
OSLO: Norsk filminstitutt (NFI) får ansvaret for mange av oppgavene som Film & Kino nå har hatt. Bransjeorganisasjonen mister også kontrollen over Norsk kino- og filmfond, som heretter skal forvaltes av Kulturdepartementet.
Andre høydepunkter fra stortingsmelding 30, «En framtidsrettet filmpolitikk», er:
• Mindre byråkrati, men mer makt til Norsk filminstitutt (NFI).
• Færre, men større filmregioner.
• Insentivordning for både utenlandske og norske film- og serieproduksjoner.
Dette ble klart da vårens mest etterlengtede dokument innenfor norsk film- og kinobransje ble lagt frem på Filmens hus i Oslo fredag 29. mai 2015 av kulturminister Thorhild Widvey (Høyre).
– Vi presenterer i dag en fremtidsrettet politikk, om en film sees på kino, i sofakroken og på trikken, så skal det være gode rammevilkår og fleksibelt.
Spark til de rødgrønne
I den fullsatte veslesalen, Lillebill, satt presse og en lang rekke representanter fra norsk kino- og filmbransje.
Det er åtte år siden forrige stortingsmelding om temaet, «Veiviseren», noe ministeren adresserte i sin tale til offentligheten:
– Da den rødgrønne regjeringen hadde ansvaret fantes det 14 ulike tilskuddsordninger som departmentet i detalj fordelte, som igjen hadde underkategorier. Forskriftene kom heller ikke på plass før i 2010, tre år etter. Denne bransjen trenger en oppfølging som er mer fremoverlent. Det har vært for byråkratisk, langtekkelig og uholdtbart i forhold til bransjeendringene, sa Thorhild Widvey.
Hun poengterte også spesifikt at forrige melding ikke tok innover seg at staten via NFI drev med området, mens kommunene hadde sin del via Film & Kino. Dette endres nå radikalt.
Hun lovte et mye enklere regelverk, som skal være plattform- og sjangernøytralt. Det skal bli færre regler og færre skjemaer.
– Får vi det slik kan NFI – i dialog med bransjen – gjøre endringer, raskt!
Innspillsmøter og høring
Thorhild Widvey innledet med å si at det å presentere meldingen har hun gledet seg mye til og hun understreket at målet er å få endringene implementert raskt, i løpet av høsten 2015, og det meste i gangsatt fra og med 2016.
Departementet ønsker også videre innspillsmøter med bransjen, og sammen med NFI og andre berørte aktører, vil hun ha innspill på hvordan den nye filmpolitikken kan implementeres.
Fire hovedendringer
Dette er de fire hovedgrepene i stortingsmelding 30, «En framtidsrettet filmpolitikk», slik kulturminister Thorhild Widvey la de frem:
Nye filmpolitiske mål viser regjeringens retning og visjon for norsk film:
• Både bredde, variasjon og kunstneriske filmer skal få plass
• Filmene skal kunne nytes uavhengig av plattformene og innholdet skal være tilgjengelig for alle
• Målet er å få flest mulig å se filmene, men samtidig skal kunstneriske, ambisiøse filmer også lages
• Bransjen skal profesjonaliseres ytterligere
Enklere og mer dynamiske tilskuddsordninger:
• Forvaltningen skal bli mer effektiv og det skal bli mindre byråkrati
• Suksessfulle og etablerte produksjonsselskaper skal få en «hurtigsluseordning»
• Mer oppmerksomhet rundt inntjeningspotenisale på alle plattformer
• Tekstkravene utvides til alle formater/plattformer og det blir mer synstolkning alle kinofilmer.
Styrking av regionale filmmiljøer og ny tilskuddsordning:
• Detaljstyringen skal begrenses
• I dag brukes store ressurser på saksbehandling. Mer av ressursene skal brukes på å skape film
• NFI får større frihet, handlingsrom og større ansvar.
• Cinemateket i Oslo skal ikke drives direkte av NFI, men som en egen enhet – slik de andre cinemateken drives
• NFI skal ikke lengre drive Filmmuseet. Dette skal overtas av en annen virksomhet med mer museumsfag kompetanse.
Insentivordningen skal innføres fra 2016 og sikre at utenlandske filmproduksjoner velger Norge. De siste årene har landet mistet store filmproduksjoner grunnet høyt kostnadsnivå og manglende insentivordning, samt at så mye som 1/3 av norske filmer er filmet i utlandet grunnet kostnadsnivået her hjemme. Ordningen blir refusjonsbasert og skal gjelde også norske film og serieproduksjoner. Men, de kan ikke kombinetres med øvrige NFI-tilskudd, dog med noen unntak. En høring på dette feltet alene kommer høsten 2015. Disse tilskuddene skal ikke gå på bekostning av dagens tilskuddsordninger.
Det er i dag seks regionale filmfond. Disse skal slås sammen til to eller tre. NFI skal opprette en egen Bergensavdeling som skal styre dette arbeidet.
En ny nasjonal statlig politikk for filmforvaltning:
• Film & Kino mister råderetten over avgiftsmidlene fra kino- og videogramavgiften i Norsk kino- og filmfond (NKFF), som flyttes til Kulturdepartementet.
• Det blir NFI som får ansvaret for festivalene, cinematekene, dubbing av film m.v.
• Et nytt utvalg skal opprettes og skal være de som gir tilskudd til disse ordningene
• Dagens festivalstøtteutvalg avvikles og erstattes med et tilskuddsutvalg underlagt NFI, som skal ha sekretariatsfunksjon
Konklusjonen til ministeren var dette:
– Film & Kino har vært en kommunal medlemsorganisasjon, til nå å få mer likhetstrekk med en privat bransjeorganisasjon. Da vil Film & Kino – på linje med andre bransjeorganisasjoner – stå for finansieringen av egen virksomhet og drift. Film & Kino har betydelig kompetanse på drift av bygdekino. Dette er et viktig tiltak og vi vil gå i dialog om Film & Kino hvordan den best kan videreføres.
– NFI er best egnet til å forvalte en nasjonal filmformidlingspol. Overordnet nasjonalt ansvar, en mer helhetlig tenkning, fra utvikling, produksjon og formidling skal skje via NFI, hvor vi samler forvaltningen.
KINOMAGASINET kommer tilbake med flere saker om filmmeldingen utover fredagen og de neste dagene.


Facebook
RSS