
Polske filmer har gjort det bedre på norske kinoer enn man skulle tro. Nå engasjerer Norsk Filmdistribusjon seg i dette markedet.
KINO Project, som består av to polsk-norske kvinner, har et så godt nettverk at filmene deres de fire siste årene omtrent utelukkende er markedsført gjennom organisk spredning i sosiale medier. Det meste Kino Project har annonsert for, er 5.000 kroner for én film.
Polsk diapora er den største minoritetsgruppen i Norge. Selv om det ifølge Statistisk sentralbyrå er ca. 110.000 mennesker med polsk bakgrunn i Norge, er tallene ifølge den polske ambassaden langt større. Kanskje opp mot 200.000.
Norsk Filmdistribusjon skal nå distribuere polske filmer på norske kinoer i samarbeid med KINO Project.
Første film ut i samarbeidet er Raz, Jeszcze Raz som har tentativ kinopremiere 4. desember 2020.
Konseptet kalles NFD Expat og har et stort og hittil uutnyttet potensial, mener Martin Antonsen Svalastog, filmsjef hos Norsk Filmdistribusjon.
– Mange tror jo at svensker er den største innvandrergruppen i Norge, men faktum er at det er tre-fire ganger så mange innvandrere fra Polen som fra Sverige. Og mange av disse ønsker å møtes og se film fra hjemlandet på kino. Det blir et samlingspunkt for dem. Mennesker med polsk bakgrunn ønsker å gå på kino for å se ferske filmer fra hjemlandet samtidig som de møter andre med samme bakgrunn, sier Svalastog.
Filmdistributøren ønsker nå å få satt opp de polske filmene på kinoer over hele landet.
– Det er viktig å merke seg at NFD Expat ikke kun er for polakker. Vi skal distribuerer polske filmer med engelske undertekster og noen ganger med norske undertekster, forteller Svalastog.
– Vi ser etter kinoer hvor det er en stor polsk befolkning i nærområdene, og mulighet til å fylle flere saler på samme tidspunkt dersom filmen slår an.

En scene fra den polske komedien Raz, Jeszcze Raz.
Kort om KINO Project:
Første gang KINO Project viste polsk film i Norge var i april 2016 på Sandnes Kinokino. De måtte leie hele kinosalen (108 seter) og selv om de solgte alle billettene for 100 kroner pr. stk. ville det ikke dekke kostnadene. Ved hjelp av polske sponsorer og en norsk forretningsmann bestemte de seg likevel for å prøve. Dette var første gang polsk film ble vist på denne måten, og allerede første dag var de 108 billettene solgt. De bestemte seg for å legge ut en visning til samme dag, og billetter ble utsolgt da også!
Deretter begynte KINO Project å vise filmer på kinero i Sandnes, Bergen, Tysvær, Kristiansand og Ålesund i samarbeid med polske organisasjoner. Første gang de distribuerte film enda bredere var i oktober 2017. Det var filmen Botoks. Filmen ble vist på 27 kinoer på totalt 64 visninger og hadde et snitt på 96 besøk per visning. Fra oktober 2017 til høsten 2020 har KINO Project distribuert 31 titler til norske kinoer. Før COVID-19 organiserte de 1.317 visninger med totalt 66.694 besøkende. Det vil si et snitt på over 50 personer per visning.
«Det er interessant å se hvor få visninger og hvor høyt besøk per visning disse filmene har hatt, sammenlignet med ordinære kinooppsetninger», mener Norsk Filmdistribusjon.
Facebook
RSS