
LAS VEGAS: Kinobransjen går mot nye rekorder i 2015, men fremtiden bekymrer. Stadig færre tenåringer går på kino og denne trenden vil forsterke seg i årene som kommer.
Dave Hollis er visepresident for kinodistribusjon hos The Walt Disney Studios. Han fikk æren av å starte CinemaCon 2015 med åpningstalenunder International Day Breakfast, mandag 20. april på Caesars Palace i Las Vegas.
Han minnet alle i salen om hvor heldige alle er som får jobbe i denne flotte bransjen.
Selv har han sitt eget «markedspanel» hjemme med tre flotte gutter på to, seks og åtte år. Hollis viste et bilde av de tre i sengen en søndags morgen. Mens pappa jobber med kinotall, sitter guttene med hver sin iPad, iPhone og MacBook.
– Jeg er opptatt av det skal være like relevant for de å se film på kino som det er for meg. Hvordan skal vi få til det, sa Hollis.
Disney-sjefen tok så et tilbakeblikk til 1995. De siste tjue årene har vært en periode med stor endring.
I 1995 var studioene mest opptatt av det amerikanske markedet, mens lanseringene av filmene i andre land var mer som en hyggelig biinntekt.
Nå står internasjonal omsetning for over 72 % av omsetningen, mens den i 2005 sto for litt over 60 prosent. I 1995 var VHS kongen på videomarkedet og tekstmeldinger ble nesten ikke sendt.
Status ti år etter, og altså for ti år siden, i 2005 var at YouTube ble lansert og at Facebook bare var for studenter. iPhone var fortsatt to år unna.
I dag er det som kjent en myriade av sosiale medier og aktiviteter som fascinerer: alt fra de nevnte, til Instagram, Snapchat, Netflix, HBO, Popcorn Time osv.
– Den gode nyheten er at filmbransjen er sunn. Det er fortsatt førstevalget for mange. I 2014 slo vi alle tidligere rekorder, med en totalomsetning på 36,4 milliarder dollar dollar på verdensbasis, sa Hollis.
– Men hvordan får vi de tre guttene med Mac og iPads til kinoene? sa han videre.
– Vi hos studioene lager filmer som når så bredt som mulig, men vi ser at i aldersegmentene fra 18 til 39 år går antall publikummere ned. Det er en trend vi ser i mange markeder i verden. Det kreves ikke mye fantasi for å se at teknologien vi bruker, er en årsak til dette. Likevel, jo flere enheter en person har, jo mer sannsynlig er det at de vil gå på kino. Vi må spørre oss selv hvordan kan vi tilnærme oss dette og få forbrukeren inn på kino. Det er to kritiske ting i så måte. Vi må ha fokus på forbrukeren, hvem er de, hva vil de ha, og vi må jobbe sammen som distributører og kinoeiere, sa Hollis videre.
– Vi leverer fortsatt noe folk ikke kan få andre steder. Det er ingenting slår å se Star Wars sammen med folk i en kinosal. Vårt felles mål må være å få kinoopplevelsen til å være førstevalget. Det er en grense hvor suksessfulle vi er hvis vi ikke jobber sammen om dette. Dere er i bransjen fordi dere elsker filmer eller penger – eller begge deler. Vi må gi folk en grunn til å komme til kinoene og få de til å komme tilbake. Blockbusterne er enklere å markedsføre, men det er så mange filmer som fortjener å bli sett som ikke har denne fordelen.
Fernando Èvole, sjef for Yelmo Cines og den spanske kinobransjens forening, var andre taler ut på den frokostsesjonen.
Uten å være så altfor konkret, antydet Èvole at vinduspolitikken må endres og at det å kjempe mot endringene ikke vil virke for alltid. Tradisjonelt sett har kinoene kjempet mot enhver endring av dette.
– Vi kan ikke endre fremtiden, slo han fast og foreslo ulike vindusstrategier for ulike typer filmer
De store utfordringene i bransjen er å forbedre kinoopplevelsen, de digitale tjenestene og at det oppleves som dyrt for mange å gå på kino, og den aller største er selvsagt piratkopieringen/fildelingen. Andre faktorer er at kundene blir eldre og eldre og at nettopp dette med å fenge de unge blir stadig vanskeligere.
Spanjolen sa at han på tross av alt ikke var bekymret for fremtiden og at 2015 ser ut til å bli nok et rekordår.
– Å se en film handler om å flykte fra virkeligheten. Vi er nr. 1 valget. Kino er magisk. Hjemmeunderholdning vil aldri kunne replikere magien det er å dele en opplevelse med fremmede i et mørk rom, sa Fernando Èvole.



Facebook
RSS