
Det har vært konkurranse i Tønsberg siden 1992, da Frode Kjelsrud, Jan Mehlum og Inge Tenvik etablerte Tønsberg Kino, mens Kilden Kino ble etablert i 1957 av familien Høglund. Begge kinoene hadde tre saler hver.
I 1999 kjøpte svenske SF Bio, Tønsberg Kino, og etablerte det norske datterselskapet SF Kino. I 2001 utvidet SF Kino kinoen i Tønsberg, slik at de fikk hele seks saler.
I 2006 ble Kilden Kino revet og et nytt kinobygg med hele ni saler åpnet august 2010, driveren ble Norsk Kinodrift.
Kilde: KINOMAGASINET/John Berge/Research.
Kinokampen i Tønsberg er over. SF Kino varsler at de etter alle solemerker vil legge ned Brygga kino.
Tønsberg er en av de få byene i Norge hvor Nordisk Film Kino (med Kilden Kino) og SF Kino (med Brygga kino) konkurrerer direkte.
Nå melder lokalavisen Tønsberg Blad at Brygga Kino i sentrum av byen kan legges ned fra september 2016.
SF Kino har drevet kinoen, som startet opp i 1992, siden 1999. Besøket har falt fra 260.000 på det meste til 60.000 besøkende.
– I september går kontraktsperioden ut. Det lave besøkstallet gjør det ikke økonomisk mulig å drive videre under gjeldende husleiebetingelser. Skal vi klare å drive videre, må vi få andre betingelser, sier Ivar Halstvedt til lokalavisen.
Han forteller at de ansatte er informert.
– Jeg må få skryte av dem, de har vært lojale og stått på. Noen av dem har vært her siden kinoen startet, sier direktøren videre til lokalavisen.
Overfor kinobransjens fagblad bekrefter Halstvedt nyheten og utdyper:
– Ja, vi må sannsynligvis stenge etter endt leieperiode. Vi har snakket lenge og vel om hva vi gjør når perioden er over med utleier, KS Brygga Invest AS, som er eid av Frikirken i Tønsberg. Leien følger ikke besøksutviklingen vår. Skal vi fortsette, må vi gjøre det på en annen måte og med en lavere husleie. Og vi har ikke kommet frem til en løsning. Da vil de gå videre og kanskje gå til konkurrenten. 26. september skal vi være ute av lokalene.
SF Kino-direktøren sier at SF Kino ikke har planer om kinodrift i andre deler av byen.
– Hvordan føles det å ha tapt kinokampen?
– Det er ikke en kamp, hevder Halstvedt.
– Det er veldig vemodig å måtte stenge en kino. Det har jeg gjort en gang før, da med Soria Moria i Oslo. Det er ingen god følelse. Tankene går til de ansatte som har gjort en god jobb alle de årene. Det er de vi har fokus på nå.
– Sett i etterkant – hva gjorde hovedutslaget?
– Nå som vi har mer erfaring ser vi at nye etableringer i et marked hvor det er kino fra før av, har en kaniballiseringsgrad på nesten 100 prosent. Da Kilden kino kom (I 2010. Red. anm.) og fikk 200.000 besøkende, så tok de alle de 200.000 fra oss, mens vi satt igjen rundt 60.000 besøkende.

Facebook
RSS