
Fakta om Sorry We Missed You
Sorry We Missed You
Ricky og familien hans strever med gjeld etter den økonomiske nedturen i 2008. En mulighet til økonomisk uavhengighet kommer med en skinnende ny varebil og sjansen til å arbeide som selvstendig næringsdrivende innen transport og budvirksomhet. Det er hardt arbeid og konas sykepleierjobb er ikke mye enklere. Ricky, kona og deres to barn utgjør en sammensveist og nær familie, men når alle medlemmene trekkes i ulike retninger kommer man før eller senere til et bristepunkt.
Premiere: 08.11.2019
Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon
Regissøren Ken Loach er blitt 83 år gammel. Men samfunnsengasjementet og filmskapertrangen er fortsatt glødende. Nå er han aktuell med filmen Sorry We Missed You i Norge.
I den nye filmen går han til angrep på den såkalte gig-økonomien, som han mener presser folk til å jobbe til de stuper.
– Det ligger i kapitalismens system. Den eneste måten vi kan endre dette på er med en annen økonomisk struktur, sier Loach til TT.
Mannen er noe av en veteran og kan blant annet skilte med dobbel Gullpalme sanket i Cannes, henholdsvis for Vinden som ryster kornet (2006) og I, Daniel Blake (2016).
Det var under researcharbeidet til sistnevnte film at ideen til Sorry We Missed You ble til.
Filmen handler om en familie som kjemper for å holde seg flytende. Mannen i familien har tatt opp lån for å kjøpe lastebil slik at han kan kjøre frilans for et transportfirma, mens kvinnen jobber innenfor omsorgssektoren.

Manusforfatter Paul Laverty, produsent Rebecca O’Brien og regissør Ken Loach under filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Foto: AP.
Jobbet på tross av sykdom
I filmen ser vi hvordan karakterene strever med å få gjort jobben da begge får mindre og mindre tid til arbeidsoppgavene – og kravet om at alt skal gå stadig fortere øker på.
Manusforfatter Paul Laverty peker på hvordan ansvarsbyrden på arbeidsplassene bare vokser.
– Alt ansvar føres over på den enkelte som mister muligheten til å ta ferie og være syk. Vi hørte snakk om en diabetiker som hadde fått satt opp faste legetimer. Men fordi ingen kunne ta over vaktene hans, så var han tvunget til å droppe legetimen og heller jobbe – selv om han var veldig syk. Dette førte i sin tur til at han døde.
Ken Loach mener mye skyldes den stadige effektiviseringen.
– Dersom økonomien skal kontrolleres av store selskaper, der det viktigste er at alt skal være billig og kontrakten går til det laveste tilbudet – samtidig som du reduserer arbeidskraftskostnadene til et minimum: Da blir det slik. Det ligger i kapitalismens natur, sier han.

Skuespilleren i «Sorry We Missed You»: Kris Hitchen, Rhys Stone, Katie Proctor, og Debbie Honeywood fotografert i Cannes. Foto: AP.
Våpen mot fattige
Loach siterer en prest som levde på 1800-tallet, og som sa: «Folk arbeider bare når de er sultne». Loach mener at sitatet fører tankene til dagens situasjon, og dagens mentalitet.
Men kan en film endre samfunnet? Loach rister på hodet.
– Vi laget I, Daniel Blake, som handler om hvordan man bruker sult som et våpen mot fattige. Etter at filmen kom er ingenting endret, tvert imot er det blitt tøffere. Antall suppekjøkken for fattige i England har økt med 18 prosent på et år, sier regissøren, kjent for å lage realistiske filmer som skildrer arbeiderklasseliv i England. Han har aldri lagt skjul på sitt politiske engasjement og svarer slik på spørsmålet om hva som må gjøres:
– Vi kan forsøke å yte motstand, skape en opposisjon. Over hele Europa vokser ekstremhøyre seg sterk, og feilen venstresiden har gjort er at det ikke snakkes i klartekst. Venstresiden må komme med en løsning og formidle at det som tjener den enkelte også tjener oss alle.
Sorry We Missed You går for tiden på norske kinoer.
(NTB)
Facebook
RSS