
Det vil bli mye enklere å kunne starte opp kinoer i Norge, hvis nåværende regjering i Norge får det som de ønsker.
Regjeringen vil nemlig oppheve konsesjonsordningen for fremvisning av film og videogram i næring, jf. film- og videogramloven § 2.
(Videokonsesjonen er allerede fjernet, så det som gjenstår nå er kinovisningene.)
I den anledning har de laget et høringsnotat, som bransjeaktørene nå oppfordres å komme med innspill på innen 1. september.
I notatet fra Kulturdepartementet drøftes dagens ordning, og det konkluderes med at å fjerne konsesjonsordningen for kinodrift vil frata kommunene et virkemiddel for påvirkning av det lokale kulturtilbudet, men samtidig vil det frigjøre økonomiske og administrative ressurser ettersom en nå lovpålagt forvaltningsoppgave forsvinner.
Men ikke minst vil opphevingen av konsesjonsordningen fjerne den dobbeltrollen mange kommuner i dag har som både konsesjonsmyndighet og konsesjonær.
Forslaget vil likevel ikke forhindre kommunene fra å eie egne kinoer.
For kinobransjen vil det innebære en forenkling og lette nyetableringer, slår Kulturdepartementet fast.
Av landets 194 kinoer var 53 private og 141 kommunale i 2016. De ikke-kommunale kinoenes andel av besøket har økt frå 17,4 pst. i 2012 til 42,6 pst i 2016. Fortsatt er derfor et flertall av kinoene kommunale, og kommunale kinoer har en markedsandel på ca. 57 pst.
I notatet antydes det at det at kommuner både eier egne kinoer og kan bestemme hvem som skal kunne drive kinoer, er noe som «er egnet til å svekke tilliten til konsesjonssystemet.»
I kommuner med kommunal kino er kommunen både konsesjonsmyndighet og konsesjonær. Både vedtak om innvilgelse eller avslag på søknader fra private konkurrenter og kommunale konsesjonsvilkår vil kunne påvirke den kommunale kinoens økonomi og konkurranseforhold.
Kulturdepartementet mener at kommunene i slike tilfeller innehar en uheldig dobbeltrolle. Flere kommuner har fastsatt lokale forskriftsbestemmelser som slår fast at kommunene kan nekte konsesjon av hensyn til konkurransesituasjonen for etablerte kinoer. I slike tilfeller vil det være et uttalt mål å redusere konkurransen på dette området i kommunen. Departementet antar at flere enn de kommunene som har uttrykkelige forskriftsbestemmelser om dette praktiserer ordningen slik at konsesjonssøknader avslås for å beskytte kommunale kinoer mot konkurranse.
Les hele notatet her.
Facebook
RSS