
Fakta om Tappeluft Pictures
Tappeluft Pictures er et norsk produksjonsselskap innen spillefilm og TV-serier. Selskapet har sitt hovedkontor i Alta og har tatt navnet etter bygda Tappeluft(samisk Dáhpeluokta)på nordsida av Langfjorden litt aust for Langfjordbotn i Alta kommune.
Filmselskapet ble startet i 2007 og eies/drives i dag av Tommy Wirkola, Terje Strømstad, Kjetil Omberg og Stig Frode Henriksen. Kilde: Wikipedia.
Adresseavisen gir terningkast en og kaller filmen en «Rorbua-fra-helvete»-utgaven av en film, mens NRK Filmpolitiet faktisk gir to og kaller den et sammensurium av groviser. iTromsø.no er mildere stemt og gir terningkast tre: «Politisk ukorrekt og så lavmål at du bare er nødt til å løsne på smilebåndene og flire med.»
På kvelden 22. november meldte produsent Kjetil Omberg via Facebook at Tappeluft Pictures, mot distributør Nordisk Film Distribusjons vilje, avlyste Oslo-pressevisningen påfølgende dag av Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta:
«Utifra hva vi har erfart tidligere blir alle kinofilmer, også komedier som vår, vist til anmelderne i arbeidstiden – forståelig nok. Filmene blir gjerne vist tidlig på dagen. Og dere nyter filmen i fred og ro i en relativt tom sal. Denne opplevelsen representerer derimot ikke den opplevelsen som vår film skal være for kinogåerne, og vi føler utgangspunktet dere har for å anmelde filmen rett og slett blir misvisende.»
Omberg sier til KINOMAGASINET at de kun avlyste sin egen visning i Oslo, og ikke har bedt kinoene rundt omkring i Norge gjøre dette.

Kjetil Omberg. Foto: Tappeluft Pictures.
Bergen kino vil ikke vise filmen.
«Vi kan ikke prioritere en film vi ikke tror vil gå godt,» sier programsjef Stein Sørensen til Bergens Tidende.
Til iTromsø (bak betalingsmur) utdyper han:
– Jeg har sagt nei takk til visning fordi jeg ikke tror publikum i Bergen vil se den. Den forrige, «Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» ble sett av 295. Det er rett og slett grunnen. Det er en film med små muligheter i Bergen, i tillegg til at det er så mye film at det ikke blir plass til alt. Vi driver ikke med kvalitetsvurdering, det overlater vi til filmkritikere og publikum. Jeg kan forstå at filmskapernes reaksjon, men som sagt, jeg tror ikke filmen ville gått hjem i Bergen.
Men fredag 24. november snudde Bergen Kino. Til lokalavisen Bergens Tidende sier Stein Sørensen at all oppmerksomheten har gitt økt interesse blant kundene, som gjerne vil se den.
– Vi vil selvfølgelig imøtekomme et slikt ønske, sier Sørensen. Derfor har vi i dag gjort avtale med filmens distributør, Nordisk film distribusjon, om oppsetning på Bergen kino fra 1. desember, sier Sørensen.
Molde kino er dermed, etter det KINOMAGASINET kjenner til, den eneste av de mellomstore kinoene som har valgt å takke nei til filmen.
Til Dagens Næringsliv sier filmprodusent Kjetil Omberg at han ikke tror terningkast «har så mye å si», men at de som har laget filmen ikke vil like at den eventuelt får masse enere på terningen.
– Det er ingen vits i å gjøre filmen sin tilgjengelig for anmeldelse om man bare får slakt. Vi får en noe mindre synlighet, men dette er en film som først og fremst lever på folkemunne, og vi håper at varepraten er i gang hos vårt publikum. Responsen så langt på sosiale medier tyder i alle fall på det, sier Omberg til avisen.
Omberg sier videre at filmene selskapet er laget «for dem som liker filmene våre» og at bakmennene «ikke er masochister».
Filmskribent Ulrik Eriksen i Morgenbladet sier til Dagens Næringsliv at han ikke tror «en film som ikke har de kvalitetene anmelderne ser etter har så mye å vinne på å bli anmeldt». Også filmanmelder Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet har interessante synspunkter å tilkjennegi overfor DN. Hun mener at komedie er fen ilmsjanger det er størst forskjell på å se som kritiker og vanlig publikummer.
Terje Eidsvåg i Adresseavisen forteller til KINOMAGASINET at han ga den forrige filmen, Kurt Josef Wagle og Legenden om Fjordheksa, terningkast to. Men oppfølgeren var så dårlig at det ble terningkast én.
– Jeg gir sjelden terningkast en, men jevnlig to. Sist jeg ga 1 var «Gods of Egypt». En norsk filmer jeg har gitt 1 er krigsdramaet «Svik» med Lene Nystrøm.
– Var din anmeldelse utslagsgivende for at produsenten droppet pressevisning i Oslo, tror du?
– Jeg vet ikke om min anmeldelse hadde noe med avlysningen av pressevisningen i Oslo å gjøre, men la merke til at avgjørelsen ble offentliggjort etter at min anmeldelse ble publisert på adressa.no.
– Kan en slik avlysning også ha en positiv PR-effekt?
– Det tviler jeg sterkt på. Jeg tror heller negative anmeldelser kan ha en positiv effekt på noen filmer.
Om Ombergs argument om at en slik film bør sees på kveldstid med publikum, fremfor relativt alene i en kinosal på morgen, sier den erfarne filmanmelderen dette:
– Noen komedier kan muligens tjene litt på å bli sett med publikum, ikke mye, men kanskje litt, men virkelig dårlige filmer, som denne, har nok ikke særlig å vinne på det.
Eidsvåg mener slike tiltak, som går på å begrense pressens adgang til å vurdere en film før lansering, er mer vanlig internasjonalt.
– Det avslører som regel dårlig tiltro til filmen og som regel berettiget redsel for negative anmeldelser, sier Eidsvåg til vårt fagblad.

Filmanmelder Terje Eidsvåg i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen.
Her er bare noe av det Adresseavisens filmanmelder mener om Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta:
«Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen undergår seg selv i seig krimkomedie med dildo, spy og avføring. Syv år etter tulledokumentaren «Kurt Josef Wagle og Legenden om Fjordheksa» fortoner oppfølgeren som en grovere, plumpere variant av NRKs anstrengte sommerserie fra 2015, «Mysteriet på Sommerbåten».
Kongelige sexvitser i en film med lange scener hvor det meste av humoren ligger i det verbale. Unntaket er en orgie i spy, dildo og bæsj i filmens groteske klimaks.
Det er heldigvis lenge mellom hver gang en så dårlig norsk film slippes på kino.»
Les Adresseavisens anmeldelse her (bak betalingsmur).

Brevet om bakgrunnen for at Tappeluft Pictures ikke vil pressevise Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta i Oslo.
Facebook
RSS