
Denne våren lanseres ti norske filmer på kino. Her er en oversikt over filmene.
Hvert halvår presenteres de nye norske filmene på et arrangement på Filmens hus i Oslo, i regi av Norsk filminstitutt (NFI).
NFI er som kjent statens eget organ for film, og de både bevilger penger til filmproduksjoner og hjelper til med lanseringen av disse. Filmvåren (som dette siste arrangementet het) og Filmhøsten er beregnet på presse og bransjen selv, for å gi et overblikk over repertoaret. KINOMAGASINET var selvsagt tilstede!
Staying Alive
Premiere: 16. januar
– Samlivsbrudd kan være hylende komisk og ikke bare trist. Nettopp derfor ønsket vi å lage komedie av det, fordi det er så mye alvor i bunn. Da blir det enda mer moro, forteller regissør Charlotte Blom.
I Staying Alive er det Agnes Kittelsen som spiller den forsmådde Marianne (34), som oppdager at kjæresten er utro. Linn Skåber spiller den støttende venninnen.
– Det var ingen åpenbar match da vi tenkte på det, men da vi prøvde det, ble det det. Vi bygde alt rundt Agnes Kittelsen, forteller Blom.
Drone
Premiere: 27. februar
Gamere er de nye soldatene. Regissør Tonje Hessen Schei forteller at hun fikk ideen da hun hørte historien om en som gikk fra å spille dataspill til å bli dronepilot, og sitte å drepe mennesker.
Hessen Schei klarte å få tak i en eks-dronepilot som fortalte hva han opplevde. Filmen er vist på ulike filmfestivaler og TV. Men dokumentaren får likevel kinovisning.
– Vi har fått en enormt bra respons på TV og festivalversjonen og hadde store ønsker om å få den ut på kino. Det byr på spennende muligheter med å nå et bredere publikum, sier regissøren.
Drone ble tildelt filmfredsprisen Cinema for Peace Award, som ble delt ut under filmfestivalen i Berlin mandag 9. februar 2015. Dette er første gang en norsk film mottar denne prisen. Regissør Tonje Hessen Schei og medprodusent Jonathan Borge Lie var til stede på den fredshvite løperen på prisutdelingen.
Å vende tilbake
Premiere: 27. februar
– Jeg ville fortelle en historie om mental helse og menn og jeg valgte en hjemvendt soldat, forteller regissør Henrik Martin Dahlsbakken. Han sier Å vende tilbake er basert på hans og brorens oppvekst. Selve vennskapsforholdet er deres, mens historien er fiktiv. Filmen er skutt på 35 mm analog film, som gjorde hele prosessen nervepirrende. Grunnet et lite budsjett kunne de «skyte» mye mindre enn hva andre filmproduksjoner kan tillate seg.
Kvinner i for store herreskjorter
Premiere: 6. mars
Regissør Yngvild Sve Flikke mener at Gunnhild Øyehaugs roman Vente, blinke ikke kunne filmatiseres direkte. Derfor er filmversjonen «fritt etter» boken, med ca. 30 % av bokens innhold, og en ny karakter er oppdiktet. De to skrev filmmanuset sammen. Hovedrolleinnehaver Inga Ibsdotter Lilleaas sier at hun kjente seg litt igjen i den desperate famlingen til litteraturstudent Sigrid, og beskriver den som «en veldig kul rolle.» Filmen er innspilt i Trondheim.
Den tilfeldige rockestjernen
Premiere: 13. mars
Fem års arbeid ligger bak denne dokumentaren om Kaizers Orchestra. – Jeg ville ha det gøy og kose meg og ta tak i en fascinasjon, forteller regissør Leiv Igor Devold.
– Så fant jeg ut at Helge Risa, Omen i gassmasken, var en spennende historie.
Selv sier tangentspilleren i gruppen at han ikke visset at filmen var så konsentrert om om ham før mot slutten.
– Hvorfor gassmasker? Vi ville ha noe for å skille oss ut. Det var vanskelig for de andre, men lettere for meg å bruke. Det er lett å sitte rolig og bare pumpe med den på. Regissøren mener at Kaizers Orchestra har et metanivå i hvordan de forholder seg til publikum.
– De prøver å fortelle en historie og da var det nærliggende å ta tak i dem.
Svenskjævel
Premiere: 13. mars
Regissør Ronnie Sandahl forteller at han først skrev et manus som utspilte seg i en svensk småby. – Da innså jeg at alle jeg gikk på skolen med, hadde flyttet. Selv den lokale narkodealeren hadde flyttet til Oslo. Jeg traff mange her. Jeg vil gjøre film som er politisk, men vise det gjennom det personlige. Å få frem maktbalansen mellom Sverige og Norge, mann og kvinne, arbeider- og middelklasse. Jeg ville skildre Norge med en utenfra-blikk og dissekere hva som skjer med et nyrikt land.
Brødre
Premiere: 20. mars
Aslaug Holm filmet sine to sønner i ti år.
– Alt sto på spill – ekteskapet og forholdet til barna. Og jeg skulle egentlig vært ferdig for tre år siden, forteller Holm.
Illusjonisten Dirk Ohm
Premiere: 20. mars
En tysk tryllekunster forsvant fra Grogn. Og med dette som utgangspunkt er det blitt film. Med tillatelse fra familien fikk filmskaper Bobbie Peers bruke den forsvunnesnavn.
De nærmeste
Premiere: 27. mars
Anne Sewitsky (Sykt lykkelig) tar for seg lengsel og relasjoner hos de som ikke finner det i nærmeste familie.
Dryads
Premiere: 10. april
Sten Hellevig har en karriere i USA, men dro tilbake til hjembyen for dette oppvekstdramaet. Inspirert av et virkelig band som ble oppløst, har Hellevig diktet videre sammen med den etablerte amerikanske manusforfatteren Randall Jahnson, som blant annet har filmen The Doors på CV-en. Hellevig forteller at Dryads var en gjeng med gutter som var norges første britpopban. De spilte på Quart, men de fikk angst og drakk seg fulle, og oppløste bandet da de fikk tilbud om platekontrakt. Vokalisten var ganske usympatisk, forteller Hellevig.
I denne nytolkede filmversjonen ble det hele til et jenteband. – Det er en Almost Famous-aktig ide, som forteller historien gjennom en femtenårig pike. Det syntes Randall Jahnson var originalt og ville være med å skrive det. Filmen bygger ikke så mye på de virkelige Dryads. I filmen er det en verden som er magisk for henne, som kommer fra et kristenkor bakgrunn. Alle skuespillerne var med på dialogene, så det ble mer troverdig.
Produsent Terez Hollo-Klausen sier det er spennende å lage film for ungdom. – De ser heldigvis film på kino og dermed må vi ta ansvar for å lage film om deres hverdag. Deres forhold til sosiale medier er nå selvsagt og ikke sett så mye på film før.
Saken er hentet fra KINOMAGASINET 1•2015. Les magasinet nedenfor!
Facebook
RSS