
ETNE: SKAKKE – senter for skule, idrett og kultur – er også hus for Etne Kino. Vi har besøkt kinoen og den nye kinosjefen.
En smørblid event- og kinosjef, Gøril Eidhammer, møter kinobransjens fagblad når vi uanmeldt banker på kontordøren og spør om å få slå av en prat.
Vi er på gjennomreise i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund og – som våre faste lesere vet – er det få ting vi liker bedre enn å besøke norske kinoer.
Gøril startet i jobben i januar 2016, etter å ha jobbet i oljebransjen i mange år. Der trives hun godt, men det var på tide å skifte beite.
Det er Etne Kulturhus AS som siden 2012 har drevet SKAKKE – senter for skule, idrett og kultur. Da var bygget nytt. Bak kulturhusets eierselskap, Etne Kulturhus SA, står kommunen med 1/3, mens de andre eierne er lag og organisasjoner.
Etne kommune ligger helt syd i Hordaland fylke og grenser til kommunene Kvinnherad, Odda, Sauda, Suldal og Vindafjord.

Event- og kinosjef, Gøril Eidhammer hos SKAKKE – senter for skule, idrett og kultur inne i den dedikerte kinosalen med 90 seter. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Selv er Gøril Eidhammer fra nabostedet Ølen.
– Jeg har alltid vært veldig interessert i film. Jeg var med i kinostyret i mange år fra før av, forteller hun.
– Jeg har tro på Skakke som en samlingsplass for bygda. Vi ligger ca. en time fra Haugesund, med barne- og ungdomsskolen rett over veien. Her i bygget har vi idrettshallen, biblioteket og den videregående skolen.
– Beskriv kinoen din!
– Vi har to saler, en med 90 seter og en 339 seters flerbrukssal. Der holder vi også foredrag, konferanser, konserter, teater. Film vises onsdag, fredag, lørdag og søndag. Vi har dagkino på suksessfilmer. F.eks hadde vi det på Mannen fra Snåsa og siste Istid.
– Hva betyr kinoen i lokalmiljøet?
– Det er ekstra kjekt nå når vi får premierene fra starten av. Det har alt å si.
– Med kun to saler, hvordan velger du filmer?
– Det blir fort fullt. Først plukker jeg «blockbusterne». Hva har vi av film som alle kan se. Jeg må tenke hele målgruppen, da vi skal ha et tilbud til alle. Men spesielt god film tar jeg inn den selv om de kanskje ikke går kjempebra, så supplerer jeg med de gode. Da tenker jeg på filmer som Spotlight, Den danske piken, 45 år. Filmer som du vet er gode, men som ikke nødvendigvis drar de store massene. Alt av barne- og ungdomsfilm vil jeg gjerne vise.
– Vi sliter med å dra et voksent publikum opp av godstolen.
– Hva slags inntrykk har du avkinobransjen?
– Et positivt inntrykk. Jeg synes bredden i filmutvalget er bra. Bransjetreffene er veldig verdifulle, hvor man får kunnskap. Kurs for nye kinosjefer, som jeg nettopp var med på, er knallpositivt. Men Film & Kino lider under nedskjæringene som er gjort nå. Det er trist, spesielt for oss små kinoer. Vi trenger et kompetansesenter, som kan fortelle oss «dette trenger dere» og «dette bør dere engasjere dere i». Det har vi ikke kapasitet til selv!
Gøril har også et tips til distributørene.
– Ja, jeg synes bransjen bør jobbe med å få inn mer bredde i dialekt av dubbing av filmer. Østlandsdialekt er kjempefint, men med så mange flotte skuespillere med dialekter fra hele landet, bør de ikke bare få skurkeroller, eller rare og sære roller. Hva med en prinsesse med Stord-dialekt? foreslår Etnes event- og kinosjef, Gøril Eidhammer.

Event- og kinosjef, Gøril Eidhammer hos SKAKKE – senter for skule, idrett og kultur inne i den dedikerte kinosalen med 90 seter. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Facebook
RSS