
Etter en flom av kritiske innlegg, forsikrer kulturminister Thorhild Widvey i et eget leserinnlegg om at Cinemateket i Oslo skal bestå.
I etterkant av årets filmmelding har en lang rekke aktører innen norsk filmmiljø påstått at både Filmens hus og Cinemateket i Oslo skal legges ned. Dette har igjen ført til en omfattende medieomtale hvor ulike aktører har uttrykt bekymring.
Det er også opprettet en Facebookgruppe som på rekordtid har over 9.000 «liker».
«Denne siden ønsker å få i gang en større debatt og oppmerksomhet rundt regjeringens forslag om å avvikle Cinemateket i Oslo.» heter det i beskrivelsen.
I et innleggene fra Alf-Erik Øritsland (en av de som «liker» siden) hevdes det at han «kjenner mange som stemmer H eller FrP og har aldri sett noen av dem på 70mm festival.»
Erlend Jonassen, nå pensjonist, var frem til 2014 Norsk filminstitutts koordinator for samarbeidet mellom alle de sju cinematekene i Norge. Han har skrevet et lengre leserinnlegg hos Montages.no. Der hevder han at Norsk filminstitutt mister sin troverdighet som kulturinstitusjon og blir en ren pengesekk uten å ha sitt eget Cinematek, samt at dette eventuelle bruddet vil rammes de andre cinematekene i Norge. Jonassen mener også at uten en statlig forankring av cinematekdriften i Norge mister Norge tilgang til mye av verdens mangfoldige filmarv gjennom internasjonalt samarbeid. Jonassen sier også det er «økonomisk galskap å nedlegge kinoen» i Filmens hus, grunnet de store investeringene i den.
Som om ikke det var nok har også tidligere NFI-direktør, Jan Erik Holst, skrevet et leserinnlegg i Aftenposten med sterke advarsler. «Når nå Regjeringen vil sidestille Cinemateket i Oslo med de seks andre og avvikle Filmens Hus, er det å sette saken på hodet, kaste barnet ut med badevannet og forenkle en viktig, sentral, men komplisert sak ut ifra ren uvitenhet», skriver mannen som grunnla Cinemateket i Oslo.
Årsaken til påstandene om avvikling av Cinemateket og Filmen hus i Oslo, er at det i Filmmeldingen foreslås at Cinemateket skal drives selvstendig, og ikke direkte underlagt Norsk filminstitutt (NFI), samt at museumsdriften til NFI skal skilles ut.
I det nye leserbrevet fastslår kulturministeren:
«Ingen har foreslått å avvikle Cinemateket i Oslo. Det Regjeringen har foreslått, er at det ikke skal drives som del av en statlig etat, men som en egen enhet, på lik linje med andre kunstinstitusjoner.»
Videre:
«Det er ikke for å styrke de andre cinematekene på bekostning av Oslo-Cinemateket vi gjør denne endringen, men for å få en helhetlig nasjonal politikk for filmformidling. Det er lite som underbygger synet på at akkurat Cinemateket i Oslo må være underlagt Kulturministerens direkte styringslinje for å kunne drive god kunstformidling.
Det er flott at Cinemateket i Oslo står sterkt i folks bevissthet, og jeg kan forsikre om at vi ønsker at både dét og de andre cinematekene våre fortsetter filmformidlingen. Med eget styre og på armlengdes avstand fra Kulturdepartementet vil også Cinemateket i Oslo stå friere som kunstformidler.»
Les hele innlegget her.
PS: I et annet intervju med Aftenposten har Svein Harberg (H), lederen for Stortingets kulturkomité, uttalt dette:
«Både filmbransjen og selve markedet er i stor endring. Politisk er det derfor naturlig å gjøre noen komplette justeringer, inkludert hvordan formidlingen av cinematekfilm skal organiseres. Det er ikke naturlig at staten fortsatt skal drive cinematek i Oslo, som det eneste i landet. Men ingen går inn for å avvikle cinematekene, tvert imot: Filmmeldingen foreslår en egen statlig budsjettpost for filmformidling. Posten inkluderer Norsk filminstitutt, cinematekene og filmfestivalene.»
Stortinget skal behandle Filmmeldingen høsten 2015. Det blir høring 13. oktober og debatt i Stortinget 24. november 2015.
Les KINOMAGASINETs grundige dekning av Filmmeldingen via lenkene under.
Facebook
RSS