
Nyttårspraten 2021
KINOMAGASINET tar Teams-møter med ledende personer i norsk film- og kinobransje, fra leverandører og distributører innen alle ledd. I dag: Per Sundling, eier og daglig leder av Sundling AB.
– Den menneskelige naturen er ikke å sitte hjemme, vi lengter etter å komme ut. Jeg tror kinoene har sin selvsagte plass, og kommer tilbake.
Per Sundling, mannen bak Sundlings – den svenske snacks- og popcorngiganten – har som alle andre kinoaktører vært gjennom et veldig annerledes kinoår.
Etter at koronaviruset førte til at myndighetene i en lang rekke land «stengte ned» samfunnet har naturlig nok Sundlings hatt det vanskelig. Som en av de største leverandørene av ferskvarer til kinoene i Norge fikk det hele drastiske konsekvenser.
Men Sundlings brant heldigvis ikke inne med for store varelagre. Som matprodusent har man jo holdbarhetsdatoer å forholde seg til. Firmaet hadde bestilt enorme mengder i forkant av den da forventede lanseringen av James Bond-filmen No Time to Die, i april 2020.
– Hvordan taklet dere endringene?
– Vi levde i starten i villfarelsen at straks våren var over, så skulle ting skje igjen og filmer skulle komme på kino. Men vi innså i løpet av sommeren, da filmene ble flyttet, at det ikke ville skje. Vi fikk fristilt et par personer som ikke var fast ansatte, og siden har vi fått bra hjelp fra staten, med permittering av personalet så de jobber 20, 40, 60 eller 80 prosent. Det gis også omstillingstønad om man mister mer enn 30 prosent av omsetningen, så den støtten hjelper på faste kostnader.

Per Sundlings (adm. direktør) inne på kontoret sitt i Lidköping, rett ved den svenske innsjøen, Vänneren. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Innen dagligvarehandelomsetning i Sverige klarte Sundlings å øke omsetningen i 2020, og takket være mer åpne kinoer i Norge i første del av høsten 2020, fikk de lette på lageret.
– Vi fikk ut det som var produsert av baconsnacks, vårt største produkt. Vi hadde en del olje som gikk ut på dato, men den kunne vi fryse ned.
Per tror kinoene overlever, men ikke alle. Spesielt i USA tror han kanskje så mange som 30 til 40 prosent av dem vil måtte legge ned.
– Tror du konserter og åpne kinoer i 2021?
– Folk går på arena selv om man kan se på kampen hjemme. Slik blir det også med film, mener Per.
Sundlings leverer også mye varer til norske arenaer og underholdningsparker, som ligger nede for telling grunnet at de ikke kan holde åpent.

Per Sundling. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Omsetningen for Sundlings ble halvert fra 2019 til 2021. I 2019 var den på 120 millioner SEK.
– Men vi klarer oss uten problemer ett år til om det er slik. Vi har lagt penger til side og har tenkt å bruke reservene til å utvide og investere. Det er «rent skjønt» å ha muligheten til det, sier gründeren som i 2020 skulle feire selskapets 30-årsjubileum.
– Vi savner alle våre venner i Norge. Vi har ikke møtt de på ett år. Vi er glad for støtten mht. salget vi klarte i Norge i 2020 – det har vært fantastisk viktig, sier Per Sundling.
LES OGSÅ:
Facebook
RSS