
24.- 26. september lanseres for første gang MIRAGE, Norges nye internasjonale festival for det som benevnes «the art of the real».
Dette betyr fokus på den kunstneriske dokumentarfilmen.
Filmene vises på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika i Oslo.
Det blir visning av 21 håndplukkede dokumentarfilmer, film- og musikkopplevelser i samarbeid med Ultima Oslo Contemporary Music Festival, nattkino, Slow Cinema Sunday og båtkino med konsert.
Dette er, ifølge pressemeldingen, «dokumentarfilmperler fra de viktigste internasjonale filmfestivalene som Berlinalen, Venezia, Copenhagen Dox, IDFA m.m, hvorav hele 17 av filmene har sin Norgespremiere.»
MIIRAGE-filmen er kunstnerisk og visuell, og forteller i bilder så vel som med ord. Den tar deg med på en reise, i møte med mennesker, kulturer og steder. Filmene i programmet favner spekteret fra klassisk dokumentarfilm til det eksperimentelle og hybride. Flere av filmene befinner seg i rommet mellom dokumentar og fiksjon, og utfordrer grensene for hva en dokumentarfilm kan være, fortelles det på festivalens nettside.
Det planlegges videre flere eventer gjennom året, hvor Mirage vil «hylle dokumentarisk arbeid på tvers av kunstformer med hovedvekt på film, men også fotografi og litteratur.»
Festivalen har som mål å skape en sosial møteplass mellom publikum og de mest innovative, nytenkende kunstnerne og auteurene innen dokumentarsjangeren fra hele verden. Festivalen har mål om å posisjonere Oslo og Norge som et anerkjent internasjonalt samlingsted for bransje og publikum. Et hjemsted for det fremste av «the art of the real». Gjennom et unikt samarbeid med Cinematekene, Filmklubbene og enkeltstående kinoer når festivalen også utenfor hovedstaden med parallelle kino-visninger og eventer på kryss og tvers av landet.
Festivalen er startet på initiativ fra Racha Helen Larsen (festival- og programsjef) og Egil H. Larsen (kreativ leder), som sammen driver produksjonsselskapet Yellow Log.
Deres siste film, Hvor man vender tilbake, var åpningsfilmen på Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) i 2019 og vant Amanda for beste dokumentar.
Helene Eggen, fra Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad, Tromsø internasjonale filmfestival og Oslo Art Weekend er kommunikasjonsansvarlig og kurator. Ida Kviteberg, som har jobbet med Tromsø internasjonale filmfestival, Oslo Pix og startet Ransel Produksjon, er produsent. Martijn te Pas, som har jobbet 19 år for IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), er med som programmerer. Bransjesatsningen ledes av tidligere journalist og konsulent ved NFI og DFI; Helle Hansen. Martha Otte (tidligere festivalsjef for TIFF) er med i styret. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.
Facebook
RSS