
Bygdekinoen er Film & Kinos tilbud om kino på steder I Norge som ikke har egen fast kino. Bygdekinoen har mobilt utstyr og viser film i alle typer lokaler over hele landet. Bygdekinoen ble startet i 1950 under navnet Norsk Bygdekino (etablert 23. juli 1950 i Oslo) og var et norsk aksjeselskap som drev ambulerende kinofremvisning. Den ble vedtatt opprettet i Stortinget (1948) med det formål å tilby kinodrift med visning av god film til bygde- og kystbefolkning på steder som ikke hadde fast kino. Staten eide halvparten av aksjene, og blant stifterne var landsomfattende organisasjoner som Kommunale Kinematografers Landsforbund (KKL – senere Film & Kino), Kommunenes Filmcentral A/S (KF) og andre medlemmer av Statens folkeopplysningsråd.
Over 122.000 personer besøkte en av Norges 170 bygdekinoer i løpet av kinoåret 2014. – Vi føler at ideen med bygdekino fortsatt er veldig god, sier Bygdekinoens leder, Arnfinn Inderhaug.
Det er bransjeorganisasjonen Film & Kino som driver Bygdekinoen. Den hadde i 2014 et driftsbudsjett på ca. 18 millioner kroner og billettinntekter på i overkant av ti milllioner kroner.
– Bedriftsøkonomisk er ikke dette lønnsomt, medgir Inderhaug.
– Så vi er avhengig av støtte. Ettersom tilskuddene fra Film & Kino er reduserte, har vi kompensert noe med økte billettpriser og avgift fra stedene vi besøker, forteller han til KINOMAGASINET.
Status for 2014 ble 122.658 betalende publikummere, mot 112.414 i 2013. Det medfører en økning på hele ni prosent, mens snittet for helekinonorge var en nedgang på 6,1 prosent.
I snitt koster billettene ca 85 kroner hos Bygdekinoen. De er nå landets 24 største kino samlet.
– Distributørene ser mer og mer på oss som en enhet og vi blir vurdert som en middels pluss kino, forteller Bygdekino-sjefen.
Seks av filmene på topp ti-listen til Bygdekinoen var norske, og norskandelen ble hele 50,7 prosent. Doktor Proktors prumpepulver var mest sett, dereter fulgte Frost og fem andre norske filmer.
– Filmtilfanget i 2014 har vært midt i blinken for Bygdekinoen. Av topp ti var seks norske og åtte av de ti barne- og familiefilmer. Vi har hatt det nest beste besøket på fem år, sier Arnfinn Inderhaug.
I Nordland fylke utmerker Bygdekinoen seg med en besøksøkning på 53,4 prosent fra 2013 og det beste besøket på over ti år.
Da kinonorge ble digitalisert, skalerte Bygdekinoen driften betraktelig. Nå er det «ti omreisende sirkus vi holder i gang», forteller Inderhaug.
Det er 170 steder som får besøk, mot 230 før digitalseringen.
– Vi føler at ideen er veldig god. Vi er Norges første og største kinokjede i antall steder. Så har andre oppdaget dette med kjededrift etter oss, sier han lettere spøkefullt.
Facebook
RSS