
SF-HISTORIKK
Svensk Filmindustri stiftes i 1919 av Ivar Kreuger.
Bonnier, nå Nordens største medieselskap, overtok i 1993.
I 1998 deles Svensk Filmindustri og SF Bio (SF Kino i Norge) i to selskaper.
SF Bio, som er Nordens største kinokjede, eies 30 prosent av Bonnier. Investorselskapet Bridgepoint kjøpte 70 prosent i 2015.
SF, som byttet navn til SF Studios våren 2016, eies av Bonnier.
SF Bio (SF Kino) er ikke en del av skandalene som nå rulles frem.
Nordens største filmselskap – SF Studios – svarer på kritikken: «Vi skal granskes og vi skal være beredt på å få kritikk».
I en pressemelding sendt ut onsdag 8. juni klokken 19:09 kommenterer SF Studios for første gang oppslagene hos SVT hvor noen få åpne og et tjuetalls anonyme kilder forteller om bedriftskultur og bedriftsøkonomiske disposisjoner til selskapet.
Samme dag sendte også adm. direktør Jonas Fors en direkte e-post til SVT, som har drevet frem avsløringene, hvor han gjentar mange av punktene i den senere utsendte pressemelding.
INTERN E-POST: BER OM ARBEIDSRO
KINOMAGASINET kjenner også til at SF Studios-sjefen sendte ut en intern e-post til alle de ansatte i selskapets avdelinger tidligere på dagen.
Der fremgår flere av de samme argumentene (se lengre ned i saken), men med noen viktige vesensforskjeller.
Det understrekes at selskapet har mange gode samarbeid, men at man foretrekker at uenigheter skal drøftes internt.
Det bes videre i e-posten om arbeidsro i organisasjonen, som kan tolkes dithen at dette ønsker man ikke mer snakk om.
PENGESLØSERI, FYLL OG FEST
I den interne e-posten fremgår det også at Fors hevder å «ikke kjenne seg igjen» i beskrivelsene av fyll og sextrakassering.
Ifølge kilder KINOMAGASINET har snakket med, som har kunnskaper om forholdene i selskapet også etter at Fors overtok i 2013, har Fors definitivt den stilen som beskrives fra Cannes-kildene. Her ble «Snabba Cash» nevnt som en slags kulturell referanse av SVTs kilder.
Etter det KINOMAGASINET kjenner til har Jonas Fors utmerket seg på interne kickoff/fester i SF-regi med en tilnærmet «Wolf of Wall Street»-stil. Det er store mengder alkohol og en egenartet festkultur som SF-sjefen står for, sier våre kilder.
Det samme fremgår av en større artikkel/innslag hos SVT. Flere kvinner i høyt besatte posisjoner i selskapet har sluttet grunnet det de beskriver som en «sjuskete, sexistisk» bedriftskultur.
FRYKTKULTUR
Selskapets ansatte forteller videre til SVT at mange er livredd for å si i fra om forholdene. Gjør man det blir man frosset ut, oppsagt eller velger selv å slutte.
«Det råder en hard machokultur, der det eksempelvis er helt okei å skryte av at man leier inn ekskortepiker», sier en av kvinnene til SVT.
NAVNESKIFTE OG FILMFESTIVAL
Det nylige navneskiftet for selskapet i mai 2016 – fra Svensk Filmindustri AB til SF Studios AB – er kommet i skyggen av avsløringene om ulike hendelser under filmfestivalen i Cannes i år. Det var nettopp i Cannes at SF skulle markere navneskiftet med brask og bram. Men Cannes-hendelsene er bare toppen av isfjellet.
Kilder i den lukkede filmbransjen som KINOMAGASINET har snakket med forteller at det er mye, mye mer som ikke er kommet frem i mediene ennå og som SF-ledelsen er livredde skal komme ut.
MELDINGEN
Men etter den nye pressemeldingen å bedømme tar SF Studios utad på ramme alvor det som er kommet frem:
«Det er naturligvis særlig alvorlig når fremstående filmskapere og aktører i vår bransje kritiserer vår bedriftskultur. Vår virksomhet bygger på disse kreative menneskene. Vår forretningsidé er å produsere og distribuere underholdning og filmkunst av høyeste kvalitet med gode kommersielle forutsetninger.»
«Like alvorlig er det at vi beskrives som «grabbiga». SF Studios har i dag en ledelse med jevn kjønnsfordeling og vi har 60 prosent kvinner blant våre ansatte. Vi har vanskelig med å kjenne oss igjen i hvordan vi beskrives. Men det spiller en mindre rolle. Dette er spørsmål som ikke lettvint kan avfeies.»
AVVISER BRUK AV MIDLER PÅ NATTKLUBB
I pressemeldingen avvises med andre ord ikke brorparten og essensen i beskyldningene, men det heter videre at det er noen «direkte feil i rapporteringen».
SF Studios skriver at selskapet ikke har arrangert og betalt for noe på VIP Room i Cannes. M.a.o. at firmakort ikke har vært brukt for å betale noe på etablissementet.
Men de bekrefter at flere medarbeidere, menn og kvinner, i selskapet har valgt å besøke stedet utenfor arbeidstiden. Selskapet avviser at det er en strippe- eller sexklubb.
Vedrørende båten som var innleid, «Naughty By Nature», heter det seg at det var «den mest kostnadseffektive løsningen for å møte behovene vi hadde på stedet». SF Studios hevder at kostnadene med båtleien var lavere enn å bruke andre steder for bosted, event, møte- og arbeidslokaler, og at å leie en båt på verdens største filmfestival er vanlig praksis.
KINOMAGASINET kjenner til at båten er forbundet til styrelederen i SF Studios, Mikael Lövgren, som er medeier i båten. Dette er nå blitt bekreftet også av SF Studios. Fors leide altså en luksusbåt av sin egen styreleder for Bonniers penger.
AVVISER AT DE FIKK 30 PROSENT AV FILMBUDSJETT
Om påstandene om marginer og avtaler hevder SF Studios at disse generelt er på åtte til ti prosent.
SVT har fått regissør Hannes Holm (En mann ved navn Ove) – som er en av de få åpne kildene i saken – til å kommentere dette:
– Jonas Fors må gjerne sitte og prate om sine ti prosent. På min film var det plutselig 30 prosent av totalbudsjettet.
– Vi må ikke glemme av at en stor del av budsjettet er statens penger. Der finnes det et moralsk aspekt. Dette er samfunnets penger, det er vi som betaler inn skatt, har Holm sagt til SVT Kulturnyheterna angående den høye prosentandelen til SF Studio på den overnevnte suksessfilm. (Den tredje mest sette svenske kinofilm gjennom tidene per dags dato.)
I mellomtiden er det et åpent spørsmål hva som skjer i saken mellom den norske filmprodusenten og SF-toppen.
Les våre øvrige saker om hendelsene via lenkene under.

Facebook
RSS