
Hvis kinodistributørene og kinoene ønsker å videreføre Film & Kino som sin organisasjon, så vil de selvsagt kunne være med å finansiere det.
Det slår bransjetidskriftet Rushprint fast, i en kommentarartikkel, i etterkant av en sak i Klassekampen. Der sier adm. direktør Guttorm Petterson om regjeringen: «Det virker ikke som om den har forstått eller bryr seg om at Film & Kino vil bli nedlagt». Forutsetningen er selvsagt at filmmeldingen følges, som sier at Film & Kino ikke lenger skal forvalte pengene i Norsk kino- og filmfond.
«Etter omleggingen må Film & Kino selv stå for finansieringen av egen drift og virksomhet», står det i Filmmeldingen, som skal opp i Stortinget høsten 2015, samtidig med forslagene til neste års kulturbudsjett.
«Man skulle av Pettersons alarm tro at kinobransjen lå på sotteseng, men så er ikke tilfelle. Som forretningsmodell er det fortsatt ingenting som slår kinoen», skriver Rushprint. Bladets redaksjon (som er avsender på kommentaren) mener sannsynligheten for at Film & Kino faktisk blir nedlagt er «minimal».
«Det som holder på å skje er at Film & Kino som organisasjon vil bli skalert ned på nivå med de andre største bransjeorganisasjonene. Kinobransjen trenger mer enn noensinne en slagkraftig organisasjon. Om ikke politiske krefter på rødgrønt hold kjemper en uventet heroisk kamp på vegne av den nåværende organisasjonsmodellen, vil Film & Kino måtte omdefinere sin rolle og spisse sine mål inn mot de mer rendyrkede bransjeinteressene», skriver Rushprint.
Videre sitater fra Guttorm Petterson i Klassekampen er:
– Kinoene er redde for at tjenestene de har fått fra Film & Kino skal bli borte. Dette er tjenester som små og mellomstore kinoer ikke har ressurser til å drive selv.
– Medlemmene betaler allerede avgift til filmfondet, i tillegg til medlemsavgift til Film & Kino. Det er helt urimelig at de skal betale enda mer.
– Vi vil nok uansett måtte si opp en del folk. I verste fall må vi si opp alle. Det vet vi ikke før filmmeldingen er ferdigbehandlet 24. november, og da er det en drøy måned til årsskiftet. Det er helt vanvittig.
– Når midlene skrumper inn og skal deles på enda flere, blir det lite eller ingenting igjen til helt nødvendige kompetansemessige tiltak til kinoene. Det vil dermed sette mange av dem i fare for nedleggelse.
Igjen gjentar han forslaget om å droppe avgiften til Staten og heller la kinoene betale denne inn frivillig til sin egen, nydefinerte Film & Kino.
Les våre mange saker om Filmmeldingen og Film & Kino via lenkene nedenfor.
Facebook
RSS