
Midlene fra Norsk filminstitutt går til Askepotts stesøster – en ny vri på et velkjent eventyr, Evig sommer – en brutalt ærlig og vakker kjærlighetshistorie samt til CysteMfeil – noe så paradoksalt som en hyggelig familiefilm om kreft, død og verdens undergang.
Elleve søkere ønsket i denne runden tilskudd til produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering, og tre får til sammen 42,6 millioner kroner. I tillegg er filmene godkjent for etterhåndstilskudd på potensielt mange millioner.
– Publikum kan glede seg – kanskje med litt skrekkblandet fryd, fastslår konsulent Tom Guldbrandsen om filmene han har anbefalt tilskudd til.
Konsulentordningen skal bidra til å få frem nyskapende spillefilmer av høy kunstnerisk kvalitet og stor kulturell og samfunnsmessig verdi.
Disse får tilskudd
Regissør Emilie Blichfeldt og Mer Film AS tildeles 17.800.000 til produksjon av filmen Askepotts stesøster – en sjokkerende og morsom gjenfortelling av eventyret, med stesøsteren i sentrum.
– Spillefilmdebutant Emilie Blichfeldt skal lage en grensesprengende, vakker og underholdende film som vil forandre ditt syn på stesøsteren for alltid, sier produsent Maria Ekerhovd.
– Alle som bruker tid, penger, og ikke minst utsetter seg selv for smerte for å prøve å nå opp til det uoppnåelige idealet, er en stesøster. Det er på tide at stesøsterens historie blir løftet fram fra Askepotts skygge og dyrket som den rå og feministiske fortellingen om skjønnhetstyranniet den er, sier Blichfeldt.
Regissør Martin Lund og Storm Film AS får 16.000.000 i tilskudd til produksjon av CysteMfeil, en animert film søkerne beskriver som en hyggelig familiefilm om kreft, død og verdens undergang.
– Det er en årelang drøm som går i oppfyllelse når jeg med denne tildelingen får muligheten til å lage en helanimert spillefilm for hele familien. Fortellingen om den lille kreftcellen Kaja som forlater cysten og legger ut på en fantastisk reise i kroppen, håper jeg vil by på store doser med både spenning, humor og hjertevarme! sier Lund selv.
Konsulent Tom Guldbrandsen understreker at norske filmer topper kinolistene i Norge og at det lover godt fremover.
– I denne runden var det flere gode prosjekter med kraftige og tydelige fortellerstemmer. Filmskaperne som sto ut denne gang var Emilie Blichfeldt og Martin Lund. Med solide produksjonsselskaper bak seg har de begge gode forutsetninger for å forløse sine prosjekter, sier Guldbrandsen.
– Realistisk og sexy
Regissør Jakob Rørvik og Maipo Film AS får 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd til filmen Evig sommer, beskrevet som en brutalt ærlig og vakker kjærlighetshistorie.
– Evig sommer er et manus jeg har jobbet med i over ti år: Selve drømmeprosjektet som jeg aldri har lagt fra meg. Jeg er i ekstase over at det nå skal realiseres, sier Rørvik.
– Regissør og manusforfatter Jakob Rørvik byr på en filmfortelling som vil oppleves betydningsfull og relevant for mange, i et helt nydelig manus som er både rått, realistisk og sexy! sier konsulent Cecilie Aspenes og legger til:
– Selv om Evig sommer er en brutal kjærlighetshistorie, er den mest av alt en film som hyller livet!
Disse tre prosjektene er gjennom produksjonstilskuddene forhåndsgodkjent for etterhåndstilskudd. Etterhåndstilskuddet kan, om filmene møter kriteriene, utgjøre inntil 8.000.000 kroner eller maksimalt 20 prosent av godkjente utviklings- og produksjonsbudsjetter.
Les mer om etterhåndstilskudd her
Barn og unge i fokus
Tidligere i 2022 besluttet Norsk filminstitutt å øke potten avsatt til kunstnerisk vurdert film, ved å øremerke nye seks millioner til film for barn og unge. Disse midlene var det mulig å søke om i høstens søknadsrunde. Blant målene var å fremme mer originalskrevet film og å legge til rette for at nye generasjoner får et forhold til norsk filmfortelling.
– Jeg er glad for at vi nå tildeler 16 millioner kroner i tilskudd til den originalskrevne barnefilmen CysteMfeil der cellene i kroppen blir til levende vesener i en rørende fortelling med mål om å skape ettertanke for både store og små. Askepotts stesøster får 17,8 millioner, og gjennom Emilie Blichfeldts blikk på misunnelse, mindreverdighet, kroppspress og lengsel etter et uoppnåelig og trangt skjønnhetsideal behandles en tematikk høyrelevant for dagens unge, sier direktør i NFI Kjersti Mo.
– Barn og unge er en prioritert målgruppe for Norsk filminstitutt, og nye generasjoner fortjener gode filmopplevelser som speiler vårt språk og kultur, understreker hun.
Norsk filminstitutt har innebygde mekanismer, som blant annet raskere utbetaling av etterhåndstilskudd, som gjør det gunstigere å lage barne- og ungdomsfilm enn annen spillefilm.
Basert på en pressemelding.
Facebook
RSS