
Sitter du med et spennende filmprosjekt, men vet ikke helt hvordan du skal finansiere dette? Da er du ikke alene.
Det er flere muligheter du kan tenke over, og vi har samlet flere alternativer her som kan være aktuelle i startfasen av ditt prosjekt. Vi har rangert disse alternativene ut i fra hva som er enklest å starte med, og til slutt få inn alle midlene du trenger for å realisere planene dine.
Søk om lån
Har du noen bekjente som kan hjelpe deg i oppstartsfasen og ikke vil vente med å få svar fra støtteordninger, kan lån være et alternativ for å få filmprosjektet i gang.
For å søke om kapital til oppstart, prøv Matchbanker eller lignende sider som gir deg oversikt over hvilke tilbud som gjelder for deg. Fordelen er at du ikke blander inn kjente og kjære på prosjektet, og du trenger heller ikke å betale mer enn renten på lånet av det eventuelle overskuddet.
Men her er det viktig at du ikke låner mer enn hva økonomien tåler, og at du kan tilbakebetale selv om du ikke tjener noe.
Støtte fra venner og familie
Har dine nærmeste tro på det du driver med kan du be om hjelp fra dem og starte en innsamling. Til gjengjeld kan du eventuelt se på om du kan gi dem noe tilbake på overskuddet som takk for hjelpen.
Dette er nok et av de tipsene som kan være mest risikabelt, da det er kjedelig å skylde penger til venner og familie om prosjektet ikke går etter planen. Men så lenge du er ærlig om risikoen for å investere i prosjektet, kan dette være et alternativ for å få penger på plass raskt.
Crowdfunding
I dag finnes det en rekke forskjellige nettsider hvor du kan få støtte til prosjekter fra private investorer. Dette blir kalt folkefinansiering på norsk, og har blitt veldig populært blant startups i Norge. Men ulempen er at du må være flink til å markedsføre deg selv, og det kan ta litt tid før du får alle midlene på plass.
Norske støtteordninger
Det finnes flere støtteordninger i Norge som kan hjelpe deg med å realisere ditt filmprosjekt. Her skal vi gå gjennom de mest kjente fondene som kan gi deg støtte til både utstyr og produksjon.
Kulturrådet: De har sju forskjellige ordninger til lyd og bilde som kan hjelpe deg med å innhente penger. De kan gi tilskudd til innkjøp, vedlikehold og drift, produksjon og lansering, piloter og research for å komme i gang.
Norsk filminstitutt: NFI er en av de største aktørene i Norge som støtter norske filmprosjekter, og de har mange søkere per år som trenger penger til utvikling, produksjon, kompetansehevende tiltak og mye mer.
Men ulempen med slike støtteordninger er at det er som regel en lang søkeprosess, og du må være i stand til å svare på en rekke spørsmål for å kunne få støtte og passe inn innenfor segmentet de støtter.
Så hva er det beste alternativet? Svaret blir nok en kombinasjon av alle disse for å komme i gang.
Facebook
RSS