettstedet.
Det er Produksjonsselskapet Motlys som har betalt for utviklingen av appen, i samarbeid med Norges Blindeforbunds forskningsfond.
– I løpet av arbeidet med filmen «Blind» var jeg så heldig å få treffe veldig ulike mennesker som hadde det til felles at de var sterkt synshemmede, forteller regissør Eskil Vogt til Kreativt Forum.
– En av mange ting jeg lærte i den prosessen var at overraskende mange blinde hadde et sterkt forhold til film. Det ble derfor viktig for oss at denne filmen skulle synstolkes, og ikke bare som et unntak fordi filmen heter Blind, men fordi alle filmer burde bli gjort tilgjengelig for den store gruppen av synshemmede filmelskere der ute. På lik linje med at alle norske filmer nå tekstes for hørselshemmede, bør også synshemmede ha valget om å se film på kino – der lyden og opplevelsen er sterkest for oss alle, sier Vogt.
Facebook
RSS